Αλήθειες για καλύτερη γονική μέριμνα
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αλήθειες για καλύτερη γονική μέριμνα

January 11, 2018

author:

Parenting.gr

Αλήθειες για καλύτερη γονική μέριμνα

Είναι κανονικό οι γονείς να αναρωτιούνται σε περιόδους αν είναι καλοί γονείς και πόσο καλή δουλειά κάνουν με την ανατροφή των παιδιών τους. Η γονική μέριμνα είναι σαν ζωντανός οργανισμός. Διαρκής, με κανόνες ζωτικής σημασίας και πρέπει να γίνεται με αγάπη και χωρίς ψυχαναγκασμούς. Ανατροφή των παιδιών δεν είναι μόνο να κάνει κάποιος το καλύτερο για την ανάπτυξη, για τη σωματική τους ακεραιότητα και για ένα καλό επίπεδο διαβίωσης και σπουδών. Ανατροφή είναι και η αγκαλιά ή η δημιουργία αναμνήσεων. Ελάτε να δούμε αλήθειες για καλύτερη γονική μέριμνα.

-Να νοιάζεστε περισσότερο για τις εμπειρίες και λιγότερο για τα έξοδα

Δύσκολοι οικονομικά καιροί και το άγχος των γονιών προκειμένου να προσφέρουν όσο πιο πολλά γίνεται στα παιδιά τους αβάσταχτο. Αρκετοί χάνουν τον ύπνο τους στην ιδέα ότι μπορεί να στερήσουν κάτι από τα παιδιά τους ή ότι θα χρειαστεί να πουν όχι σε κάποιες απαιτήσεις των παιδιών. Είναι ώρα να σταματήσετε να σκέφτεστε έτσι. Είναι δικαιολογημένο αλλά θα πρέπει να προσαρμοστείτε σε όσα μπορείτε να προσφέρετε χωρίς δεύτερες σκέψεις για το τι παραπάνω προσφέρουν οι άλλοι γονείς ή τι θα ευχόσασταν να μπορούσατε να προσφέρετε. Επενδύστε στις εμπειρίες. Αν δεν μπορείτε να πληρώσετε μια ακριβή και εντυπωσιακή εκδρομή για τα παιδιά σας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλειστείτε στο σπίτι. Βρείτε άλλους τρόπους, σκεφθείτε άλλες βόλτες που δεν κοστίζουν. Γίνετε εσείς εκείνο το παραπάνω που θα προσφέρετε στα παιδιά σας. Δώστε τους από τον χρόνο σας.

-Διδάξτε τους μέσα από το δικό σας καλό παράδειγμα

Η απόσταση ανάμεσα στο να λέμε και να εξηγούμε το καλό και το σωστό και να πράττουμε το καλό ή το σωστό, είναι τεράστια. Γίνετε εσείς πρώτοι το καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας. Λειτουργεί περισσότερο από το να εξηγήσετε πώς κάνουμε το σωστό και γιατί…

-Γίνετε για λίγο παρατηρητής του εαυτού σας

Κάθε τόσο, προσπαθήστε να βγαίνετε από τον εαυτό σας και να γίνεστε ο παρατηρητής του. Σας αρέσετε; Σας ανέχεστε; Μήπως ο τρόπος που μιλάτε στα παιδιά σας, δεν είναι ακριβώς ο τρόπος που θα θέλατε να σας μιλούν αν ήσασταν εσείς στη θέση τους; Τι δεν αντέχετε σε εσάς; Πώς δείχνετε; Είναι περισσότερο από ωφέλιμο και για εσάς και για την οικογένειά σας να κάνετε την αυτοκριτική σας αρκετά συχνά.

-Ρίξτε τους τόνους
Η καθημερινότητα στην δουλειά επιβάλλει σε πολλούς ανάμεσά μας ένταση, γρήγορους ρυθμούς, στρες. Ρίξτε τους τόνους και κυρίως μην μεταφέρετε αυτόν τον εαυτό σας στο σπίτι. Χαλαρώστε τους ώμους και μην γίνεστε ο κύριος ή η κυρία «Τρέχουμε τώρα»… Είναι εντελώς διαφορετικό το να «τρέχουμε» τα παιδιά και εντελώς άλλο το να τα βάζουμε σε ένα σωστό πρόγραμμα. Πιο σωστά, αν είμαστε οικογενειακώς σε σωστό πρόγραμμα δεν χρειάζεται και να τρέχουμε ο ένας τον άλλον.