63 δώρα μέσα σε ένα κουτί χαρίζει η Φινλανδία σε κάθε νεογέννητο!
LIFESTYLE

63 δώρα μέσα σε ένα κουτί χαρίζει η Φινλανδία σε κάθε νεογέννητο!

May 25, 2023

author:

Parenting.gr

63 δώρα μέσα σε ένα κουτί χαρίζει η Φινλανδία σε κάθε νεογέννητο!

Πρόκειται για παράδοση στη Φινλανδία που κρατά από το 1938! Η ετήσια κρατική δαπάνη για το κουτί του μωρού υπολογίζεται στα 11 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο! Μια πολύ τρυφερή και γλυκιά συνήθεια της χώρας, που υπογραμμίζει ότι το κράτος είναι δίπλα στη μητέρα και το μωρό της από την πρώτα κιόλας μέρα. Το κουτί προσφέρεται από το KELA που είναι κρατικός ασφαλιστικός φορέας της Φινλανδίας και η καρτούλα που το συνοδεύει γράφει: «Το KELA σας εύχεται κάθε ευτυχία και συγχαίρει την οικογένειά σας».

Τι περιλαμβάνει το κουτί για το μωρό που προσφέρει η Φινλανδία στα νεογέννητα μωρά της; 63 απαραίτητα είδη για το βρέφος. Φορμάκια, κουβερτάκια, πάνες, καλτσάκια, θερμόμετρο, παπουτσάκια, βούρτσα, μπιμπερό και πολλά πολλά ακόμα. Στόχος του εν λόγω κουτιού δεν είναι άλλος από το να πει στους γονείς ότι το κράτος είναι μαζί τους και κάπως έτσι να μειώσει την υπογεννητικότητα.

Όπως προαναφέραμε το εν λόγω κουτί του μωρού ξεκίνησε να χαρίζεται το 1938. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 1936 η γρίπη, η φυματίωση και η πνευμονία ήταν οι αιτίες όπου 4543 παιδιά έχασαν τη ζωή τους πριν συμπληρώσουν τον 1ο χρόνο της ζωής τους. Το 80% των Φινλανδών ζούσαν σε χωριά και οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ήταν εξαιρετικά περιορισμένες. Οι γυναίκες έπρεπε να γεννήσουν στο σπίτι και τα πρώτα κουτιά του μωρού είχαν μέσα καθαρά φύλλα χαρτιού για τον τοκετό. Τα χρόνια πέρασαν, το κουτί εξελίχθηκε και από το 1949 διανέμεται σε όλους τους γονείς, με αρκετούς να αναφέρουν ότι συμβολίζει και την ισότιμη προσέγγιση των Φινλανδών αλλά και την αίσθηση κοινής κοινωνικής ευθύνης.

Ακόμα και η διαδικασία επιλογής των ρούχων που μπαίνουν μέσα στο κουτί του μωρού έχει ενδιαφέρον. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Μια επιτροπή συνεδριάζει μια φορά τον χρόνο, με σκοπό να αποφασίσει τι θα περιλαμβάνει το κουτί. Αυτή τη χρονιά για παράδειγμα, στο κουτί προστέθηκαν ένα ζευγάρι κάλτσες στα χρώματα της φινλανδικής σημαίας, μάλλινα παντελονάκια και ένα κουτάλι!

Originally posted 2018-12-04 08:09:56.