Ανησυχητικά τα ποσοστά παιδιών με αυτισμό στην Ελλάδα
Επικαιρότητα

Ανησυχητικά τα ποσοστά παιδιών με αυτισμό στην Ελλάδα

November 12, 2018

author:

Parenting.gr

Ανησυχητικά τα ποσοστά παιδιών με αυτισμό στην Ελλάδα

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα ποσοστά παιδιών με αυτισμό στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ειδική ημερίδα για τον αυτισμό στα Χανιά, ένα στα 100 ή στα 150 παιδιά παρουσιάζει μια διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού.

Ο παιδοψυχίατρος Γιώργος Βαγιωνής, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο αυτισμός δεν μπορεί να διαγνωστεί πάντα από τους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους. Αφαλή συμπεράσματα μπορούν να βγουν από το 3ο έως το 5ο έτος της ζωής του παιδιού. Μάλιστα, πολλά παιδιά είναι στα φάσμα του αυτισμού, αλλά αυτό δεν γίνεται αντιληπτό εξαιτίας της καλής τους κατάστασης. «Η συνοσηρότητα είναι σημαντική γιατί αλλάζει και την κλινική εικόνα και την πορεία των παιδιών. Στην παιδική ηλικία οι βασικές προκλήσεις είναι η είσοδος στο σχολείο, όπου αρχίζουν και οι θεραπείες. Ο αυτισμός, συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή και δεν διαρκεί μόνο μέχρι την παιδική ηλικία. Η κοινωνία μας οφείλει να πολεμά το στιγματισμό για τον αυτισμό, καθώς ένα στα 100-150 παιδιά έχει αυτισμό, ενώ παλαιότερα ήταν 1/800», δήλωσε ο κ. Βαγιωνής.

Ο αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας είναι μια από τις μορφές που όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα, αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά στην Ελλάδα. Τα συμπτώματα γίνονται εμφανή όταν τα παιδιά αυτά δυσκολεύονται να κοινωνικοποιηθούν, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο σχολείο και να αναπτύξουν σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Πρόκειται για παιδιά με κανονική νοημοσύνη που μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε ένα κανονικό σχολείο αλλά με παράλληλη στήριξη.

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ατόμων με ήπιες διαταραχές αυτιστικού φάσματος, Ιωάννα Μαλανδράκη, επεσήμανε την ανάγκη σωστής διαχείρισης των παιδιών με αυτισμό, αναφέροντας: «Ειδικά στην ηλικία της εφηβείας υπάρχει ανάγκη για ενημέρωση. Διότι όταν το παιδί αρχίζει να μεγαλώνει, μπαίνουν άλλες ανησυχίες ως προς την κοινωνικοποίηση, την επαγγελματική αποκατάσταση, το μέλλον του παιδιού».