Πώς να δημιουργήσετε έναν μικρό αναγνώστη!
ΒΡΕΦΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΝΗΠΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πώς να δημιουργήσετε έναν μικρό αναγνώστη!

June 11, 2019

author:

Parenting.gr

Πώς να δημιουργήσετε έναν μικρό αναγνώστη!

Είτε το παιδί σας μόλις ξεκινά να διαβάζει βιβλία, είτε ψάχνεται κάποιο βιβλίο για να συστήσετε στο μεγαλύτερο παιδί σας, διαβάστε εδώ μερικές συμβουλές για το πως θα ενισχύσετε την αγάπη των παιδιών σας για το διάβασμα.

Ακόμα και τα μωρά μπορούν να απολαύσουν ένα βιβλίο. Τα μωρά λατρεύουν να τους διαβάζεις παραμύθια, ποιηματάκια ή ομοιοκαταληξίες.
Χαρτονένια και υφασμάτινα βιβλία αποτελούν συνήθως το πρώτο βιβλίο που ένα παιδί θα πιάσει στα χέρια του. Τα βιβλία αυτά μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν παιχνίδια, όμως είναι πολύ χρήσιμα, καθώς του διδάσκουν πως κρατάμε ένα βιβλίο, πως γυρνάμε τις σελίδες και πως διασκεδάζουμε με τα σχήματα, τα χρώματα και τις εικόνες.

Επέλεξε βιβλία με πολύχρωμες εικόνες και απλές λέξεις. Ενθάρρυνε το νήπιο σου να παρατηρεί τα αντικείμενα, να επαναλαμβάνει λεξούλες, να συζητά σε σχέση με την ιστορία. Συχνά, στα παιδιά αρέσει να ακούνε το ίδιο παραμύθι, ξανά και ξανά. Αυτό είναι καλό, γιατί δημιουργεί σιγουριά ως προς την κατανόηση των συγκεκριμένων λέξεων και εδραιώνει την αντίληψη ότι η μυθοπλασία είναι διασκεδαστική. Προσπάθησε να διαβάζετε βιβλία κάθε μέρα, σε διάφορες στιγμές, όχι μόνο την ώρα του ύπνου.

Μη σταματήσεις να του διαβάζεις. Όταν το παιδί μάθει ανάγνωση, δοκιμάστε να διαβάζετε ο ένας στον άλλο εναλλάξ. Όμως, μην διακόπτεις το παιδί για να το διορθώνεις, γιατί έτσι του κόβεις την ροή της εξιστόρησης. Βοήθησε το παιδί να αναπτύξει κατανόηση του γραπτού λόγου κάνοντάς του ερωτήσεις όπως: “Τι πιστεύεις ότι θα συμβεί μετά;”

Πώς θα ξέρεις πιο βιβλίο είναι κατάλληλο για το παιδί σου; Κάνε το εξής πείραμα: άνοιξε το βιβλίο σε μια τυχαία σελίδα και ζήτησε από το παιδί να διαβάσει. Αν στη σελίδα περιέχονται λιγότερες από 5 άγνωστες για το παιδί λέξεις, τότε το βιβλίο είναι κατάλληλο. Είτε επιλέξετε ένα χαλαρό ανάγνωσμα, είτε ένα πιο απαιτητικό βιβλίο, ο παραπάνω κανόνας θα βοηθήσει και το ίδιο να εξασκηθεί στην ανάγνωση και να αποκτήσει εμπειρία.

Η επάρκεια στην ανάγνωση είναι σημαντική για το μέλλον ενός νέου ανθρώπου. Ένας καλός τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να το ενθαρρύνετε να διαβάζει καθημερινά για ευχαρίστηση. Η πρόκληση είναι να πετύχετε του εμφυσήσετε την επιθυμία να μελετά υλικό που νεαροί ενήλικες βρίσκουν ενδιαφέρον και ελκυστικό.

Originally posted 2014-07-03 09:19:41.