7 συμβουλές για να μεγαλώσεις ένα ισορροπημένο παιδί!
Eίμαι μαμά Γωνιά της μαμάς Η σχέση με το παιδί

7 συμβουλές για να μεγαλώσεις ένα ισορροπημένο παιδί!

January 20, 2015

author:

Parenting.gr

7 συμβουλές για να μεγαλώσεις ένα ισορροπημένο παιδί!

Το κλειδί για την ανατροφή ενός παιδιού με ισορροπίες και πλήρη ανάπτυξη, είναι να δημιουργηθεί ένα σταθερό σύστημα υποστήριξης από την οικογένεια, ώστε να μεγαλώνει λαμβάνοντας ικανοποίηση για τα επιτεύγματα και τις φιλοδοξίες του. Ο βασικός στόχος κάθε γονέα είναι να βοηθήσετε το παιδί να αισθάνεται υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση. Αυτά, θα το βοηθήσουν να αποκτήσει πάθος και στόχους. Πρόκειται για μια εκπαίδευση που συμβαίνει προτού εκείνο πατήσει το πόδι του στο σχολείο και είναι ζωτικής σημασίας για την ανατροφή ενός τέτοιου παιδιού.

ss_1017535041. Ενθάρρυνε την ανάπτυξη ειδικών δεξιοτήτων
Κάθε παιδί έχει μοναδικά χαρίσματα και τα ταλέντα. Αυτά τα ειδικά χαρακτηριστικά ίσως να εμφανιστούν εντός του σχολικού περιβάλλοντος, ενώ υπάρχουν και πολλά παιδιά που λάμπουν μετά το τελευταίο κουδούνισμα στο σχολείο. Δραστηριότητες όπως μαθήματα μουσικής ή πολεμικών τεχνών, μπορούν να ανοίξουν το μυαλό τους χωρίς απαραίτητα εσείς να ανοίξετε το πορτοφόλι σας. Το παιχνίδι στην αυλή, ο χορός στο σαλόνι ή η συλλογή λουλουδιών στη φύση, παρέχουν ευκαιρίες για πνευματική, σωματική και προσωπική ανάπτυξη.

ss_1016769692. Να επαινείς τις προσπάθειες
Πρόσφατες έρευνες στον τομέα της επίτευξης και της επιτυχίας, αποκάλυψαν ότι η νοοτροπία ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του. Σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, θεωρείται πιο σωστή η τακτική του επαίνου για τη σκληρή δουλειά του αντί των χαρακτηρισμών ως “έξυπνο” ή “ταλαντούχο”. Οι άνθρωποι που έχουν μια σταθερή εικόνα για τον εαυτό τους, είναι συνήθως απρόθυμοι να αναλάβουν προκλήσεις, επειδή πιστεύουν ότι τα επιτεύγματά τους προέρχονται από έμφυτες ικανότητες. Όσοι έχουν μια πιο ρευστή εικόνα, είναι συνήθως πιο πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις με σκληρή δουλειά, επειδή πιστεύουν στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.

ss_1016667753. Εντόπισε τα κατάλληλα στυλ μάθησης
Ακριβώς επειδή εσύ χρειάζεσαι απόλυτη ησυχία για να συντάξεις ένα e-mail ή για να κάνεις τον οικονομικό προϋπολογισμό του μήνα, αυτό δεν σημαίνει ότι και το παιδί σου έχει τις ίδιες ανάγκες. Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν οκτώ είδη νοημοσύνης, ή μέθοδοι με τις οποίες τα παιδιά μαθαίνουν πιο αποτελεσματικά. Κάποιες περιλαμβάνουν μουσικά, λογικά-μαθηματικά, γλωσσικά και διαπροσωπικά χαρακτηριστικά. Το κόλπο είναι να δίνουμε προσοχή στο πως το παιδί μαθαίνει καλύτερα, ώστε να υιοθετήσουμε συγκεκριμένο στυλ μάθησης. Για παράδειγμα, αν το παιδί σου έχει φωτογραφική μνήμη, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις κάρτες ενώ προσπαθεί να απομνημονεύσει την προπαίδεια. Αν το παιδί σου ανήκει στην κατηγορία διαπροσωπική νοημοσύνη, βοήθησέ το να πλουτίσει το λεξιλόγιό του συνδέοντας περιγραφικές λέξεις με συγκεκριμένα πρόσωπα και ιστορικά στοιχεία.

ss_1014088034. Ενθάρρυνε το διάβασμα
Όταν πρόκειται να πιάσετε στα χέρια σας βιβλία ή να διαβάσεις ιστορίες στα παιδιά, δεν υπάρχει καλύτερη συμβουλή από το να ξεκινήσετε πολύ νωρίς. Διαβάζοντας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της γλώσσας, των δεξιοτήτων ανάγνωσης, και τη μελλοντική επιτυχία στο σχολείο. Ακόμη κι αν τα παιδιά είναι ακόμα πολύ μικρά για να καταλάβουν όλα όσα ακούνε, μαθαίνουν να παρατηρούν τους ρυθμούς της γλώσσας, που είναι πολύ σημαντικό για να χτίσουν ένα λεξιλόγιο ακρόασης. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι διαβάζοντας σε ένα παιδί, το βοηθάμε να αναπτυχθεί συναισθηματικά και έτσι, είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσει προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο.

ss_1016939965. Να γευματίζετε οικογενειακώς
Μην σε απασχολεί αν η μαγειρική δεν είναι το νούμερο ένα ταλέντο σου, γιατί ο σκοπός είναι το παιδί να καρπωθεί από τις εκπαιδευτικές και συναισθηματικές ανταμοιβές από μια συζήτηση και όχι από το νερόβραστο κοτόπουλο. Γιατί οι συζητήσεις επιτρέπουν στο παιδί να γνωρίσει τις αξίες της οικογένειας. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια έδειξε ότι τα παιδιά που τρώνε τουλάχιστον πέντε γεύματα την εβδομάδα με τις οικογένειές τους, είναι πιο πιθανό να επιτύχουν υψηλότερους βαθμούς στο σχολείο και είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν μια διατροφική διαταραχή. Αν τα προγράμματα του καθενός στο σπίτι σας είναι διαφορετικά, και δεν είναι εφικτό να απολαμβάνεται μαζί το δείπνο ή το μεσημεριανό, βρείτε μια άλλη στιγμή, όπως το πρωινό ή ένα σνακ το απόγευμα, οπότε η οικογένειά σας θα μπορέσει να καθίσει μαζί και να επανεξετάσει τα γεγονότα της ημέρας.
Η θέσπιση ώρας που πηγαίνει για ύπνο μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική, όμως αν θέλουμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, θα πρέπει να απενεργοποιούμε τον υπολογιστή και την τηλεόραση, τουλάχιστον 30 λεπτά νωρίτερα. Αν το παιδί έχει πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο, καλύτερα να του το παίρνεις πριν από τον ύπνο: το 62% των παιδιών παραδέχεται ότι το χρησιμοποιούν και αφού τα φώτα σβήσουν! Το 2005, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ διαπίστωσαν ότι η στέρηση ακόμα και μιας ώρας από τον ύπνο του μπορεί να είναι αρκετή για να μειώσει τις γνωστικές ικανότητες του παιδιού κατά σχεδόν δύο χρόνια, την επόμενη ημέρα στο σχολείο.

ss_1017038717. Κάντε ατελείωτες αγκαλιές
Δίνοντας στο παιδί μια σειρά από αγκαλιές μέσα στην ημέρα, το βοηθάμε να αποβάλει οποιαδήποτε ένταση μπορεί να αισθάνεται. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα σαν το ανθρώπινο άγγιγμα, για να δώσει σε ένα παιδί το αίσθημα της ασφάλειας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που δεν λαμβάνουν αρκετή αγάπη, μπορεί να υποφέρουν από χρόνιο στρες, το οποίο μπορεί να διαταράξει τα τμήματα του εγκεφάλου που εμπλέκονται με την εστίαση, τη μάθηση και τη μνήμη.

Διάβασε επίσης: Μεγαλώνοντας ευτυχισμένα παιδιά!