Αντωνία Τορρένς: «Τα παιδιά που εκφοβίζονται, φοβούνται ότι εάν δείξουν τα συναισθήματά τους θα “πέσουν” στα μάτια των γονιών τους»
ΠΑΙΔΙ

Αντωνία Τορρένς: «Τα παιδιά που εκφοβίζονται, φοβούνται ότι εάν δείξουν τα συναισθήματά τους θα “πέσουν” στα μάτια των γονιών τους»

November 13, 2018

author:

Parenting.gr

Αντωνία Τορρένς: «Τα παιδιά που εκφοβίζονται, φοβούνται ότι εάν δείξουν τα συναισθήματά τους θα “πέσουν” στα μάτια των γονιών τους»

Το bullying καταστρέφει ζωές. Σκοτώνει. Ωθεί ανθρώπους στην κατάθλιψη, στην κοινωνική απομόνωση, στην αυτοκτονία. Η Αντωνία Τορρένς, πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού μίλησε αποκλειστικά στο mommy.gr, για το bullying με αφορμή την νέα ψηφιακή πλατφόρμα Live Without Bullying που πλέον είναι στη διάθεση όλων μας.

-Τι ακριβώς είναι η πλατφόρμα και το πρόγραμμα Live Without Bullying;

Το Live Without Bullying είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού, το οποίο υλοποιείται από το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας.

Στην καρδιά του προγράμματος βρίσκονται η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα android και η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.livewithoutbullying.com , μέσω των οποίων παιδιά και έφηβοι 13 – 18 ετών, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν πρόσβαση σε online, ανώνυμη και δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες ψυχολόγους, καθημερινά, όλη την εβδομάδα.

Εκτός από την διαδικτυακή συμβουλευτική, το πρόγραμμα Live Without Bullying έχει αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα εξ-αποστάσεως εκπαίδευσης για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα για τα παιδιά της Α΄Γυμνασίου γίνεται -από όσα σχολεία μας το ζητήσουν- η εκπαίδευση στη Διεκδικητικότητα, δηλαδή στην ικανότητα την οποία μπορούν να βελτιώσουν τα παιδιά, ούτως ώστε να μην είναι ούτε παθητικά αλλά ούτε και επιθετικά σε περιπτώσεις εκφοβισμού.

Επίσης γίνονται διαδικτυακά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο να ενισχυθούν ως προς την αντιμετώπιση περιστατικών μέσα στο χώρο του σχολείου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, υλοποιούνται ακόμα ενημερωτικές δράσεις και καμπάνιες για την ευαισθητοποίηση, τη βαθύτερη κατανόηση του φαινομένου του εκφοβισμού και την αποτελεσματικότερη διαχείρισή του.

Από τον Μάρτιο του 2016, το ΚΜΟΠ αποτελεί συνεργαζόμενο φορέα (μνημόνιο συνεργασίας) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία.

-Σε ποιους απευθύνεται και πώς μπορεί κανείς να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτήν;

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 13-18 ετών, αλλά και μικρότερα παιδιά (10-12 ετών εάν υπάρχει η συγκατάθεση των γονέων), σε γονείς και σε εκπαιδευτικούς.

Επίσης το πρόγραμμα υποστηρίζει και εκπαιδεύει συνεχώς επαγγελματίες ψυχολόγους, οι οποίοι υποστηρίζουν το πρόγραμμα ως διαδικτυακοί σύμβουλοι συγκεκριμένες ημέρες και ώρες που έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.

-Διαβάζουμε στο livewithoutbullying.com ότι το 17% των θυμάτων bullying δεν έχουν αναφέρει πουθενά το γεγονός. Είναι αυτό το πιο ανησυχητικό στοιχείο σχετικά με το bullying;

Η έξαρση των επιθετικών συμπεριφορών στα παιδιά και στους εφήβους είναι ούτως η άλλως ανησυχητικό φαινόμενο, γιατί δείχνει ότι υπάρχει ένα έλλειμα σωστής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

Το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών και εφήβων δεν αναφέρει πουθενά τα περιστατικά εκφοβισμού που δέχονται, δείχνει ότι για διαφόρους λόγους τα παιδιά δεν εμπιστεύονται κάποιον εύκολα για να το κάνουν. Σε πολλές περιπτώσεις αρχικά τα παιδιά πιστεύουν ότι είναι κάτι παροδικό και ότι θα ξεπεραστεί. Στον εκφοβισμό όμως, όπου υπάρχει πρόθεση πρόκλησης ζημιάς αλλά και επαναληψιμότητα, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Τα παιδιά επίσης φοβούνται ότι εάν δείξουν τα πραγματικά τους συναισθήματα θα εκτεθούν απέναντι στους συνομηλίκους τους, θα «πέσουν» στα μάτια των γονιών τους που έχουν προσδοκίες γι΄αυτά, αλλά επίσης συχνά φοβούνται ότι εάν αναφέρουν τον εκφοβισμό στους γονείς, εκείνοι με έναν ακατάλληλο χειρισμό θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Επίσης ένας ακόμη λόγος, ίσως και ο χειρότερος αναφορικά με το θέμα της μη-δήλωσης εκφοβιστικών συμπεριφορών, είναι ότι σε μία κατηγορία περιπτώσεων παιδιών που εσωτερικεύουν το συναίσθημά τους και είναι πιο ευαίσθητα, δημιουργείται η πεποίθηση ότι φταίνε τα ίδια γι΄αυτό το οποίο εκφοβίζονται. Ειδικά όταν μάλιστα δεν υπάρξει κάποιο κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο, στην πορεία του χρόνου ο εκφοβισμός γίνεται κάτι σαν ένα προσωπικό «στίγμα» γι΄αυτά τα παιδιά που μπορεί να τους συνοδεύει σε ολόκληρη την ζωή τους και πραγματικά να τους πονάει πολύ.

-Ποιοι είναι οι συνήθεις λόγοι για τους οποίους τα θύματα bullying δεν μιλούν, σε μια εποχή που ενθαρρύνονται όλο και περισσότερο να το κάνουν;

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως οι λόγοι είναι πολλοί. Δεν αρκεί όμως μόνο να ενθαρρύνονται να το κάνουν, αλλά και αυτοί που τους προτρέπουν να μιλήσουν να γνωρίζουν πως θα το κάνουν.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική γιατί κάθε παιδί έχει διαφορετικό χαρακτήρα και διαφορετικό οικογενειακό ιστορικό που φέρνει μαζί του καθημερινά στο σχολείο. Αυτό από μόνο του αποτελεί κριτήριο που θα έπρεπε να μας κάνει να είμαστε αρκετά σκεπτικοί για το πως θα μιλήσουμε και πως θα παρέμβουμε. Πέρα όμως από αυτά, υπάρχουν πλέον παγκόσμια δοκιμασμένες και τεκμηριωμένες μέθοδοι υποστήριξης στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε είτε ως εκπαιδευτικοί, είτε ως γονείς. Αυτές οι μέθοδοι αναφέρονται κυρίως σε αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας με τα παιδιά και είναι και οι πιο ουσιαστικές για να φέρουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

-Το ΚΜΟΠ έχει αναλάβει σπουδαίες δράσεις για την Οικογένεια και το Παιδί. Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο για αυτές; Τι σας κινητοποιεί;

Το ΚΜΟΠ είναι μία οργάνωση που από το 1977 στην Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό ευπαθών ομάδων πληθυσμού διαφόρων ηλικιών και διαφόρων ικανοτήτων. Μέσα στις δράσεις αυτές, ιδιαίτερη θέση πάντα κατέχουν τα προγράμματα για τα παιδιά και τους νέους που αναλαμβάνει.

Το ΚΜΟΠ ξεκίνησε το έργο του υποστηρίζοντας έναν μεγάλο αριθμό οικογενειών και παιδιών σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής. Η βοήθεια ήταν πολύπλευρη. Όχι μόνο στηρίζοντας τους γονείς συμβουλευτικά και σε επίπεδο επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά και βοηθώντας τα παιδιά σε ψυχολογικό αλλά και σε γνωσιακό επίπεδο, ούτως ώστε να μην εγκαταλείψουν την υποχρεωτική τους εκπαίδευση.

Έκτοτε το ΚΜΟΠ έχει υλοποιήσει και συμμετάσχει σε πολλές κατηγορίες έργων που αναφέρονται είτε σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, μαθησιακά προβλήματα και ιδιαιτερότητες, είτε στην εκπόνηση εκπαιδευτικών εργαλείων που στοχεύουν στην καλύτερη ενσωμάτωση αυτών των παιδιών σε κανονικά δημόσια σχολεία.

Εκείνο που μας κινητοποιεί, είναι η αγάπη μας για τα παιδιά και η πεποίθηση ότι μόνο εάν επενδύσουμε στην εκπαίδευση και τη γενικότερη ευημερία των παιδιών μας μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή προς το καλύτερο σε όλα τα επίπεδα.