Αυτισμός: οι ενδείξεις που θα πρέπει να σας προβληματίσουν
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Αυτισμός: οι ενδείξεις που θα πρέπει να σας προβληματίσουν

February 25, 2021

author:

Parenting.gr

Αυτισμός: οι ενδείξεις που θα πρέπει να σας προβληματίσουν

Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού αυξάνονται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο. Συγκεκριμένα, το 2012 ένα στα 88 παιδιά λάμβανε διάγνωση για κάποια μορφή αυτισμού, ενώ σήμερα μια τέτοια διάγνωση λαμβάνει ένα στα 68 παιδιά. Οι διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το άτομο επικοινωνεί και αντιλαμβάνεται. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την πιο σωστή αντιμετώπιση και φροντίδα. Μάλιστα, πολλά παιδιά που διαγνώστηκαν έγκαιρα με μια διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, τα κατάφεραν πολύ καλά ακριβώς λόγω της έγκαιρης διάγνωσής τους. Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες ενδείξεις που αξιολογούνται ως πολύ βασικές και θα έπρεπε να προβληματίσουν τους γονείς ώστε το συντομότερο να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό.

Το παιδί δεν ανταποκρίνεται συναισθηματικά
Τα παιδιά ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής τους αρχίζουν να χαμογελούν είτε ασυναίσθητα στην αρχή είτε για να ανταποκριθούν στο χαμόγελο κάποιου άλλου. Ένα παιδί που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο χαμόγελο της μητέρας του με την οποία λογικά αισθάνεται και μεγαλύτερη οικειότητα, θα πρέπει να προβληματίσει. Ένα ανέκφραστο παιδί, που μοιάζει απαθές και συναισθηματικά απόμακρο πιθανόν είναι ένα παιδί με αυτισμό. Προσοχή όμως… και τα παιδιά έχουν στιγμές που είναι θυμωμένα, κουρασμένα ή κάνουν πείσματα και δεν χαμογελούν, δεν ανταποκρίνονται σε ό,τι και αν τους κάνουμε. Αυτό δεν είναι αυτισμός. Η απόσταση από τη μια περίπτωση στην άλλη είναι τεράστια. Οι προαναφερθείσες ενδείξεις αφορούν τη γενική εικόνα του παιδιού.

Το παιδί δεν ακούει στο όνομά του
Ένα παιδί που δεν έχει κάποιο αναπτυξιακό πρόβλημα, ανταποκρίνεται στο άκουσμα του ονόματός του άσχετα από το πώς θα αντιδράσει μετά. Σημασία έχει ότι γυρίζει το κεφάλι του και σας κοιτάει. Το 80% των παιδιών που έχουν διαγνωστεί με μια διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα αυτό.

Δεν μπορεί να μιμηθεί ρόλους ή χαρακτήρες
Στα μικρά παιδιά αρέσει πολύ να μιμούνται χαρακτήρες. Τα μικρά κοριτσάκια παίζουν με τις κούκλες τους και τις ντύνουν όπως ακριβώς κάνει η μαμά τους σε εκείνα. Το μικρό αγοράκι μιμείται τον μπαμπά του στον τρόπο που οδηγεί το αυτοκίνητό του. Ένα παιδί που δεν μιμείται θα έπρεπε να προβληματίσει. Ακόμη και σε μικρότερη ηλικία, ένα παιδί μιμείται ήχους ή φωνές και κινήσεις ζώων ακόμη και γκριμάτσες των μεγάλων. Αν όλα τα παραπάνω δεν τα βλέπετε στο δικό σας παιδί, καλό είναι έγκαιρα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Originally posted 2018-01-04 07:27:46.