5 πράγματα που πιθανόν δεν ξέρετε για την ωορρηξία
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

5 πράγματα που πιθανόν δεν ξέρετε για την ωορρηξία

August 18, 2018

author:

Parenting.gr

5 πράγματα που πιθανόν δεν ξέρετε για την ωορρηξία

Συνήθως μετά την ηλικία των 35 μια γυναίκα που αποφασίζει ότι θέλει να αποκτήσει παιδί αρχίζει να παρακολουθεί πιο στενά τον κύκλο της και τη συμπεριφορά του. Οι μέρες έχουν ιδιαίτερη σημασία αφού πρέπει να εντοπίσει την ημέρα της ωορρηξίας για να αυξήσει και τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης. Η ωορρηξία όμως είναι μια πιο σύνθετη κατάσταση από αυτό που πιθανόν φανταζόμαστε. Δυστυχώς δεν είναι μια μέρα με έτσι κι αλλιώς δεδομένη 100% επιτυχία στις εγκυμοσύνες. Ας δούμε 5 πράγματα που πιθανόν αρκετές γυναίκες δεν γνωρίζουν σχετικά με την ωορρηξία.

-Σεξ πριν και κατά την ημέρα της ωορρηξίας

Το ζευγάρι που προσπαθεί να συλλάβει καλό είναι να έρχεται σε επαφή τις ημέρες πριν την ωορρηξία και την ίδια μέρα της ωορρηξίας αν υποθέσουμε ότι αυτή μπορεί να υπολογίζεται με ακρίβεια. Το σπέρμα έχει την ιδιότητα να παραμένει ενεργό για 5 μέρες αλλά το ωάριο πρέπει να γονιμοποιηθεί μέσα σε 12 με 24 ώρες μετά την απελευθέρωσή του. Και επειδή η φύση ξέρει, μάθετε ότι τα συμπτώματα της ωορρηξίας εμφανίζονται μέρες πριν την απελευθέρωση του ωαρίου ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο.

-Ο οργανισμός δεν δημιουργεί νέα ωάρια κάθε μήνα

Κάθε μήνα ο οργανισμός της γυναίκας απελευθερώνει ένα ωάριο ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μέσα στον επόμενο μήνα δημιουργεί το νέο ωάριο. Η γυναίκα γεννιέται με όλα τα ωάρια που έχει διαθέσιμα στο σύνολο της ζωής της. Υπολογίζεται ότι κατά τη γέννησή του ένα κορίτσι έχει 2 εκατομμύρια ωάρια ενώ στην εφηβεία τα ωάρια είναι μόλις 500.000. Μεγαλώνοντας η υγεία των ωαρίων και η σταθερότητά τους αλλάζει. Γι’ αυτό και λέμε ότι όσο περνούν τα χρόνια και ειδικά μετά τα 35 είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

-Ωορρηξία σημαίνει και περισσότερη διάθεση για σεξ

Η φύση ξέρει και πρέπει να την ακούμε. Η ερωτική διάθεση κατά τη φάση της ωορρηξίας αυξάνεται σημαντικά και γι’ αυτό πρέπει να ακούσετε το σώμα σας και να κάνετε ακριβώς αυτό που σας ζητάει.

-Η υγεία της γυναίκας έχει αντίκτυπο στην ποιότητα των ωαρίων της

Η συνολική εικόνα της υγείας της υγείας καθώς και κάποιες συνήθειές της έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα των ωαρίων της. Κάπως έτσι, μια γυναίκα που παίρνει φάρμακα που επηρεάζουν τα ωάρια, πρέπει να περιμένει ότι πιθανόν να βιώσει την υπογονιμότητα. Ομοίως και μια γυναίκα που καπνίζει ή πίνει αλκοόλ περισσότερο από το επιτρεπτό και δεν ακολουθεί μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, είναι πιθανό να μην έχει τόσο καλής ποιότητας ωάρια προκειμένου να συλλάβει αλλά και να φέρει σε πέρας μια καλή εγκυμοσύνη.

-Η γυναίκα με έμμηνο ρύση δεν έχει απαραίτητα και ωορρηξία

Πρόκειται για παρεξήγηση που μπερδεύει αρκετές γυναίκες. Ναι, είναι πιθανό μια γυναίκα να έχει έμμηνο ρύση και μετά τα 50. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει και ωορρηξία και ότι μπορεί να συλλάβει. Με το πέρασμα των χρόνων όπως προαναφέραμε, αλλάζουν πολλά πράγματα στην ωορρηξία και στην ποιότητα των ωαρίων ανεξάρτητα από την έμμηνο ρύση.