9 τρόποι για να βοηθήσουμε το παιδί μας να νυστάξει το βράδυ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Ανάγνωση σε 1,5′

Μετά από μία γεμάτη μέρα με παιχνίδι και πλήθος δραστηριοτήτων στο σχολείο, με λίγο χάζι στο σπίτι, φαγητό, παιχνίδι και πάλι, κάποιες επισκέψεις στην τουαλέτα και ελάχιστη χαλάρωση στην ουσία, θα περιμένατε το μικρό σας παιδάκι να είναι πια εξαντλημένο τώρα που βράδιασε, και να κάνει τα τελευταία βήματα της μέρας στην κατεύθυνσή του προς το κρεβάτι. Όμως, όχι! Εκείνο είναι γεμάτο ενέργεια, κέφι και όρεξη για ακόμα περισσότερο παιχνίδι, για μπάλα, για κρυφτό, για μπόουλινγκ, για κυνήγι θησαυρού και τόσα άλλα για τα οποία οι ώρες της ημέρας πραγματικά δεν αρκούν!

Τα ματάκια του όμως έχουν μισοκλείσει και η κούραση διακρίνεται ξεκάθαρα στο προσωπάκι του, όσο και αν δεν θέλει να το παραδεχτεί. Έχει έρθει η ώρα, όχι για μπάλα, ούτε για κυνηγητό, αλλά για ορισμένες ήπιες, κοινές με τους γονείς δραστηριότητες που θα το βοηθήσουν να χαλαρώσει και να προετοιμαστεί για ύπνο. Ας δούμε τι μπορεί να περιλαμβάνει η βραδινή ρουτίνα της οικογένειας για να πηγαίνει το νήπιο σταθερά στην ώρα του και χαρούμενο για ύπνο:

Ιδέες για τη βραδινή ρουτίνα της οικογένειας

  1. Ένα χλιαρό μπανάκι με ήπιο φωτισμό αν αυτό είναι εφικτό, λίγη απαλή μουσική ή τραγουδάκια από τη μαμά και το μπαμπά, και πολύ, πολύ εστιασμένη προσοχή.
  2. Ένα ελαφρύ και υγιεινό σνακ, αν έχει περάσει αρκετή ώρα από το βραδινό φαγητό, για να αποκλείσουμε κάθε πιθανότητα το παιδί να πεινάει πριν κοιμηθεί. Το σνακ μπορεί να συνοδεύεται από μία φιλική συζήτηση για το πώς ήταν η μέρα που πέρασε.
  3. Μία βόλτα με το καρότσι στο σαλόνι και το αγαπημένο του παραμύθι στο στερεοφωνικό ως μουσική υπόκρουση.
  4.  Το μάζεμα των παιχνιδιών στο δωμάτιο. Εκτός του ότι αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει έτσι κι αλλιώς, μαθαίνει στο παιδί ότι ό,τι χρησιμοποιούμε, το βάζουμε στη θέση του μετά, για να το ξαναβρούμε όταν το χρειαστούμε.
  5. Το πλύσιμο των δοντιών, η βραδινή επίσκεψη στην τουαλέτα και η αλλαγή των ρούχων σε πιζάμες μπορούν να γίνουν με τη μορφή παιχνιδιού (πχ. ‘για να δω τι έχεις μέσα στο στόμα σου σήμερα!’ Και να ανακαλύπτουμε κάτι διαφορετικό κάθε μέρα).
  6. Το διάβασμα παραμυθιών σε χαμηλό φωτισμό, με αργούς ρυθμούς και με θεατρικό τόνο που αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά.
  7. Ένα παιχνίδι ρόλων με το αγαπημένο του παιχνίδι.
  8. Μία χαλαρωτική συζήτηση για οτιδήποτε του έκανε εντύπωση, για κάτι που το απασχολεί, για κάτι που προσέξαμε εμείς και θέλουμε να του το πούμε κτλ.
  9. Τα χάδια στο κρεβάτι και η διαβεβαίωση ότι αν δεν καταφέρει να κοιμηθεί μπορεί να μας βρει στο σαλόνι ή όπου αλλού σκοπεύουμε να είμαστε.

Καληνύχτα..!

Περισσότερα άρθρα