Ανυπακοή: τι να κάνετε όταν το παιδί δεν σας ακούει
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ανυπακοή: τι να κάνετε όταν το παιδί δεν σας ακούει

June 7, 2022

author:

Parenting.gr

Ανυπακοή: τι να κάνετε όταν το παιδί δεν σας ακούει

Λίγο ή πολύ σε όλους τους γονείς θα έχει συμβεί. Λέτε κάτι στο παιδί σας και εκείνο όχι μόνο αδιαφορεί αλλά αν επιμείνετε, γυρίζει στο μέρος σας προκλητικά και φωνάζει «Όχι!». Ξεπερνάτε το πρώτο σοκ και πρέπει να σκεφθείτε ψύχραιμα τι έχει γίνει εδώ και πώς μαζεύεται. Οι ειδικοί λένε ότι η ανυπακοή του παιδιού κάποιες φορές μπορεί να είναι και ένδειξη της υγιούς του πνευματικής ανάπτυξης. Όταν δηλαδή το παιδί θέτει όρια ή αντιστέκεται, προσπαθεί στην πραγματικότητα να γίνει πιο ανεξάρτητο. Ωστόσο, μπορεί η τάση του παιδιού να θέλει να είναι ανεξάρτητο να είναι μια καλή ένδειξη για την ανάπτυξή του, η πλήρης και συνεχιζόμενη ανυπακοή όμως, μπορεί να «γυρίσει» σε πολύ σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα. Τι κάνουμε, λοιπόν;

-Ημερήσιες δόσεις θετικής προσοχής

Όταν ένα παιδί δεν συμμορφώνεται στις υποδείξεις των γονιών του, αυτό μπορεί να γίνει αφορμή για να λάβει μεγάλη προσοχή. Πρόκειται για αρνητική προσοχή, αλλά πολλά παιδιά την αποζητούν έτσι κι αλλιώς. «Γυρίστε» το αυτό, δίνοντάς του καθημερινές δόσεις θετικής προσοχής. Παίξτε μαζί του, πηγαίνετε μια βόλτα, διαβάστε ώστε να αποτρέψετε την κακή συμπεριφορά του. Όσο πιο πολλή θετική προσοχή έχει, τόσο πιο εύκολα θα μειώσει και την ανυπακοή του.

-Όταν η συμπεριφορά του είναι καλή επαινέστε το

Όταν ένα παιδί είναι κυρίως ανυπάκουο, τότε σε φάσεις που βραχυκύκλωσε και είναι υπάκουο, δεν έχετε παρά να το επαινέσετε για τη συμπεριφορά του. Μπορείτε μάλιστα, να εφαρμόσετε διάφορα τρικς ώστε να πάρετε την καλή συμπεριφορά του. Για παράδειγμα, όταν βάζετε τα πιάτα στο πλυντήριο, μετά το γεύμα, μπορείτε να πείτε «Σε παρακαλώ φέρε μου το πιάτο σου». Όταν θα σας το φέρει, απαντήστε του «Σε ευχαριστώ πολύ που μου έφερες το πιάτο σου. Με βοηθάς». Αυτό θα του δώσει να καταλάβει ότι εσείς εκτιμάτε πολύ την καλή συμπεριφορά και φυσικά την υπακοή και τη συμμόρφωση.

-Βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για ανυπακοή

Πρωτίστως, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η συμπεριφορά αυτή του παιδιού σας είναι ανυπακοή. Αν το παιδί σας είναι απασχολημένο με κάτι άλλο ή παίζει ένα παιχνίδι και δεν σας ακούσει, αυτό δεν είναι άρνηση συμμόρφωσης και ανυπακοή. Είναι απλώς ότι εκείνη τη στιγμή δεν σας δίνει σημασία, δεν σας παρακολουθεί και δεν σας προσέχει. Για να έχετε τη σιγουριά ότι σας άκουσε, ακουμπήστε το με το χέρι σας στον ώμο του ή προσπαθήστε να έχετε οπτική επαφή, δηλαδή να κοιτάζεστε όταν του μιλάτε. Και φυσικά, απενεργοποιείστε τους θορύβους και τους ήχους όπως εκείνον της τηλεόρασης που συνηθίζουμε να κρατάμε ανοιχτή ακόμα κι αν κανένας δεν παρακολουθεί.

-Άλλη εναλλακτική;

Είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε την ανυπακοή του παιδιού σας αν έχετε έτοιμη μια εναλλακτική. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας νιώθει ότι εκείνο είναι που ελέγχει την κατάσταση. Αντί, λοιπόν, να ρωτήσετε το παιδί σας «Θέλεις να φας τώρα;»… ρωτήστε το «Προτιμάς να φας κοτοπουλάκι ή αρακά με αγκινάρες;». Μια άλλη παρόμοια στρατηγική λέει αντί για παράδειγμα να πείτε στο παιδί σας «Δεν θα πας να παίξεις με τα άλλα παιδιά γιατί δεν έκανες τις ασκήσεις σου», να του πείτε «Όταν ολοκληρώσεις τις ασκήσεις σου μπορείς να πας να παίξεις με τα άλλα παιδιά». Δυστυχώς, όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά, κάποιες φορές πρέπει να μπαίνουμε σε «αυτοματισμό». Το πώς λέμε τι, μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο αυθόρμητοι και περίπου ρομποτάκια, αλλά πραγματικά μπορεί και να μας απαλλάξει από άλλες πιο δύσκολες στη διαχείρισή τους καταστάσεις.

-Δεν φωνάζουμε, δεν μπαίνουμε σε ανταγωνισμό και βάζουμε σε λειτουργία τη λογική

Δεν φωνάζουμε ποτέ στο ανυπάκουο παιδί και ποτέ δεν μπαίνουμε σε ανταγωνισμό μαζί του. Δεν πρόκειται για παιχνίδι επικράτησης του πιο ισχυρού. Οικογένεια είστε. Εκείνο που πρέπει να βάλετε μπροστά δεν είναι άλλο από την λογική σας. Το παιδί πρέπει να ξέρει ότι εσείς δίνετε τη γραμμή, ότι πρέπει να σας υπακούει και ότι υπάρχουν λογικές συνέπειες –όχι εκδικητικές όμως- όταν δεν συμμορφώνεται.

Originally posted 2018-03-19 19:51:09.