October 22, 2019

Εκπαιδεύστε το παιδί σας σε νέες δεξιότητες [δεν θα τα μάθει όλα μόνο με την παρατήρηση]

Ανάγνωση σε 3′

Τα παιδιά είναι άριστοι παρατηρητές και μιμητές, και γι’αυτό μαθαίνουν αμέτρητα πράγματα απλά και μόνο παρακολουθώντας εμάς. Όμως, δεν μαθαίνονται όλα με αυτό τον τρόπο. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να τρώνε, να ντύνονται, να δένουν τα κορδόνια τους, να πηγαίνουν στην τουαλέτα, να πλένονται, να περνούν τον δρόμο. Κάποιες δεξιότητες χρειάζονται λίγη παραπάνω επεξήγηση, και κάποιες αρκετή πρακτική. Κάποιες άλλες απαιτούν την κατανόηση εννοιών που τα παιδιά δεν κατέχουν από πριν.

Για τους λόγους αυτούς, πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο στο να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας.

Η καλύτερη στιγμή για εκπαίδευση

Ο χρόνος της εκπαίδευσης πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινής ρουτίνας. Το πρωί που μπορεί να βιαζόμαστε πριν το σχολείο ή πριν από μία επίσκεψη, δεν είναι η καλύτερη στιγμή να εκπαιδεύσουμε το παιδί μας σε μία νέα δεξιότητα. Κατά τη διάρκεια του ήρεμου παιχνιδιού τις απογευματινές ώρες από την άλλη, το παιδί έχει το περιθώριο του χρόνου που χρειάζεται, καθώς και την απόλυτη προσοχή μας, χωρίς άγχος.

Τα παιδιά δείχνουν από μόνα τους ενδιαφέρον για να μάθουν να κάνουν καινούρια πράγματα. Οι γονείς πρέπει να αναγνωρίζουν αυτές τις ενδείξεις και να τις υποστηρίζουν.

Κάθε νέα δεξιότητα καλό είναι να μαθαίνεται ξεχωριστά. Αν ο γονιός έχει υπομονή, πιστεύει στις ικανότητες του παιδιού του και το ενθαρρύνει με φράσεις όπως,

  • Συνέχισε έτσι, θα τα καταφέρεις,’
  • Προσπάθησε πάλι, είσαι σε καλό δρόμο,

η διαδικασία της εκμάθησης μπορεί να γίνει μία όμορφη εμπειρία για γονιό και παιδί.

Πώς να μάθουμε στο παιδί διαφορετικές δεξιότητες

Για την προσωπική του φροντίδα, όπως το ντύσιμο και το μπάνιο, η διαδικασία μπορεί να γίνει σε μορφή παιχνιδιού. Ένα παλιό ρούχο μπορεί να βοηθήσει το παιδί να μάθει να κουμπώνει κουμπιά και ένα χαρτόνι με τρύπες μπορεί να χρησιμεύσει ώστε να μάθει να περνάει κορδόνια και να τα δένει.

Για να μάθει το παιδί τον κατάλληλο τρόπο να συμπεριφέρεται σε έναν δημόσιο χώρο ή σε μία κοινωνική εκδήλωση, είναι πολύ χρήσιμο το παιχνίδι ρόλων, που μπορεί να γίνει με τις κούκλες ή τα ανθρωπάκια.

Μάλιστα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίσουν κάτι δύσκολο για αυτά, η εκπαίδευσή τους από πριν μπορεί να αποβεί λυτρωτική, όπως πριν από μία ιατρική επέμβαση. Η άφιξη στο νοσοκομείο, η εξοικείωση με το ιατρικό προσωπικό, η διαδικασία της αναισθησίας, η ανάνηψη, μπορούν να δραματοποιηθούν στα πλαίσια ενός παιχνιδιού στο σπίτι, έτσι ώστε το παιδί να ξέρει ακριβώς τί να περιμένει όταν φτάσει η μέρα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η προετοιμασία του για την πρώτη μέρα στο σχολείο.

Αλλά και οποιαδήποτε στιγμή που μπορεί τα παιδιά μας να έχουν ‘κολλήσει’ σε κάτι και να μη βρίσκουν τον τρόπο να ξεκολλήσουν, είναι αφορμή για εκπαίδευση. Αν για παράδειγμα ένα αυτοκινητάκι έχει παγιδευτεί κάτω από το κρεβάτι και το παιδί δεν το φτάνει, αντί να το πιάσουμε εμείς, μπορούμε να δείξουμε στο παιδί πώς μπορεί να το τραβήξει προς το μέρος του με ένα μακρύ αντικείμενο, όπως μία σκούπα. Έχει σημασία να μην σπεύδουμε εμείς αμέσως να σώσουμε την κατάσταση, όπως μπορεί συχνά να κάνουμε μηχανικά. Ο σκοπός είναι το παιδί να μάθει να διαχειρίζεται καταστάσεις και όχι να το εξυπηρετούμε εμείς. Έτσι, το μαθαίνουμε να είναι αυτόνομο.

Ακόμα και ένα μωρό άνω των 6 μηνών μπορεί να εκπαιδευτεί. Μπορεί να μην καταλαβαίνει τα λόγια μας, αλλά σίγουρα καταλαβαίνει τις πράξεις μας. Αν για παράδειγμα πηγαίνει συνεχώς σε ένα μέρος που δεν πρέπει, είτε επειδή είναι επικίνδυνο ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορούμε απλώς κάθε φορά που πλησιάζει σε αυτό να το απομακρύνουμε. Μετά την τρίτη-τέταρτη φορά που θα έχει επιχειρήσει να πάει και το έχουμε απομακρύνει, θα εγκαταλείψει την προσπάθεια και θα στρέψει την προσοχή του αλλού.

Το ότι μπορεί να μάθει κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι μπορεί να μάθει και πολλά άλλα με τις κατάλληλες ευκαιρίες για πρακτική.

Απολαύστε την εκπαίδευση των παιδιών σας

Η εκπαίδευση των παιδιών απαιτεί κάποιο χρόνο, αρκετή από τη φαντασία μας και πολλή πίστη στις ικανότητες των παιδιών μας. Αν όμως γίνει ομαλά και ευχάριστα, σε φιλικό τόνο και διάθεση συνεργασίας και από τις δύο πλευρές, τα παιδιά θα μάθουν πολύ γρήγορα και καθώς μεγαλώνουν, η δουλειά μας ως γονείς θα μειωθεί στο ελάχιστο!

Διαβάστε επίσης: