Αποτελεσματική οριοθέτηση σε 3 βήματα
Επικαιρότητα ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΟΡΙΑ

Αποτελεσματική οριοθέτηση σε 3 βήματα

February 21, 2022

author:

Parenting.gr

Αποτελεσματική οριοθέτηση σε 3 βήματα

Ανάγνωση σε 2′

Οι περισσότεροι γονείς δυσκολεύονται με την οριοθέτηση. Δεν ξέρουν ακριβώς τί να πουν ή πώς να το πουν ώστε να περάσει το μήνυμά τους στο παιδί, χωρίς κάποιο ρίσκο για τη σχέση τους. Τα περισσότερα παιδιά παρόλα αυτά, αν νιώσουν ότι τα καταλαβαίνουμε, είναι πρόθυμα να κάνουν αυτό που τους λέμε, ακόμα και αν δεν τους αρέσει. Γι’αυτό και το μυστικό στην οριοθέτηση, είναι να προσεγγίσουμε το παιδί κατανοώντας και τη δική του πλευρά, μιλώντας με ενσυναίσθηση.

Ας δούμε τη μέθοδο για αποτελεσματική οριοθέτηση αναλυτικά, σε 3 βήματα.

  1. Θέστε το όριο ξεκάθαρα. [Δε χτυπάμε, τα χτυπήματα πονάνε]
  2. Μιλήστε με ενσυναίσθηση στο παιδί για να δει ότι το καταλαβαίνετε. [Το καταλαβαίνω ότι θέλεις αυτό το παιχνίδι από τον αδερφό σου και το θες αμέσως τώρα ε;]
  3. Πείτε του τί μπορεί να κάνει εναλλακτικά. [Τώρα το έχει ο αδερφός σου, αλλά μπορείς να του το ζητήσεις. Μπορείς για παράδειγμα να του πεις «Θα μου δώσεις το παιχνίδι να παίξω κι εγώ σε παρακαλώ;»]

Επιλέξτε όρια που να είναι λογικά

Αξιολογήστε αν το όριο που θέτετε είναι λογικό. Ακούστε το παιδί και λάβετε υπόψη σας αυτό που σάς λέει. Το παιδί ξέρει αν πίσω από ένα όριο βρίσκεται το δικό του συμφέρον. Επιλέξτε προσεκτικά τα όριά σας και λάβετε υπόψη την ηλικία και τις δυνατότητες του παιδιού σας, δίνοντας όσο περισσότερο χώρο μπορείτε στην ανάπτυξη της ανεξαρτησίας του.

Προσπαθήστε να είστε σταθεροί

Πόσο ελαστικοί είστε στο συγκεκριμένο θέμα; Αν δεν είστε καθόλου ελαστικοί, επιμείνετε στο όριό σας έως το παιδί να το αποδεχτεί.

‘Το καταλαβαίνω γλυκιά μου ότι θες να παίξεις κι άλλο, δε χόρτασες παιχνίδι σήμερα ε; Ήθελες να τελειώσεις αυτό το κάστρο με τα τουβλάκια, το ξέρω.. Είναι όμως ήδη αργά δυστυχώς και πρέπει να πέσεις για ύπνο. Έλα να διαλέξουμε μία ωραία ιστορία για καληνύχτα.’

Συνδεθείτε με το παιδί

Συνδεθείτε με το παιδί πριν θέσετε το όριο. Κοιτάξτε το στα μάτια, επικεντρωθείτε στη διαδικασία και απαιτήστε την προσοχή του. Τα παιδιά ανταποκρίνονται σε εμάς όταν μάς βλέπουν να τα προσεγγίζουμε με αγάπη και διάθεση συνεργασίας.

Μην επαναλαμβάνεστε

Πείτε το μία φορά, οι επαναλήψεις δε βοηθάνε το παιδί να πάρει στα σοβαρά το όριό σας. Αν το παιδί σάς αγνοήσει, γυρίστε πίσω στη σύνδεση με το παιδί.

Δείτε και την δική του πλευρά

Δείξτε ότι καταλαβαίνετε την δική του πλευρά, μιλήστε με ενσυναίσθηση. Το παιδί θέλει να καταλάβουμε πόσο μεγάλη θυσία θα πρέπει να κάνει για να ακολουθήσει αυτό που του λέμε. Αυτό θα το βοηθήσει να αποδεχτεί το όριο και να εξασφαλίσει μία καλή σχέση μαζί μας, κάτι που το επιδιώκει έτσι κι αλλιώς. Όταν η σχέση μας είναι καλή, το παιδί είναι πρόθυμο να ακολουθήσει την καθοδήγησή μας.

Ελέγξτε τις αντιδράσεις σας

Αν θυμώσατε και πρέπει να βάλετε ένα όριο, προσπαθήστε να ελέγξετε το θυμό σας και να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Ο έλεγχος των συναισθημάτων σας παραδειγματίζει το παιδί να κάνει το ίδιο. Επίσης, αν τα καταφέρετε να παραμείνετε ψύχραιμοι, η κατάσταση είναι απίθανο να ξεφύγει εκτός ελέγχου.

Τί θα κερδίσετε

Αυτή η μέθοδος, όχι μόνο θα βοηθήσει το παιδί σας να ακολουθεί την κατεύθυνση που του δίνετε, θα το βοηθήσει και να αναπτυχθεί σε ένα συναισθηματικά ισορροπημένο, υπεύθυνο άτομο σε βάθος χρόνου.

Δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι ένα παιδί που ελέγχει τα συναισθήματά του επειδή τα ελέγχετε κι εσείς, ένα παιδί που παίρνει τις προσδοκίες σας στα σοβαρά, και ένα παιδί που νιώθει κοντά σας, ακόμα και όταν κατευθύνετε και ελέγχετε τη συμπεριφορά του.

Και φυσικά ένα παιδί που σέβεται τα όριά σας ώστε να μη χρειαστεί να καταφύγετε σε τιμωρία, αφαίρεση προνομίων, φωνές και άλλες μεθόδους πειθαρχίας που ραγίζουν τη σχέση σας.