5 πράγματα που έμαθα μέσα σε ένα χρόνο ως μητέρα 2 παιδιών

5 πράγματα που έμαθα μέσα σε ένα χρόνο ως μητέρα 2 παιδιών

May 9, 2023

author:

Parenting.gr

5 πράγματα που έμαθα μέσα σε ένα χρόνο ως μητέρα 2 παιδιών

Η μητρότητα αλλάζει για πάντα τη ζωή μιας γυναίκας. Το να είσαι μητέρα είναι μια άλλη κατάσταση. Πιο όμορφη αλλά και με περισσότερες ευθύνες και αγωνίες. Ακόμη, είναι διαφορετικό το να είσαι μητέρα ενός παιδιού απ’ το να έχεις δύο ή τρία και περισσότερα παιδιά να αναθρέψεις. Όπως είναι διαφορετικό όταν έχεις αγόρια ή κορίτσια ή κι απ’ τα δύο! Η ιδιότητα είναι πάντα η ίδια. Είσαι μητέρα! Όμως η μητρότητα για κάθε γυναίκα είναι διαφορετική σαν το δαχτυλικό αποτύπωμα. Ας δούμε 5 πράγματα που μαθαίνει μια μητέρα 2 παιδιών μέσα σε έναν χρόνο!

-Δεν μπορώ να κάνω τα πάντα την ίδια στιγμή όσο και αν επιμένω

Στο πρώτο παιδί από ένα σημείο και μετά μπορεί να κατάφερες να τα κάνεις όλα τέλεια και μάλιστα την ίδια στιγμή. Έχοντας ένα ακόμη που χρειάζεται τη φροντίδα σου, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εύκολο. Παραδέξου ότι δεν γίνεται να τα κάνεις όλα την ίδια στιγμή, ότι δεν είναι εφικτό να είσαι παρούσα παντού οποιαδήποτε στιγμή και να τα προλαβαίνεις όλα. Βγάλε από πάνω σου τις ενοχές και τις ανασφάλειες. Απλά δεν γίνεται!

-Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και πρέπει εγώ να προσαρμοστώ σε αυτό και όχι αυτό σε εμένα

Όσα ήξερες από την εμπειρία σου με το πρώτο σου παιδί, δεν είναι απαραίτητο ότι θα ισχύουν και με το δεύτερο. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Μπορεί το πρώτο σου μωρό να ήταν εξαιρετικά εύκολο ή απίστευτα δύσκολο. Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι θα ισχύει και με το άλλο. Είναι σχεδόν αδύνατον να έχουν τις ίδιες συνήθειες στον ύπνο ή στο φαγητό αλλά ακόμη και στο παιχνίδι, στο σχολείο ή στη βόλτα. Δέξου τα όπως είναι χωρίς να προσπαθείς μάταια να τα προσαρμόσεις σε όσα ξέρεις.

-Όταν χρειάζομαι βοήθεια, πρέπει να τη ζητάω

Όπως είπαμε και πιο πάνω, είναι αδύνατον να τα προλαβαίνεις όλα. Κάθε φορά που χρειάζεσαι βοήθεια ζήτησέ την. Άφησε στην άκρη τους εγωισμούς και μίλησε στον σύντροφό σου, στους γονείς σας ή στην καλύτερη φίλη σου. Δεν είναι κακό να βάλουν και οι άλλοι ένα χεράκι. Δεν δείχνει καμιά αδυναμία ή ανικανότητα. Αντιθέτως, δείχνει ωριμότητα, υπευθυνότητα και ότι ξέρεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις.

-Ευτυχισμένο δεν είναι το παιδί που έχει τα πάντα

Τα παιδιά για να είναι ευτυχισμένα δεν χρειάζεται να έχουν όλα τα υλικά αγαθά που περνούν απ’ το μυαλό τους ή που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Τα παιδιά έχουν ανάγκη ευτυχισμένους γονείς, ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές και αγάπη. Μην πασχίζεις για να αποκτήσουν οτιδήποτε. Προσπάθησε όμως για όμορφες αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων. Στέρησέ τους ένα παιχνίδι, αλλά μην τους στερήσεις παιχνίδι στη φύση, γέλια και αγκαλιές!

-Δείχνοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό μου είναι όλα καλύτερα

Μια ανασφαλής μαμά είναι μια δυστυχισμένη μαμά και μετά είναι που πρέπει να αναρωτηθείς αν γίνεται να είναι ευτυχισμένα τα παιδιά μιας δυστυχισμένης μητέρας… Πάτησε γερά στα πόδια σου και άλλαξε ό,τι σε ζορίζει. Μπορείς! Εμπιστεύσου το ένστικτό σου και κάνε τις κινήσεις που θα κάνουν την οικογένειά σου ευτυχισμένη. Κλείσε τα αυτιά σου στα επικριτικά λόγια των άλλων, διώξε μακριά κάθε έναν που η τοξικότητά του σε φθείρει και κάνε σχέδια που θα σας κάνουν ευτυχισμένους!

Originally posted 2018-11-21 14:10:23.