8 κοινά συμπτώματα όταν βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

8 κοινά συμπτώματα όταν βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια

February 20, 2020

author:

Parenting.gr

8 κοινά συμπτώματα όταν βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια

Κάπου εκεί μεταξύ 3 και 12 μηνών τα πρώτα δοντάκια του μωρού σας θα κάνουν την εμφάνιση τους (δείτε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα πρώτα παιδικά δοντάκια). Κάποια μωρά αντιμετωπίζουν την εμφάνιση των πρώτων δοντιών χωρίς κανένα πρόβλημα ενώ κάποια άλλα πονάνε πολύ και κλαίνε για ημέρες. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι για να βγει αυτό το πρώτο δοντάκι, η διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη, εδώ και τρεις μήνες, και κατά συνέπεια ο πόνος είναι αισθητός. Μπορεί εσείς να μην βλέπετε ακόμα κάτι στο στόμα του μωρού σας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εκείνο δεν το νιώθει και δεν υποφέρει.

Ας δούμε τα 8 βασικά συμπτώματα που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ότι βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια αλλά και τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να περάσει ευκολότερα αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο της ζωής του.

Υπερβολικό σάλιο

Μπορεί να σάς φαίνεται υπερβολικό ότι το στόμα του μωρού σας μπορεί να παράγει τόσο πολύ σάλιο αλλά συμβαίνει (!). Εάν παρατηρήσετε ότι τα ρούχα του μωρού σας είναι συνεχώς βρεγμένα στο μπροστινό μέρος τότε είναι πολύ πιθανό να έχει ξεκινήσει να βγάζει το πρώτο του δοντάκι.

Ερεθισμοί

Το υπερβολικό σάλιο μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει κοκκινίλες και ερεθισμούς, άρα θα πρέπει όσο μπορείτε να καθαρίζετε το σάλιο και να διατηρείτε το μωρό σας στεγνό.

Βήχας

Το υπερβολικό σάλιο μπορεί επίσης να προκαλέσει βήχα, χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα κρυολογήματος ή ανάλογης λοίμωξης. Είναι λογικό το μωρό σας να βήχει όταν προσπαθεί να διαχειριστεί όλη αυτήν την ποσότητα σάλιου στο στοματάκι του.

Δάγκωμα

Η πίεση που προκαλεί το δόντι στην προσπάθειά του να βγει στην επιφάνεια προκαλεί πόνο ο οποίος μπορεί εύκολα να ανακουφιστεί με το δάγκωμα. Μην αναρωτηθείτε επομένως αν το παιδάκι σας ξαφνικά θέλει να δαγκώνει τα πάντα και αυτό συμπεριλαμβάνει και το στήθος σας σε περίπτωση που θηλάζετε! Αντίστοιχα, εάν χρησιμοποιεί πιπίλα (δείτε εδώ τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πιπίλας), υπάρχει πιθανότητα να τη δαγκώνει, οπότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί και τα ούλα είναι αρκετά δυνατά και μπορεί να την κόψουν,

Κλάμα

Τι πιο φυσιολογικό για ένα μωρό που πονάει από το να προσπαθεί να το μοιραστεί μαζί σας με το μοναδικό τρόπο που ξέρει να επικοινωνεί, το κλάμα! Το ξαφνικό αυτό κλάμα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή μέσα στην ημέρα – ή τη νύχτα – και να μην σταματάει. Τα πρώτα δόντια συνήθως πονάνε πιο πολύ από όλα, συνεπώς υπάρχει ελπίδα βελτίωσης της κατάστασης όσο περνάει ο καιρός και μέχρι το παιδί σας να αποκτήσει την πλήρη λαμπερή του οδοντοστοιχία.

Εκνευρισμός

Είναι λογικό όταν ένα μωρό πονάει και νιώθει ανήμπορο, να νιώθει συγχρόνως εκνευρισμό που μπορεί να διαρκέσει από ώρες μέχρι και ημέρες.

Άρνηση να φάει

Ο θηλασμός ή η χρήση του μπιμπερό μπορεί να ερεθίσουν τα ούλα του μωρού σας και να αυξήσουν τον πόνο με αποτέλεσμα να μην θέλει να φάει. Το ίδιο ισχύει και για τα μωρά που τρώνε στερεά τροφή. Κάντε υπομονή και περιμένετε για το επόμενο γεύμα, το πιθανότερο είναι η πείνα να υπερισχύσει.

Τράβηγμα αυτιών, τρίψιμο μάγουλων

Τα αυτιά και τα μάγουλα μοιράζονται νευρικές απολήξεις με τα δόντια συνεπώς το τρίψιμο ή το τράβηγμα των αυτιών τους μπορεί να τα ανακουφίσει.

Ας δούμε τώρα τί μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση

Δάγκωμα

Δώστε στο μωρό σας ασφαλή αντικείμενα που μπορεί να δαγκώσει. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο.

Κρύο νερό και ροφήματα

Ένα πολύ κρύο ποτήρι νερό ή ρόφημα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στο μωρό σας.

Κρύο φαγητό

Με την ίδια λογική με το νερό, το κρύο φαγητό μπορεί να είναι πιο ευχάριστο για το μωρό σας. Το ζεστό μπορεί να εντείνει τον πόνο.

Ενισχύστε τις εκρήξεις αγάπης

Όσο περισσότερες αγκαλιές, φιλιά και προσοχή τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει το μωρό σας να ξεπεράσει τη δύσκολη περίοδο της εμφάνισης των πρώτων δοντιών

Έχετε υπ’όψη σας ότι δεν αποκλείεται η φλεγμονή των ούλων από την πίεση των δοντιών να προκαλέσει ελαφρύ πυρετό. Αν ο πυρετός διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και δεν διαρκέσει για πάνω από 3 μέρες, δεν θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης: 

Aπο τις βρεφικές κρέμες στη στερεά τροφή

Η επιλογή και η φροντίδα της πιπίλας

H φροντίδα των παιδικών δοντιών του μωρού

Originally posted 2015-06-18 04:30:39.