8 λόγοι που πρέπει να αποφεύγουμε τη σκόνη από την Αφρική
ΕΦΗΒΟΣ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

8 λόγοι που πρέπει να αποφεύγουμε τη σκόνη από την Αφρική

April 2, 2021

author:

Parenting.gr

8 λόγοι που πρέπει να αποφεύγουμε τη σκόνη από την Αφρική

Η σκόνη από την Αφρική μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία μας αλλά κυρίως για την υγεία των παιδιών μας.

Δείτε παρακάτω οκτώ βασικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να την αποφεύγουμε:

  1. Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, αναφέρεται ακόμα και στην Ιλιάδα (είναι η «κόκκινη βροχή» που έριξε ο Δίας για να εκδικηθεί το θάνατο του γιου του), έχει όμως επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.
  2. Η σκόνη από τη Σαχάρα μεταφέρει μαζί της εννέα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα (μόλυβδο, αρσενικό, σίδηρο, μαγγάνιο, βανάδιο, νικέλιο, χρώμιο, χαλκό και ψευδάργυρο). Αν είναι επιβλαβής για τη δική μας υγεία, είναι πολλαπλάσια επιβλαβής για τα παιδιά μας.
  3. Όσο μικρότερα είναι τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση φαινομένων όπως η έκθεση σε χημικά, η έκθεση στον ήλιο (τα εγκαύματα), τα βαρέα μέταλλα και έκθεση τους στη σκόνη από την Αφρική. Είναι σημαντικό τις μέρες που η συγκέντρωση σωματιδίων είναι αυξημένη, να αναβάλουμε τις εξόδους από το σπίτι και να περιορίζουμε τη δραστηριότητα των παιδιών σε εξωτερικούς χώρους . Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη. Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγεται το άπλωμα των ρούχων έξω από το σπίτι.
  4. Όσο μικρότερα είναι τα σωματίδια της σκόνης, τόσο πιο εύκολο είναι να τα εισπνεύσουμε, να παραμείνουν στους πνεύμονές μας και στον οργανισμό μας και να μας προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα.
  5. Τα σωματίδια της σκόνης μπορούν να προσβάλουν ακόμα και την καρδιά εφόσον έχουν τη δυνατότητα να περάσουν από τους πνεύμονές μας στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας καρδιακά επεισόδια και άλλες επιπλοκές.
  6. Τις μέρες που η συγκέντρωση της σκόνης από την Αφρική είναι αυξημένη, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται. Γι’αυτό και οι αρμόδιες αρχές συστήνουν στο κοινό και τις ευπαθείς ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, αθλητές, κ.ά.) να προφυλάσσονται. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση του φαινομένου. Στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν γιατί, οι επιστήμονες εξετάζουν θεωρίες που ενοχοποιούν την κλιματική αλλαγή.
  7. Όταν η σκόνη φτάνει στις πόλεις, πάνω στη σκόνη από την Αφρική «κολλάνε» οι ρύποι των πόλεων, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα άκρως επικίνδυνο κοκτέιλ. “Οταν φτάσει σε ένα αστικό περιβάλλον, λειτουργεί σαν πόλος έλξης για τους ρύπους”, εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επικεφαλής της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Ερευνας δρ Χάρης Καμπεζίδης.
  8. Το φαινόμενο της Αφρικανικής σκόνης, μάς επισκέπτεται περίπου 30 φορές τον χρόνο και παρατηρείται κυρίως την περίοδο της άνοιξης και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο όταν οι άνεμοι είναι νοτιοδυτικοί.
shutterstock_29283676

Τί πρέπει να κάνουμε τις ημέρες που η συγκέντρωση είναι αυξημένη;

Να περιορίζουμε τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.

Να αποφεύγουμε την παρατεταμένη έκθεση και την έντονη δραστηριότητα σε υπαίθριους χώρους, όπου επικρατεί συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, υγρασίας και επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας.

Να παραμένουμε σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους.

Να απευθυνόμαστε στον θεράποντα γιατρό μας ή σε εφημερεύον νοσοκομείο, σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων δύσπνοιας.

Να προστατεύουμε τα παιδιά μας με κάθε τρόπο και να φροντίζουμε να μοιραζόμαστε τη γνώση αυτή με άλλους γονείς.

Να καθαρίζουμε τον αέρα μέσα στο σπίτι
Τις μέρες που η συγκέντρωση της σκόνης είναι αυξημένη δεν αρκεί να παραμένουμε μέσα στο σπίτι. Και αυτό διότι έχει βρεθεί ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, ο αέρας του εσωτερικού περιβάλλοντος μπορεί να είναι από 2 έως 10 φορές πιο μολυσμένος από εκείνον του εξωτερικού περιβάλλοντος. Σε ευπαθή άτομα συστήνεται να αερίζουν συχνά τους χώρους τους, να φροντίζουν ώστε να είναι καθαρά τα φίλτρα του κλιματισμούκαι ενδεχομένως να «επενδύσουν» σε έναν καλό ιονιστή-καθαριστή της ατμόσφαιρας. Ιονιστές κυκλοφορούν στην αγορά από 80 έως και 2000 Ευρώ! Μια μέση τιμή ενός καλού μηχανήματος, ωστόσο, είναι περίπου 500 ευρώ.

Πώς να παρακολουθούμε το φαινόμενο;

Ένας εύκολος τρόπος είναι να παρατηρούμε την καθαρότητα της ατμόσφαιρας. Αν βγούμε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να κοιτάξουμε μακριά, στις περιπτώσεις που η συγκέντρωση της σκόνης είναι αυξημένη, θα δούμε την ατμόσφαιρα να είναι θολή και με καφετί αποχρώσεις. Όσο πιο έντονο είναι το φαινόμενο, τόσο πιο θολή θα είναι η ατμόσφαιρα. Επίσης, βρήκαμε ένα παρατηρητήριο που δείχνει οπτικά τη μεταφορά της σκόνης από ώρα σε ώρα και σάς το προτείνουμε: MeteoThes ‘Μεταφορά Σκόνης.’ Σε μέρες που υποπτεύεστε ότι είναι επιβαρυμένες, κάντε έναν έλεγχο για επιβεβαίωση.

Διαβάστε επίσης:

5 λόγοι για να αποφύγουμε τη χρήση αντιβιοτικών

Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, το άγνωστο συστατικό που όλοι καταναλώνουμε