5+1 συμβουλές για να χειρίζεσαι τα τρόφιμα με ασφάλεια
Eίμαι μαμά Γωνιά της μαμάς Διατροφή & Συνταγές ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Σπίτι & μαμά Συμβουλές ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΚΗΣΗ

5+1 συμβουλές για να χειρίζεσαι τα τρόφιμα με ασφάλεια

June 16, 2019

author:

Parenting.gr

5+1 συμβουλές για να χειρίζεσαι τα τρόφιμα με ασφάλεια

washing_handsΠώς μπορώ να χειρίζομαι τα τρόφιμα με ασφάλεια;
Τα χέρια σου μπορεί να είναι καλυμμένα με βρωμιά και βακτήρια από την τουαλέτα, τον κάδο απορριμάτων και πολλά άλλα μέρη εκτός του σπιτιού. Αυτά μπορεί μετά να μεταφερθούν στις τροφές και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Οπότε, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παρασκευή γευμάτων, πλύνε τα χέρια σου σχολαστικά, ώστε να εμποδίσεις τα μικρόβια να διαχυθούν. Επίσης πλύνε καλά τα χέρια σου αφού μεταχειριστείς ωμό κρέας ή ψάρι, επειδή μπορεί να μεταφέρεις τα βακτήρια στις υπόλοιπες τροφές (διασταυρούμενη μόλυνση). Είναι προτιμότερο να μην πλύνεις τα πουλερικά, ειδικά το κοτόπουλο, πριν το μαγειρέψεις. Έτσι μπορεί να διασπείρεις τα βακτήρια στα χέρια, στον πάγκο εργασίας, στα ρούχα και στα σκεύη. Αφού πλύνεις τα χέρια σου, στέγνωσέ τα καλά, διότι τα βακτήρια διασπείρονται πιο άνετα όταν τα χέρια είναι υγρά. Χρησιμοποίησε μια καθαρή πετσέτα χεριών ή ρολό κουζίνας και όχι τα πετσετάκια της κουζίνας. Καλύτερα να αποφεύγεις εντελώς να μεταχειρίζεσαι τρόφιμα αν έχεις στομαχικές διαταραχές όπως διάρροια ή εμετό. Αν δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγεις, χρησιμοποίησε ρολό κουζίνας για να στεγνώσεις τα χέρια σου και ξεχωριστή πετσέτα χεριών από την υπόλοιπη οικογένεια. Πλένε τις πετσέτες τακτικά, σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 60 βαθμών Κελσίου. Αν έχεις γδαρσίματα ή πληγές στα χέρια, απολύμανέ τες και έχε τες δεμένες με αδιάβροχη γάζα.

refrigerator-thermometer-apples-v.-SMΣε ποια θερμοκρασία πρέπει να διατηρούνται τα τρόφιμα;
Διατήρησε τα τρόφιμα στην σωστή θερμοκρασία, για να αποτρέψεις την εξάπλωση των βακτηριδίων:
Το ψυγείο πρέπει να λειτουργεί στους 5 βαθμούς Καλσίου ή και σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Η κατάψυξη τουλάχιστον στους -18 βαθμούς Κελσίου. Μπορείς να αγοράσεις ένα θερμόμετρο ψυγείου, ώστε να παρακολουθεις την θερμοκρασία, αν δεν είσαι σίγουρη για το πόσο κρύο κάνει εκεί μέσα. Μετά την αγορά κατεψυγμένων προϊόντων, τοποθέτησέ τα κατευθείαν στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ισοθερμική τσάντα για την μεταφορά τους από το κατάστημα στο σπίτι. Τα μικρόβια στα τρόφιμα αγαπούν τις χλιαρές θερμοκρασίες, οπότε διατήρησε τις καυτές τροφές καυτές και τις κρύες τροφές κρύες, μέχρι να τις καταναλώσεις. Μην αφήνεις τα τρόφιμα εκτός ψυγείου περισσότερες από 2 ώρες – το καλοκαίρι λιγότερο-. Αν υπάρχουν περισσεύματα φαγητού από το οικογενειακό τραπέζι, πέταξέ τα ή βάλ’ τα άμεσα στο ψυγείο. Όταν τα βγάλεις από το ψυγείο, κατανάλωσέ τα άμεσα, μην τα αφήνεις να κάθονται στο τραπέζι, ή ζέστανέ τα αρκετά.
Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς στην κατάψυξη τρόφιμα όπως τα ακόλουθα:
τροφές που περιέχουν κρέμα γάλακτος, κρέας και πουλερικά, τροφές που περιέχουν ωμά αυγά.


Organized-Refrigerator-PictureΠώς πρέπει να αποθηκεύονται τα τρόφιμα;

Όταν αφήνεις τρόφιμα στο ψυγείο ή στην τροφιμαποθήκη, προστάτευσέ τα από τα βακτήρια ακολουθώντας τα εξής βήματα:
– Κάλυψε τα τρόφιμα με διαφανή μεμβράνη, ή βαλ τα σε τάπερ με καπάκια.
– Βάζε τα ωμά φαγητά στο κάτω μέρος του ψυγείου και τα μαγειρεμένα στο πάνω. Επίσης, φρόντισε τα ωμά λαχανικά να είναι χωρισμένα από τα ωμά κρέατα και ψάρια.
– Να τσεκάρεις τις ημερομηνίες λήξης, και να καταναλώνεις τα τρόφιμα μέσα στην συνιστώμενη περίοδο. Μην πειραματίζεσαι με τροφές που έχουν λήξει, ακόμα κι αν φαίνονται καλές ή δεν μυρίζουν.

 

550px-Defrost-Meat-Step-1-previewΠώς γίνεται η ασφαλής προετοιμασία και το μαγείρεμα;
Πλύνε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό, πριν τα μαγειρέψεις ή τα φας. Τρίψε τα καλά και ξέπλυνέ τα για να απομακρυνθούν όλα τα χώματα, που ίσως είναι μολυσμένα από βακτήρια. Δεν υπάρχει λόγος να πλύνεις το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις, γιατί θα μεταφέρει μικρόβια στο νεροχύτη και στον πάγκο εργασίας.
Μαγείρεψε τις τροφές αρκετά, μέχρι να δεις να βγάζουν ατμούς. Όταν μαγειρεύεις κατεψυγμένα τρόφιμα και έτοιμα γεύματα, μην επαναπαύεσαι στις οδηγίες της συσκευασίας, καθώς οι φούρνοι και τα φουρνάκια μικροκυμάτων ποικίλουν.
Για να σιγουρευτείς ότι το κρέας είναι επαρκώς μαγειρεμένο, το κέντρο του δεν πρέπει να έχει ροζ χρώμα. Επίσης τα υγρά του που τρέχουν όταν το τρυπάς με ένα πιρούνι, πρέπει να είναι καθαρά.
Επιβεβαίωσε ότι το πιρούνι είναι καθαρό κάθε φορά που το χρησιμοποιείς, και τρύπησε στο κέντρο του κρέατος, στα χοντρότερα σημεία.
Όταν ξαναζεσταίνεις φαγητά, φρόντιζε να αχνίζουν, και μην τα ξαναζεσταίνεις περισσότερες από μια φορές.
Αν χρησιμοποιείς φούρνο μικροκυμάτων, ακολούθησε τους χρόνους που αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος. Πάντα να κόβεις το φαγητό στο κέντρο πριν το βγάλεις από το φουρνάκι, για να τσεκάρεις ότι ψήθηκε.
Για να είσαι σίγουρη, επιβεβαίωσε ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν αποψυχθεί σωστά. Ξεπάγωσε τα σε ένα κρύο μέρος, καλύτερα μέσα στο ψυγείο. Μην τα αφήνεις έξω στη θερμοκρασία δωματίου. Μπορείς να ξεπαγώσεις τρόφιμα και στα μικροκύματα, αρκεί να τα μαγειρέψεις κατευθείαν μετά.

clean-knifeΠως θα αποφύγω την διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ των τροφίμων;
Η διασταυρούμενη μόλυνση είναι κύρια αιτία για την τροφική δηλητηρίαση. Συμβαίνει όταν τα μικρόβια μεταφέρονται από τη μια τροφή στην άλλη – συνήθως στις ωμές-. Τα μικρόβια μπορεί να διαχέονται απευθείας, όταν το ένα τρόφιμο ακουμπά το άλλο. Επίσης, μπορεί να βρίσκουν το δρόμο τους έμμεσα, μέσα από τα χέρια σου, τα σκεύη, τις επιφάνειες εργασίας, τα ανοιχτήρια, τα μαχαίρια κλπ
Να πως να αποφύγεις τη διασταυρούμενη μόλυνση:
– Καθάρισε τις επιφάνειες εργασίας με καυτό νερό και σαπούνι, πριν ξεκινήσεις την προετοιμασία του φαγητού, όπως επίσης και κάθε επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με ωμά κρέατα ή πουλερικά. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις αντιβακτηριδιακό υγρό και ένα καθαρό,υγρό πανί.
– Απέφυγε να πλύνεις το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα
– Μάζεψε τις σταγόνες δεξιά και αριστερά
– Πλύνε καλά τα χέρια σου αφού πιάσεις ωμά κρέατα
– Αποθήκευε χωριστά τα ωμά κρέατα από τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία θα καταναλώσεις χωρίς να μαγειρέψεις πρώτα
– Πλύνε με ζεστό νερό και σαπουνάδα τα μαχαίρια που χρησιμοποίησες για να κόψεις ωμά κρέατα
– Αποθήκευσε τα ωμά κρέατα σε κλειστά τάπερ στα κάτω ράφια του ψυγείου
– Να χρησιμοποιείς πετσετάκια τακτικά, καθώς και μια πετσέτα για τα χέρια
– Να πλένεις και να αντικαθιστάσας συχνά τα ρούχα της κουζίνας, τα σφουγγάρια καθώς αποτελούν τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τα μικρόβια
Τα πλυντήρια πιάτων είναι ιδανικά για βαθύ καθαρισμό των σανίδων κοπής και των εξαρτημάτων σε υψηλή θερμοκρασία. Αλλιώς, πλύνε τα σε βραστό νερό με χρήση υγρού σαπουνιού.

Tork 530 465Πως θα ξέρω ότι τα εστιατόρια και το φαγητό απ’ έξω είναι ασφαλές;
Αν σκοπεύεις να γευματίσεις εκτός σπιτιού, θέλεις να παραγγείλεις, έλεγξε το επίπεδο της υγιεινής. Ίσως δεις κάποια κατάταξη ή κάποιο πιστοποιητικό κολλημένο κάπου στην πόρτα ή στην είσοδο.
Επίσης, φρόντισε να ελέγξεις τα εξής σημεία:
– Την καθαριότητα στις τουαλέτες, στους νεροχύτες και στους κοινόχρηστους χώρους. Αν δεν είναι όλα καθαρά, τότε όσα δεν φαίνονται θα είναι ακόμα χειρότερα
– Τα βρώμικα τραπέζια,σερβίτσια, μαχαιροπίρουνα και ποτήρια
– Προσωπικό με βρώμικα δάχτυλα και νύχια και μακριά λυμένα μαλλιά
– Παραγεμισμένοι κάδοι απορριμάτων
– Ωμά φαγητά δίπλα σε μαγειρεμένα
– Τρίχες ή έντομα μέσα στα πιάτα
Επιβεβαίωσε ότι τα φαγητά σερβίρονται αχνιστά και ότι το προσωπικό ακολουθά τους κανόνες υγιεινής.

Originally posted 2014-07-16 10:22:37.