5 τροφές για να αποχαιρετίσουμε φέτος τις ιώσεις!
Eίμαι μαμά Γωνιά της μαμάς Διατροφή & Συνταγές Συμβουλές

5 τροφές για να αποχαιρετίσουμε φέτος τις ιώσεις!

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

5 τροφές για να αποχαιρετίσουμε φέτος τις ιώσεις!

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις είναι να διατηρήσουμε συνολικά μια ενισχυμένη άμυνα για τον οργανισμό μας. Για να πετύχουμε αυτό το στόχο, οφείλουμε να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, που θα μας εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Σύμμαχό μας στην προσπάθεια αυτή, μπορούν να αποτελέσουν όλες εκείνες οι μεμονωμένες τροφές, που περιέχουν σε μεγάλες περιεκτικότητες τα θρεπτικά στοιχεία που λειτουργούν σαν «όπλα» στον πόλεμο ενάντια στο κοινό κρυολόγημα.

Μανιτάρια Portobello

Τα μανιτάρια, ανεξάρτητα από την ποικιλία τους είναι τροφές αντιοξειδωτικές, αλλά και καλές πηγές φυτικών ινών και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επίσης, περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου, ενώ διακρίνονται και για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Ιδιαίτερα τα μανιτάρια Portobello αποτελούν μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη τροφή που είναι ικανή να θωρακίσει τον οργανισμό μας συνολικά, αφού καλλιεργούνται σε συνθήκες υπεριώδους ακτινοβολίας και έτσι αναπτύσσουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια είναι σπουδαίες πηγές ω – 3 λιπαρών οξέων, που είναι χρήσιμα στον οργανισμό μας για την επούλωση των φλεγμονών. Οι φλεγμονές επιδεινώνουν τη συνολική εικόνα της υγείας του οργανισμού μας, καθιστώντας τον επιρρεπή στις ασθένειες. Επιπλέον, τα ω – 3 λιπαρά οξέα ευεργετούν πολύπλευρα τον οργανισμό μας, ενισχύοντας την εύρυθμη λειτουργία του. Μάλιστα, η κατανάλωσή τους έχει παρατηρηθεί ότι συνεπάγεται μείωση του άγχους, γεγονός που συνδέεται με την ενδυνάμωση της ανοσολογικής μας απόκρισης στα μικρόβια. Καλοί εκπρόσωποι των λιπαρών ψαριών είναι το σκουμπρί, ο σολομός και ο τόνος.

Κόκκινες πιπεριές

Η βιταμίνη C είναι ο κατεξοχήν σύμμαχός μας ενάντια στις ιώσεις. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια και γενικότερα τα εσπεριδοειδή. Επίσης, η κόκκινη πιπεριά είναι άριστη πηγή, καθώς μια μέτριου μεγέθους περιέχει 150 mg βιταμίνης C. Ωστόσο, για να καταστεί η πρόσληψη ικανή για την αντιμετώπιση των ιώσεων πρέπει να λαμβάνουμε τουλάχιστον 400-500 mg ημερησίως.

Στρείδια

Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι η διάρκεια ενός κοινού κρυολογήματος στους ενήλικες μπορεί να μειωθεί με την λήψη συμπληρωμάτων διατροφής ψευδαργύρου. Τα στρείδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ωστόσο για να αποφύγουμε τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις του οργανισμού, θα πρέπει να αποφεύγουμε να τα καταναλώνουμε ωμά.

Μάραθος

Τα αφεψήματα μας βοηθούν το χειμώνα να διατηρούμαστε ζεστοί, αλλά και να καταπολεμήσουμε το μπούκωμα ή το βήχα. Ο μάραθος είναι ένα μυρωδικό με αποχρεμπτικές ιδιότητες που βελτιώνει τα προβλήματα του αναπνευστικού και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον επίμονο βήχα. Για να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές του ιδιότητες, χρησιμοποιούμε σπόρους μάραθου μέσα στα αφεψήματά μας, ή τον προσθέτουμε ωμό στα φαγητά μας.

Διαβάστε επίσης:

“Γιατί τα παιδιά μου αρρωσταίνουν τόσο συχνά;”
Όλα για τις φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες ιώσεις