Ακατάλληλη νταντά: οι 8 ενδείξεις που την προδίδουν
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ

Ακατάλληλη νταντά: οι 8 ενδείξεις που την προδίδουν

April 25, 2021

author:

Parenting.gr

Ακατάλληλη νταντά: οι 8 ενδείξεις που την προδίδουν

Το να βρεις μια καλή νταντά για τα παιδιά σου μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη δοκιμασία σε πολλές περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξέρεις απ’ έξω και όχι ανακατωτά, τις 8 ενδείξεις που προδίδουν την ακατάλληλη νταντά. Μεγάλη προσοχή γιατί εκείνο που της εμπιστεύεσαι είναι ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει στο σύμπαν σου.

-Η ακατάλληλη νταντά δεν κουβεντιάζει με τους γονείς
Δεν αφιερώνει καθόλου χρόνο για να μιλήσει με τους γονείς. Είναι βιαστική και σχεδόν αγενής. Κάνει μηχανικά τη δουλειά της και φεύγει χωρίς την παραμικρή συζήτηση για τα παιδιά και το πώς ήταν η μέρα τους. Δεν έχει ποτέ να αναφέρει ένα περιστατικό που μπορεί να συνέβη καθώς έβλεπαν ένα video, ή κατά την επιστροφή από το σχολείο. Ακόμη, δεν συζητά τίποτα δικό της. Είναι αντικοινωνική και λιγομίλητη. Δεν λέει ποτέ τι πρόκειται να κάνει μετά τη δουλειά, όπως πολύ φυσικά θα έλεγε πάνω στην κουβέντα κάποιος που βλέπεις καθημερινά.

-Δεν δείχνει να εστιάζει στις οδηγίες που της έχεις δώσει
Από όσα της έχεις ζητήσει να τηρούνται σχετικά με τη φροντίδα και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, δεν ακολουθεί ούτε τα μισά. Λέει ένα «ναι, εντάξει» και στη συνέχεια κάνει τα δικά της. Οι κανόνες διαπαιδαγώγησης, διατροφής ή ακόμη και το πρόγραμμα των παιδιών δεν είναι κάτι που ακολουθεί ούτε καν όταν της το έχεις εξηγήσει με σαφήνεια και καθαρογράψει!

-Έρχεται αργοπορημένη
Όταν συμβεί μία στο τόσο δεν είναι πρόβλημα. Η καθυστέρηση είναι ανθρώπινη κάποιες φορές. Όταν όμως συστηματικά αργεί να έρθει στο σπίτι για να κρατήσει τα παιδιά, κάτι δεν πάει πολύ καλά και έχει αντίκτυπο και στη δική σου επαγγελματική δραστηριότητα. Είναι αγχωτικό και πρέπει να το λήξεις.

-Τα παιδιά ξεσπούν σε κλάματα όταν την βλέπουν
Στην αρχή μπορεί να θεωρηθεί άγχος αποχωρισμού. Όταν όμως εξακολουθεί να συμβαίνει, προφανώς είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Η φυσική συνέχεια των πραγμάτων θέλει τα παιδιά αργά ή γρήγορα να συνηθίζουν την παρουσία της νταντάς τους. Αν βλέπεις όμως ότι ακόμα και μετά από καιρό, ξεσπούν σε κλάματα όταν φεύγεις, τότε ίσως πρέπει να διερευνήσεις την πιθανότητα κάτι να μην γίνεται σωστά όταν μένει μόνη μαζί τους. Κάνε και ένα πείραμα. Δώσε της ξαφνικό ρεπό μια μέρα και άφησε τα παιδιά με τη γιαγιά ή με μια φίλη που μπορεί να τα κρατήσει και τσέκαρε την αντίδρασή τους. Αν πάλι ξεσπούν σε κλάματα τότε είναι μάλλον άγχος αποχωρισμού. Αν όχι… τότε το πρόβλημα είναι στη νταντά.

-Αλλαγές στη διάθεση των παιδιών
Αν εντοπίζεις αλλαγές στη διάθεσή των παιδιών όπως μεταπτώσεις ή αν έχουν ξαφνικά και αδικαιολόγητα προβλήματα ύπνου, τότε πιθανόν ευθύνεται η νταντά. Οι ξαφνικοί εφιάλτες ή ένα παιδί που ξαφνικά και ενώ είχε συνηθίσει να κοιμάται μόνο του, φοβάται και έρχεται στο δωμάτιο των γονιών για να κοιμηθεί πιθανόν τρομοκρατείται με κάθε τρόπο από τη νταντά του. Οι ξαφνικές ανασφάλειες είναι ένδειξη ότι το παιδί είναι σε καθεστώς τρομοκρατίας. Τι περισσότερο;

-Καλεί κόσμο στο σπίτι ενώ λείπεις και χωρίς την άδειά σου
Επιστρέφεις στο σπίτι και την βρίσκεις με παρέα. Μπορεί να είναι ένας φίλος, μια φίλη ή ακόμη και ο σύντροφός της. Αυτό είναι απαράδεκτο. Η συμφωνία που έχεις κάνει μαζί της είναι να φροντίζει τα παιδιά σου. Είναι ανεύθυνο από μέρους της να βάζει μέσα στο σπίτι άτομα που δεν γνωρίζεις. Αυτό από μόνο του είναι ένας πολύ καλός λόγος να διακόψεις τη συνεργασία.

-Βρίσκεις μελανιές, γρατζουνιές και άλλα ασυνήθιστα σημάδια στα παιδιά
Οι φυσιολογικές γρατζουνιές πάνω σ’ ένα παιδί είναι γνώριμες και αναμενόμενες από τη στιγμή που πηγαίνει σχολείο. Αν είναι μικρότερο όμως και άρα δεν πηγαίνει σχολείο και ταυτόχρονα είναι και συνεχώς τραυματισμένο, τότε δύο πράγματα συμβαίνουν. Ή δεν το προσέχει αρκετά η νταντά του ή το τραυματίζει η ίδια. Ακούγεται τρομακτικό αλλά συμβαίνει οι νταντάδες να κακοποιούν τα παιδιά με ποικίλους τρόπους.

-Δείχνει να μην έχει δυνάμεις και όρεξη…
Μια νταντά που δείχνει σαν να είναι σε λήθαργο είναι η χειρότερη επιλογή για τα παιδιά σου. Η νταντά πρέπει να είναι υγιής, ορεξάτη και να μην βαριέται. Οτιδήποτε άλλο σημαίνει ότι έχεις παρκάρει τα παιδιά σου με μια γυναίκα που δεν δύναται να ανταπεξέλθει στον ρόλο της ο οποίος είναι ιδιαιτέρως απαιτητικός σε ό,τι αφορά την ενέργεια.

Πηγή: Nanny.gr

Originally posted 2018-02-10 15:20:36.