5 φυσικοί τρόποι για να ωθήσεις στο ανοσοποιητικό σου!
7hmeres Eίμαι μαμά Διατροφή & Συνταγές Συμβουλές

5 φυσικοί τρόποι για να ωθήσεις στο ανοσοποιητικό σου!

January 9, 2023

author:

Parenting.gr

5 φυσικοί τρόποι για να ωθήσεις στο ανοσοποιητικό σου!

Δεδομένου ότι η εποχή του κρύου και της γρίπης είναι ήδη εδώ και όλοι μας είμαστε εκτεθειμένοι, είτε μέσω των παιδιών είτε μέσω των συναδέλφων μας, είναι σημαντικό να διαθέτουμε ένα ισχυρό οπλοστάσιο για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και την υγεία μας. Για να καταπολεμήσεις τις ασθένειας πριν χρειαστεί να φτάσεις στην κατανάλωση μιας ολόκληρης χούφτας χαπιών, φρόντισε να δώσεις μια γερή ώθηση στο ανοσοποιητικό σου σύστημα. Ας δούμε μερικά μυστικά:

3-Tips-to-Release-Your-Limiting-Beliefs-and-SoarΒιταμίνη D. Πρόκειται για μια βιταμίνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Γνωστή και σαν “βιταμίνη του ήλιου”, σχηματίζεται κυρίως από τον οργανισμό με την απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά λαμβάνεται επίσης και από διατροφικές πηγές όπως τα λιπαρά ψάρια, -σολομός, σκουμπρί, βακαλάος- και από εμπλουτισμένα με βιταμίνη D τρόφιμα – γάλα, χυμοί, δημητριακά-. Ο κρόκος του αυγού, το τυρί και το βοδινό συκώτι περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης D. Ωστόσο, είναι δύσκολο να λάβουμε τις συνιστώμενες ποσότητες μέσω της διατροφής μόνο. Μια δόση ηλιοφάνειας κάνει καλό και εδώ στην Ελλάδα ευτυχώς έχουμε το πλεονέκτημα να απολαμβάνουμε τον ήλιο ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, αν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σου είναι χαμηλά, ο γιατρός σου ίσως σου συστήσει ένα συμπλήρωμα διατροφής.

Happy-young-woman-eating-yogurt-in-kitchenΠροβιοτικά. Τα λεγόμενα “καλά βακτήρια”, μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκρούσουμε τα κρυολογήματα, να ρυθμίσουν το πεπτικό μας σύστημα και να συμβάλουν στην πρόληψη των βακτηρίων που προκαλούν την ακμή. Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά είναι το γιαούρτι, το ξινολάχανο και το κεφίρ.

Σκόρδο. Εκτός από το ότι αποτελεί τη βάση για πολλές συνταγές, το σκόρδο είναι ένα συστατικό super star για την τόνωση του ανοσοποιητικού. Μια σκελίδα σκόρδο περιέχει 5 mg ασβεστίου, 12 mg καλίου και πάνω από 100 θειικές ενώσεις αρκετά ισχυρές ώστε να εξαλείψουν βακτήρια και ιούς. Ενώ συνήθως το καταναλώνουμε μαγειρεμένο, το ωμό σκόρδο είναι πιο ευεργετικό για την υγεία μας, γιατί η θερμότητα και το νερό αδρανοποιούν τα ένζυμα του θείου, γεγονός που μπορεί να μειώσει την αντιβιοτική δράση του σκόρδου.

images (1)Φρούτα και λαχανικά. Τα Smoothies είναι ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος για να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις αρκετά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες. Για να ενισχύσεις περαιτέρω το ανοσοποιητικό σου, μπορείς να προσθέσεις στα smoothies λίγη σκόνη εκινάχια. Έχει αποδειχθεί ότι η εκινάχια είναι ασφαλής και αποτελεσματική στη μείωση της συχνότητας, της διάρκειας και της σοβαρότητας των κοινών ασθενειών, όπως φλεβοκομβικές λοιμώξεις και λοιμώξεις του αυτιού, κρυολογήματα και γρίπη.

Μανιτάρια. Η ποικιλία μανιταριών σιτάκε είναι γνωστή για την τόνωση του ανοσοποιητικού και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους και γι’ αυτό έχουν χρησιμοποιηθεί στην ασιατική ιατρική για χιλιάδες χρόνια. Στην Ελλάδα, ήταν μέχρι πρόσφατα άγνωστα, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και μπορεί κανείς να να τα βρει σε ειδικά καταστήματα και σε πάγκους βιολογικών προϊόντων.

Διάβασε επίσης: Σχολική ζωή και υγεία: κρατήστε τα μικρόβια μακριά!

Originally posted 2015-01-13 04:31:21.