Αυτισμός: 700 – 1.000 παιδιά κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με αυτισμό στην Ελλάδα
Uncategorized

Αυτισμός: 700 – 1.000 παιδιά κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με αυτισμό στην Ελλάδα

June 23, 2021

author:

Parenting.gr

Αυτισμός: 700 – 1.000 παιδιά κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με αυτισμό στην Ελλάδα

Χωρίς να υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με υπολογισμούς κάθε χρόνο στη χώρα μας 700 με 1.000 παιδιά διαγιγνώσκονται με κάποια διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού. Οι μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάνουν λόγο για συχνότητα εμφάνισης των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού της τάξης 1 προς 110 με 150 φυσιολογικά παιδιά. Επιστημονικές μελέτες που έλαβαν χώρα προσφάτως στις ΗΠΑ έδειξαν διαχρονική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του αυτισμού σε παιδιά κατά 2000% (1 προς 65 φυσιολογικά παιδιά), γεγονός που καθιστά τις διαταραχές επικοινωνίας και τον Αυτισμό πιο συχνό παιδιατρικό νόσημα από αρκετά άλλα παιδιατρικά νοσήματα.

Η διαταραχή στο φάσμα του Αυτισμού ή αλλιώς Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ) χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά. Τα συμπτώματα ποικίλουν από παιδί σε παιδί τόσο σε ένταση όσο και σε συχνότητα.

Ενδείξεις που πιθανόν εννοούν πως ένα παιδί είναι στο φάσμα του αυτισμού

-Το παιδί δεν ανταποκρίνεται συναισθηματικά

Τα παιδιά ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής τους αρχίζουν να χαμογελούν είτε ασυναίσθητα στην αρχή είτε για να ανταποκριθούν στο χαμόγελο κάποιου άλλου. Ένα παιδί που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο χαμόγελο της μητέρας του με την οποία λογικά αισθάνεται και μεγαλύτερη οικειότητα, θα πρέπει να προβληματίσει. Ένα ανέκφραστο παιδί, που μοιάζει απαθές και συναισθηματικά απόμακρο πιθανόν είναι ένα παιδί με αυτισμό. Προσοχή όμως… και τα παιδιά έχουν στιγμές που είναι θυμωμένα, κουρασμένα ή κάνουν πείσματα και δεν χαμογελούν, δεν ανταποκρίνονται σε ό,τι και αν τους κάνουμε. Αυτό δεν είναι αυτισμός. Η απόσταση από τη μια περίπτωση στην άλλη είναι τεράστια. Οι προαναφερθείσες ενδείξεις αφορούν τη γενική εικόνα του παιδιού.

Το παιδί δεν ακούει στο όνομά του

Ένα παιδί που δεν έχει κάποιο αναπτυξιακό πρόβλημα, ανταποκρίνεται στο άκουσμα του ονόματός του άσχετα από το πώς θα αντιδράσει μετά. Σημασία έχει ότι γυρίζει το κεφάλι του και σας κοιτάει. Το 80% των παιδιών που έχουν διαγνωστεί με μια διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα αυτό.

Δεν μπορεί να μιμηθεί ρόλους ή χαρακτήρες

Στα μικρά παιδιά αρέσει πολύ να μιμούνται χαρακτήρες. Τα μικρά κοριτσάκια παίζουν με τις κούκλες τους και τις ντύνουν όπως ακριβώς κάνει η μαμά τους σε εκείνα. Το μικρό αγοράκι μιμείται τον μπαμπά του στον τρόπο που οδηγεί το αυτοκίνητό του. Ένα παιδί που δεν μιμείται θα έπρεπε να προβληματίσει. Ακόμη και σε μικρότερη ηλικία, ένα παιδί μιμείται ήχους ή φωνές και κινήσεις ζώων ακόμη και γκριμάτσες των μεγάλων. Αν όλα τα παραπάνω δεν τα βλέπετε στο δικό σας παιδί, καλό είναι έγκαιρα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Originally posted 2018-03-30 13:54:55.