5+1 συμβουλές για τις ιώσεις από τη δασκάλα του παιδιού σου
ΠΑΙΔΙ

5+1 συμβουλές για τις ιώσεις από τη δασκάλα του παιδιού σου

March 12, 2023

author:

Parenting.gr

5+1 συμβουλές για τις ιώσεις από τη δασκάλα του παιδιού σου

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι κάνει η δασκάλα του παιδιού σας και δεν κολλά τις ιώσεις που κυκλοφορούν μέσα στην τάξη; Είναι κάποιο είδος υπερηρώων οι δάσκαλοι ή έχουν πάθει ανοσία; Σε κανονικές συνθήκες και με τις ιώσεις να επισκέπτονται μια σχολική αίθουσα αρχές του Φθινοπώρου για να την εγκαταλείψουν με το τέλος της χρονιάς, οι δάσκαλοι θα έπρεπε να είναι τα πιο ακριβοθώρητα όντα ανάμεσά μας. Τι κάνουν και στέκονται όρθιοι; Ας δούμε 5+1 συμβουλές για τις ιώσεις που θα μας έλεγε μια δασκάλα ή ένας δάσκαλος.

1. Κρατάμε στο σπίτι τα παιδιά όταν είναι άρρωστα

Το άρρωστο παιδί πρέπει να χάσει μάθημα. Όταν πηγαίνουμε στο σχολείο ένα παιδί με ίωση, ταλαιπωρούμε και το ίδιο αλλά και τα υπόλοιπα. Οι ιώσεις θέλουν φροντίδα γιατί έτσι περνούν πιο γρήγορα. Το άρρωστο παιδί πρέπει να αναπαυθεί για να μπορέσει να μαζέψει τις δυνάμεις του και να αντιμετωπίσει την ίωση. Όταν αντί να βρίσκεται στο κρεβάτι του, είναι στο σχολείο, στην πραγματικότητα και το ίδιο δυσκολεύεται να γίνει καλά ενώ παράλληλα κολλάει τα άλλα παιδιά, με κίνδυνο να ξανακυλήσει και το ίδιο στη συνέχεια.

2. Μαθαίνουμε στα παιδιά να χρησιμοποιούν χαρτομάντιλα

Η υγιεινή των παιδιών είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση και πρόληψη των ιώσεων. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν να χρησιμοποιούν χαρτομάντιλα αλλά και υγρά μαντίλια για τον καθαρισμό των χεριών τους. Πρέπει να ξέρουν γιατί είναι αναγκαίο να πλένουν τακτικά τα χέρια τους αλλά και πώς να τα πλένουν σωστά. Στα σχολεία πολλά παιδιά τρώνε το κολατσιό τους χωρίς να πλύνουν τα χέρια τους ενώ δεν το κάνουν ούτε μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα. Αν ξεκινήσουν αυτές οι συνήθειες από το σπίτι, τότε θα γίνουν τρόπος ζωής για τα παιδιά και θα γίνονται χωρίς άλλη σκέψη. Σχεδόν αυτόματα!

3. Δώστε τους μπουκαλάκι με νερό από το σπίτι

Τα παιδιά στο σχολείο πρέπει να έχουν μαζί τους νερό. Πίνοντας νερό από τις βρύσες του σχολείου και ειδικά χωρίς ποτήρι, κολλούν τις ιώσεις των άλλων παιδιών. Και επειδή είναι αναγκαίο να ενυδατώνονται, καλύτερα να τους δώσετε ένα μπουκαλάκι με νερό από το σπίτι. Δύσκολα ένα παιδί θα πάει στο κυλικείο για να αγοράσει νερό.

4. Όταν οι ιώσεις είναι σε έξαρση ας έχουν μαζί τους μια αντιβακτηριδιακή λοσιόν χεριών

Τις εποχές που οι ιώσεις είναι σε έξαρση, καλό είναι να έχουν μαζί τους τα παιδιά, ένα μικρό μπουκαλάκι με αντιβακτηριδιακή λοσιόν χεριών. Φυσικά, αν η ηλικία τους επιτρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό δεν το πίνουμε και χρησιμοποιούμε λίγο κάθε φορά στα χέρια μας. Επειδή είναι δύσκολο να πηγαινοέρχονται στις τουαλέτες για να πλένουν τα χέρια τους, η χρήση της λοσιόν τα προστατεύει από την επαφή με τα μικρόβια.

5. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε βάζουμε χεράκι μπροστά

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από το σπίτι ότι προσέχουμε όταν βήχουμε και όταν φταρνιζόμαστε. Εδώ, μπορεί να σας βοηθήσει και η ενσυναίσθηση. «Ούτε εσύ θα ήθελες τα σταγονίδια του άλλου στο δικό σου πρόσωπο. Σωστά;»…

6. Τους μαθαίνουμε πώς να κρατούν αποστάσεις

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουν τα παιδιά ότι υπάρχουν φορές που πρέπει να προσέχουμε περισσότερο από άλλες. Σεβόμαστε τους συμμαθητές μας και δεν τους πλησιάζουμε υπερβολικά όταν είμαστε άρρωστοι για να κάνουν το ίδιο και εκείνοι όταν αρρωστήσουν. Δεν τους λέμε να απομονωθούν και να μην παίξουν, αλλά να προσέξουν λίγο περισσότερο για να φύγει μακριά η παλιοίωση και να ξαναγυρίσουν ανέμελα στο τρελό τους παιχνίδι!

Originally posted 2018-10-23 06:51:43.