7 τρόποι για να βοηθήσουμε να έρθει ο τοκετός
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΟΚΕΤΟΣ ΥΓΕΙΑ

7 τρόποι για να βοηθήσουμε να έρθει ο τοκετός

August 21, 2020

author:

Parenting.gr

7 τρόποι για να βοηθήσουμε να έρθει ο τοκετός

Όταν είμαστε σε αυτούς τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, ευχόμαστε πάντα το μωράκι μας να πάρει τον χρόνο του και να μην κάνει την εμφάνισή του πριν από το κανονικό. Όταν όμως πλησιάζει η ημερομηνία μας και δεν έχουμε νιώσει καμία διεργασία να πραγματοποιείται μέσα στο σώμα μας, τότε αρχίζουμε να ανησυχούμε. Υπάρχουν κάποια πράγματα όμως που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το μωράκι να ‘κατέβει’ και να ξεκινήσει η μοναδική διαδικασία του τοκετού.

Περπάτημα

Αναμενόμενο, εφόσον όσο περισσότερο ενεργό είναι το σώμα μας τόσο πιο εύκολο είναι να ξεκινήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται για έναν καλό τοκετό. Όσο πλησιάζει ο καιρός λοιπόν, προσπαθήστε να κάνετε βόλτες με τα πόδια, ακόμα και μία ώρα την ημέρα. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο λόγω του επιπλέον βάρους και της μεγάλης κοιλιάς των τελευταίων μηνών αλλά είναι εφικτό. Οι καρδιακοί παλμοί σας θα είναι εντονότεροι και πιο γρήγοροι αλλά είναι φυσιολογικός γιατί οργανισμός σας υποστηρίζει ταυτόχρονα και το παιδάκι σας. Το ήπιο περπάτημα  είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μωρό σας να κατέβει και να έρθει ο τοκετός πιο γρήγορα.

Σκάλες

Λέγοντας όμως σκάλες εννοούμε μόνο το ανέβασμα. Η κίνηση των ποδιών και η ώθηση που δίνετε όταν ανεβαίνετε σκάλες βοηθά πολύ τα αναπαραγωγικά σας όργανα να συντονιστούν και να ενεργοποιηθούν.

Κολύμπι

Το κολύμπι σας βοηθάει να κουνάτε το σώμα σας ελεύθερα προς όλες τις κατευθύνσεις καθώς κινείστε μέσα στο νερό. Επίσης, η άνωση δίνει μία αίσθηση ελαφρότητας και αυτό σας κάνει να νιώθετε πιο ανάλαφρη. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε ότι το κολύμπι θα πρέπει να γίνεται με ήπιους και όχι έντονους ρυθμούς.

Επικοινωνία με το μωρό μας

Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, μπορούμε να βοηθήσουμε το μωράκι μας να ‘κατέβει,’ να πάρει τη σωστή θέση και να προετοιμαστεί για την πρώτη του εμφάνιση στον κόσμο, επικοινωνώντας μαζί του. Καθίστε άνετα στον καναπέ ή ξαπλώστε στο κρεβάτι και με τα χέρια σας πιάστε την κοιλιά σας – μιλήστε στο μωράκι σας τρυφερά και προσπαθήστε να συνδεθείτε μαζί του. Το μωρό, στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να ακούει τους ήχους στο γύρω περιβάλλον και να “ξεχωρίζει” τη φωνή της μητέρας του!  Η ενεργή σκέψη και η αναπαράσταση του τοκετού στο μυαλό μας, καθώς και το να φανταζόμαστε πώς θα είναι το μωράκι μας όταν βγει, ενεργοποιεί βιολογικές διεργασίες στον οργανισμό μας όπως η σύνθεση ορμονών, που θα παίξουν σημαντικό ρόλο για τη μεγάλη στιγμή που έρχεται.

Το σεξ

Μπορεί να θεωρείται ταμπού από κάποιος, αλλά πλέον πολλοί γυναικολόγοι συστήνουν την σεξουαλική επαφή ως μία μέθοδο έναρξης των διαδικασιών για τον τοκετό. Αν η εγκυμοσύνη σας έχει κυλήσει ομαλά χωρίς συγκεκριμένες επιπλοκές, είναι απόλυτα ασφαλές και επιθυμητό να έχετε σεξουαλικές επαφές με τον σύζυγό σας. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το μωράκι σας, είναι προστατευμένο μέσα στη μήτρα.

Ο βελονισμός

Υπάρχει ειδική μέθοδος βελονισμού που μπορεί να ενεργοποιήσει το σώμα μας για τον τοκετό. Μπορεί να χρειαστεί να πάτε 2- 3 φορές ή εάν είστε τυχερή να τα καταφέρετε με μία μόνο επίσκεψη.  Να είστε προετοιμασμένες γιατί είναι πιθανό να νιώσετε τους πρώτους πόνους το ίδιο βράδυ.

Η γιόγκα

Η γιόγκα είναι μία μορφή γυμναστικής που συστήνεται για την εγκυμοσύνη. Υπάρχει ειδική γιόγκα για εγκύους που δεν γυμνάζει απλώς, αλλά προετοιμάζει και το σώμα σας για τον τοκετό. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ασκήσεις αναπνοών αλλά και ασκήσεις σε σημεία του σώματός που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στον τοκετό, όπως το περίνεο και οι μύες της μήτρας που θα σπρώξουν το μωράκι προς τα έξω, κτλ.

Ιδανικά, θα πρέπει να ξεκινήσετε γιόγκα από την αρχή εγκυμοσύνη σας. Εάν δεν το έχετε κάνει, καλό είναι το τελευταίο τρίμηνο να ακολουθήσετε κάποιες ειδικές ασκήσεις γιόγκα που βοηθούν στο να ‘κατέβει’ το μωρό, να εμπεδωθεί στη λεκάνη και να πάρει τη σωστή θέση.

Διαβάστε επίσης:

ΒΙΝΤΕΟ: Πώς αλλάζουν τα όργανα της μητέρας στην εγκυμοσύνη

Πρησμένα πόδια στην εγκυμοσύνη; Οι λόγοι που συμβαίνει και τί να κάνετε

Originally posted 2016-03-19 11:18:46.