5 μύθοι για το δίγλωσσο παιδί
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

5 μύθοι για το δίγλωσσο παιδί

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

5 μύθοι για το δίγλωσσο παιδί

Οι γονείς συχνά αποθαρρύνονται από το να μεγαλώσουν ένα παιδί που θα μιλά δύο γλώσσες. Τους λένε ότι μπορεί κάτι τέτοιο να οδηγήσει σε σύγχυση το παιδί ή ακόμη και να καθυστερήσει να μιλήσει. Ας δούμε τους 5 βασικούς μύθους σχετικά με το δίγλωσσο παιδί.

1. Το να μεγαλώνει ένα παιδί με περισσότερες από μία γλώσσες μπορεί να μπερδεύει το παιδί
Αυτός είναι ο πιο διαδεδομένος μύθος σχετικά με το δίγλωσσό παιδί. Κάποιοι γονείς θεωρούν πως αν το παιδί τους μεγαλώσει μιλώντας δύο γλώσσες ταυτόχρονα, πιθανόν να μην μπορεί να τις διαφοροποιήσει μεταξύ τους. Κάτι τέτοιο σαφέστατα δεν ισχύει. Αμέσως μετά από την γέννησή τους τα παιδιά είναι ικανά να ξεχωρίσουν τις γλώσσες ακόμα και αν δεν καταλαβαίνουν ακριβώς το νόημα των λέξεων που ακούνε.

2. Το δίγλωσσο παιδί θα αντιμετωπίσει καθυστέρηση του λόγου του
Πράγματι, έχει παρατηρηθεί ότι κάποια παιδιά που μεγάλωσαν με δύο γλώσσες, καθυστέρησαν να μιλήσουν σε σύγκριση με άλλα που μεγάλωσαν με μία γλώσσα. Ωστόσο, αυτό συνέβη σπάνια και υπήρξε παροδικό. Σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο δεν αποτελεί γενικό κανόνα σύμφωνα με τους ειδικούς.

3. Τα δίγλωσσα παιδιά καταλήγουν να μπερδεύουν τη μια γλώσσα με την άλλη καθώς μιλάνε
Ούτε αυτό αποτελεί γενικό κανόνα και οι ειδικοί απαντούν πως όταν ένα παιδί μεγαλώνει ως δίγλωσσο, ο εγκέφαλός του έτσι κι αλλιώς θα δείξει την προτίμησή του σε μία από τις δύο γλώσσες. Κάπως έτσι ακόμα κι αν στην αρχή πετάει λέξεις της μιας γλώσσας εκεί που μιλάει την άλλη, σε βάθος χρόνου θα σταματήσει να το κάνει. Πιο συγκεκριμένα θα προσαρμοστεί με το περιβάλλον του. Αν δηλαδή το περιβάλλον μιλάει περισσότερο την μία γλώσσα, τότε το παιδί θα κάνει μεν άψογη χρήση και της άλλη γλώσσας, αλλά η βασική του θα είναι εκείνη του περιβάλλοντός του.

4. Είναι πολύ αργά για το παιδί σου
Ποτέ δεν είναι αργά προκειμένου να εισαχθεί το παιδί σου σε μια δεύτερη γλώσσα. Οπωσδήποτε η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας είναι πολύ ευκολότερη για παιδιά κάτω των 10 ετών και σίγουρα ακόμα πιο εύκολη για παιδιά κάτω των 5 ετών. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι αργά αν το παιδί είναι μεγαλύτερο από αυτές τις ηλικίες. Δεν υπάρχει ηλικιακό όριο. Είναι ζήτημα συχνής χρήσης η οποία θα φέρει και την μετέπειτα επάρκεια. Σε κάθε περίπτωση η γέννηση του παιδιού είναι η πιο σωστή ημέρα για την εισαγωγή του στη δεύτερη γλώσσα.

5. Τα παιδιά είναι σαν τα σφουγγάρια…
Δεν ισχύει. Σίγουρα είναι ευκολότερο για τα παιδιά να μάθουν μια νέα γλώσσα αλλά όχι τα παιδιά δεν είναι σαν τα σφουγγάρια. Θα χρειαστεί προσπάθεια και καθημερινή τριβή με την δεύτερη γλώσσα προκειμένου να την μάθει ένα παιδί. Αν ήταν τόσο εύκολο θα κάναμε τα παιδιά επιστήμονες ήδη από τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής τους… Ας είμαστε ρεαλιστές.