5+1 δεξιότητες ζωής που πρέπει να του διδάξεις από τώρα
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

5+1 δεξιότητες ζωής που πρέπει να του διδάξεις από τώρα

July 26, 2017

author:

Parenting.gr

5+1 δεξιότητες ζωής που πρέπει να του διδάξεις από τώρα

Δεν χρειάζεται να περιμένεις να μεγαλώσει προκειμένου να του μάθεις ή να μάθει μόνο του δεξιότητες που θα χρειάζεται όλο και περισσότερο στην ενήλικη ζωή του. Θα διευκολύνεις σημαντικά τη ζωή του παιδιού σου στο μέλλον, αν από σήμερα αρχίσεις να το βάζεις στα «κόλπα».

Παρακάτω σου προτείνουμε 6 δεξιότητες του πραγματικού κόσμου που θα τις χρειαστεί έτσι κι αλλιώς!

1. Η ικανότητα να παίρνει αποφάσεις

Δεν είναι όσο απλό ακούγεται. Ναι, όλοι χρειάζεται να πάρουμε αποφάσεις και τις παίρνουμε στο τέλος. Εδώ, κάνουμε λόγο για την ικανότητα να παίρνει αποφάσεις. Σκέψου μόνο ότι κάποια από τα πιο σοβαρά τροχαία ατυχήματα προκλήθηκαν από την αναποφασιστικότητα του υπαίτιου οδηγού. Ξεκίνα με τα πολύ βασικά. Ζήτα του να αποφασίσει τι χρώμα μπλουζάκι θα φορέσει ή τι γεύση παγωτό θέλει να φάει. Μικρά βήματα, μικρές αποφάσεις που θα του γίνουν τρόπος ζωής.

2. Η φροντίδα της υγιεινής του

Εξήγησέ του γιατί η υγεία και η υγιεινή του είναι τόσο σημαντικές σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Προσπάθησε ώστε το πλύσιμο των χεριών ή των δοντιών να είναι μια συνήθεια δική του σε βάθος χρόνου και όχι κάτι που πρέπει καθημερινά να επαναλαμβάνεις ή ακόμα χειρότερα να πρέπει να επιβάλλεις.

3. Διαχείριση του χρόνου

Όσο σημαντικό είναι για εσένα σήμερα να μπορείς να διαχειρίζεσαι σωστά τον χρόνο σου ώστε να μην ξεφεύγεις από το χρονοδιάγραμμά σου, άλλο τόσο σημαντικό είναι και για το παιδί να μπει στην ίδια λογική. Χωρίς να το αγχώνεις, μάθε του πόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή του αν κάνει focus σε όσα έχει να κάνει ώστε να τα τελειώνει εγκαίρως.

4. Να φτιάχνει τα γεύματά του

Προφανώς δεν εννοούμε να ανάψει το μάτι και να βάλει την κατσαρόλα στη φωτιά. Σίγουρα όμως μπορεί να ετοιμάσει το τοστ του…

5. Διαχείριση των χρημάτων

Όλα τα παιδιά έχουν κουμπαρά για να αποταμιεύουν. Όταν θέλει να αγοράσει κάτι, έχει νόημα να το προτρέψεις να υπολογίσει πόσα χρήματα έχει μαζέψει και πόσα του λείπουν. Η διαχείριση των χρημάτων είναι ένα πρόβλημα που αρκετοί ενήλικες δεν μπορούν να λύσουν ούτε για τους εαυτούς τους. Βάλε το παιδί σου σ’ αυτή τη λογική και θα σε ευγνωμονεί για μια ζωή.

6. Δουλειές του σπιτιού

Όταν πια κρίνεις ότι είναι αρκετά μεγάλο για να αρχίσει να ασχολείται με κάποιες εύκολες δουλειές του σπιτιού, προχώρα… Είτε είναι αγόρι, είτε είναι κορίτσι, πρέπει να του διδάξεις ότι στις υποχρεώσεις του σπιτιού συμμετέχουμε όλοι. Να μαζέψει τα άπλυτά του, να βάλει στη θέση τους τα παιχνίδια του, να ξεσκονίσει όπου φτάνει, να πλύνει τα πλαστικά πιάτα και σκεύη.