Αν το μεγάλο παιδί επιτίθεται συνεχώς στο μικρό, μπορεί η αιτία να είναι βαθύτερη
ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΣΑΚΩΜΟΙ

Αν το μεγάλο παιδί επιτίθεται συνεχώς στο μικρό, μπορεί η αιτία να είναι βαθύτερη

February 27, 2022

author:

Parenting.gr

Αν το μεγάλο παιδί επιτίθεται συνεχώς στο μικρό, μπορεί η αιτία να είναι βαθύτερη

Ανάγνωση σε 5′

Είναι πολύ σημαντικό να επεμβαίνουμε στους καυγάδες των παιδιών μας ακούγοντας και τις δύο πλευρές, χωρίς να διαλέγουμε πλευρά και να κατηγορούμε το ένα από τα δύο παιδιά, και χωρίς να βρίσκουμε εμείς τη λύση για αυτά.

Και αυτό γιατί;

Γιατί έτσι οι πιθανότητες ο καυγάς να φουντώσει και να εκτροχιαστεί μειώνονται. Με τη μεσολάβησή μας τα παιδιά μαθαίνουν πως να λύνουν τις διαφορές τους χωρίς να πληγώνονται. Επίσης, η ομαλή επίλυση των διαφορών τους θα καθορίσει το πως νιώθουν τα αδέρφια μεταξύ τους και τον υπόλοιπο χρόνο, τις στιγμές που δεν τσακώνονται.

Όμως, ακόμα και αν επεμβαίνουμε κάθε φορά που τα πράγματα ξεφεύγουν και με το σωστό τρόπο, μπορεί να έχουμε παρατηρήσει ότι το ένα παιδί μοιάζει να είναι πάντα έτοιμο για καυγά. Μοιάζει ευερέθιστο και θυμωμένο. Επιτίθεται στο άλλο παιδί με το παραμικρό, και καμιά φορά και χωρίς λόγο, χωρίς το άλλο παιδί να έχει κάνει κάτι.

Αυτό είναι μία ένδειξη ότι το παιδί μπορεί να έχει μία βαθιά μνησικακία για το αδερφάκι του, κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο στα πρωτότοκα παιδιά. Είναι πιθανό, την εποχή που γεννήθηκε το μωρό, οι γονείς να μην ήξεραν πώς να διαχειριστούν τα δύσκολα συναισθήματα που προκαλεί ο  εκθρονισμός του πρώτου παιδιού, ή να ήταν πολύ απασχολημένοι για να ασχοληθούν με αυτά. Μπορεί ακόμα και να θύμωναν με το μεγαλύτερο παιδί στην πρώτη ένδειξη μη αποδοχής της πραγματικότητας από μέρους του, ή σε εκδηλώσεις αρνητικής συμπεριφοράς που οφείλονταν σε αυτή τη μη αποδοχή.

Με την έλευση του δεύτερου παιδιού, το πρώτο μπορεί να νιώσει ότι δεν το αγαπούν αρκετά, ή ότι αγαπούν το μωρό περισσότερο, και ότι το ίδιο τώρα έχει μικρότερη αξία για τους γονείς του. Αν μάλιστα οι γονείς θυμώνουν με το μεγαλύτερο παιδί και το μαλώνουν, αυτό εντείνει περαιτέρω τα δύσκολα συναισθήματα ανασφάλειας και φόβου.

Κάποιοι γονείς μπορεί να πουν ότι έκαναν τα πάντα προκειμένου το μεγάλο παιδί να μη ζηλέψει και να μη ζοριστεί με τη γέννηση του μωρού. Το να ζηλέψει όμως και να ζοριστεί, είναι αναπόφευκτο.

Έτσι, το παιδί αποφασίζει να ρίξει το φταίξιμο στο νέο αδερφάκι. Το να παραδεχτεί ότι εκείνο δεν είναι αρκετά άξιο και αξιαγάπητο και να ρίξει το φταίξιμο στον εαυτό του, είναι υπερβολικά οδυνηρό, έτσι κατευθύνει το φταίξιμο προς το νέο μέλος της οικογένειας που του πήρε την προσοχή των γονιών και την αγάπη τους.

Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Οι γονείς αγαπάνε εξίσου και τα δύο παιδιά, ή όλα τους τα παιδιά. Όμως, το μεγάλο παιδί χρησιμοποιεί αυτή την ιστορία που δημιουργεί στο μυαλουδάκι του σαν μηχανισμό αυτοπροστασίας. Τώρα, το δεύτερο παιδί είναι ο εχθρός.

Ξαφνικά, με κάθε θετική συναναστροφή της μαμάς με το μωρό, η αίσθηση του μεγάλου παιδιού ότι το αγαπάνε λιγότερο ενισχύεται. Κάθε φορά που ο μπαμπάς χαμογελάει ή παίζει με το μωρό, το παιδί νιώθει ότι έχει μικρότερη αξία. Με κάθε θετική διάδραση των γονιών με το άλλο αδερφάκι, η ιστορία στο μυαλουδάκι του μεγάλου παιδιού επιβεβαιώνεται.

‘Δεν με αγαπούν πια. Δεν έχω αξία.’

Αυτή η αίσθηση είναι εξαιρετικά οδυνηρή για ένα μικρό παιδάκι, και οι γονείς δυσκολεύονται να το καταλάβουν. Θεωρούν ότι το μεγάλο τους παιδί είναι τόσο λιγότερο αβοήθητο από το μωρό και τόσο πιο ικανό από αυτό, που σίγουρα μπορεί να διαχειριστεί αυτή την ευχάριστη αλλαγή στην οικογένεια.

Τα δύσκολα συναισθήματα του μεγάλου παιδιού γύρω από τον εκθρονισμό του έχουν τώρα αρχίζει να ενεργούν. Το παιδί έχει λάβει ένα σοβαρό πλήγμα στην αίσθηση της προσωπικής του αξίας. Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναπόφευκτο.

Αν το καταλάβουμε νωρίς, μπορούμε να παρέμβουμε και να απαλύνουμε αυτά τα δύσκολα συναισθήματα, μιλώντας συχνά στο παιδί μας για το πώς νιώθει για το μωρό και αποδεχόμενοι όλα τα συναισθήματά του.

Συνήθως όμως δε τα αντιλαμβανόμαστε μέχρι το δεύτερο παιδί να μεγαλώσει αρκετά ώστε να μπορεί να εναντιωθεί στο πρώτο. Τότε ξεκινάνε οι καυγάδες και η συνεχής τριβή. Και όπως είναι φυσικό, η βία φέρνει βία. Όταν το μεγάλο παιδί επιτίθεται στο μικρό, το μικρό θυμώνει και είτε κλαίει κερδίζοντας τη συμπάθεια των γονιών, ή επιτίθεται και αυτό.

Οι συνεχείς επιθέσεις του μεγάλου παιδιού στο μικρό, εκτός του ότι δημιουργούν αναστάτωση στην οικογένεια, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα και στο μικρό παιδί, το οποίο μπορεί να νιώσει ότι πάντα κάνει λάθος, ότι δεν είναι άξιο, και να επηρεαστεί έτσι ο τρόπος που συναναστρέφεται με τον έξω κόσμο, με την οικογένειά του αλλά και με τους φίλους του.

Η εδραιωμένη μνησικακία του μεγάλου παιδιού προς το μικρό προέρχεται από τότε που το μικρότερο γεννήθηκε, και όσο και αν μοιάζει απίστευτο κάποια συναισθήματα να παραμένουν ριζωμένα μέσα μας από παλιά, τα συναισθήματα δεν έχουν χρόνο ούτε χώρο, και αν δεν αντιμετωπιστούν συνεχίζουν να ενεργούν πάνω μας. Τα δύσκολα συναισθήματα εξαφανίζονται μόνο όταν τα επεξεργαστούμε, μόνο αν «ακουστούν».

Η μνησικακία αυτή πρέπει προφανώς να αντιμετωπιστεί. Πώς όμως γίνεται αυτό;

Πώς να αντιμετωπίσουμε τη μνησικακία του μεγάλου παιδιού προς το μικρό

Ουσιαστικά, πρέπει να δώσουμε στο μεγάλο παιδί την ευκαιρία να εκφράσει όλα τα δύσκολα συναισθήματα που βίωσε εκείνο το διάστημα και να τα διαχειριστεί, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να αποδεχτεί την πραγματικότητα και κατ’επέκταση, το μικρότερο αδερφάκι του.

Ο γονιός λοιπόν, πρέπει να θέσει στο μεγάλο παιδί το επίμαχο θέμα, κάτι που δεν είναι καθόλου δύσκολο γιατί κάθε αρνητική εκδήλωση του μεγάλου παιδιού προς το μικρό, μπορεί να γίνει η αφορμή.

Αν το μεγάλο παιδί πει για παράδειγμα:

‘Δεν αντέχω άλλο! Εύχομαι να μην είχα αδερφή!’

έχουμε μία ευκαιρία να σκάψουμε παραπάνω. Τί μπορούμε να πούμε λοιπόν;

Αγάπη μου, το καταλαβαίνω. Καμιά φορά είναι δύσκολο να είσαι ο μεγαλύτερος αδερφός.

Νιώθεις ότι περνάω περισσότερο χρόνο με την αδερφή σου ε; ή ότι είμαι μαζί της τις στιγμές που με θες περισσότερο ε;

Εύχεσαι να μην ήταν έτσι τα πράγματα.. εύχεσαι να μην πρέπει να μοιράζεσαι τα πάντα με το αδερφάκι σου, ακόμα και εμένα ε;

Σου λείπει η εποχή που είμασταν μόνοι μας με το μπαμπά.

Αυτά τα ανοίγματα επικοινωνίας, θα βοηθήσουν το παιδί να ξαναφέρει στο παρασκήνιο τα δύσκολα συναισθήματά του και να τα διαχειριστεί.

Εμείς πρέπει να ακούσουμε και να αποδεχτούμε ό,τι έχει να μας πει.

Αν έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε μία σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί μας, αυτό θα νιώσει την απαραίτητη ασφάλεια να ανοιχτεί. [Πώς κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του;]

Το παιδί μπορεί να κλάψει, ή να συζητήσει πιο ελεύθερα για τα συναισθήματά του, ή να τα επεξεργαστεί στα όνειρά του, ή να τα εκφράσει μέσα από την ζωγραφική του.

Κάποια στιγμή, είναι καλό είναι να πούμε:

Το καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολο, αλλά η αδερφή σου δε θα πάει πουθενά, είναι μέλος της οικογένειάς μας.

Αν δεν έχει κλάψει προηγουμένως, αυτό είναι πιθανό να το κάνει να κλάψει, γιατί ακριβώς εκεί βρίσκεται η πηγή της λύπης του.

Αυτό θα το βοηθήσει τελικά να αποδεχτεί ότι έχει ένα μικρότερο αδερφάκι. Όταν τα αρνητικά συναισθήματα εκφραστούν και βρουν διέξοδο ώστε να εξαφανιστούν, τότε θα υπάρχει χώρος για τη δημιουργία θετικών συναισθημάτων απέναντι στο αδερφάκι του.

Το παιδί θα μπορέσει να δει το αδερφάκι του σαν έναν άλλο άνθρωπο με ανάγκες και θέλω, και θα αρχίσει να βλέπει και τη δική του πλευρά στις συναναστροφές τους. Εξάλλου, όταν νιώθουμε απέχθεια για κάποιον, είναι δύσκολο να τον «νιώσουμε» και να δούμε και τη δική του πλευρά, έτσι δεν είναι;

Αν απαλύνουμε τον πόνο του μεγαλύτερου παιδιού και το κάνουμε να νιώσει ότι είναι αξιαγάπητο και άξιο, τότε η αδερφική σχέση μπορεί να έχει μία ευκαιρία να ανθίσει.

Αυτό φυσικά δε θα γίνει με μία συζήτηση, αλλά με πολλές. Σιγά σιγά, με τον καιρό, θα παρατηρήσουμε ότι οι επιθέσεις αρχίζουν να είναι πιο σπάνιες και ότι τα παιδιά μας συνεργάζονται καλύτερα.

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη βελτίωση της σχέσης τους

  • Δημιουργήστε περιστάσεις στις οποίες θα μπορούν να διασκεδάζουν μαζί, για παράδειγμα ξεκινήστε ένα παιχνίδι ή μία δραστηριότητα που αρέσει πολύ και στους δύο, για να την κάνουν είτε μαζί οι δυο τους, ή μαζί με εσάς.
  • Σε κάποια βόλτα στην παιδική χαρά, πηγαίνετε μόνοι σας, χωρίς φίλους των παιδιών, έτσι ώστε να μπορούν να παίξουν τα αδέρφια μαζί.
  • Επίσης, μπορείτε να βρείτε ευκαιρίες να μιλήσετε στο ένα παιδί θετικά για το άλλο, πχ. ‘Η αδερφή σου σε θαυμάζει πολύ για το τάδε και το δείνα, το ξέρεις;’
  • Αν το μικρό παιδί πει κάτι καλό για το μεγάλο, αναφέρετέ του το.
  • Ζητήστε από το μεγάλο να κάνει κάτι όμορφο για το αδερφάκι του, πχ. να του διαβάσει μία ιστορία, να το προστατέψει από κάτι, να του κάνει παρέα.
  • Τέλος, βοηθήστε τα να αναπτύξουν ενσυναίσθηση με το να ρωτάτε για παράδειγμα το μεγάλο παιδί ‘η αδερφή σου δυσκολεύεται με αυτό ή το άλλο, τί πιστεύεις ότι μπορεί να τη βοηθήσει;’ Κ.ο.κ.

Δώστε χρόνο στη διαδικασία και απολαύστε τους καρπούς των προσπάθειών σας.

Να έχετε στον νου σας παρόλα αυτά, ότι είναι αδύνατον να εκμηδενίσουμε την ανταγωνιστικότητα των παιδιών μεταξύ τους, πάντα θα υπάρχει, απλώς όχι στον ίδιο βαθμό. Η μνησικακία και η έχθρα θα μειωθούν, και θα δώσουν τη θέση τους στην αγάπη.