5 λόγοι για τους οποίους οι γονείς νιώθουν ενοχές
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

5 λόγοι για τους οποίους οι γονείς νιώθουν ενοχές

August 7, 2017

author:

Parenting.gr

5 λόγοι για τους οποίους οι γονείς νιώθουν ενοχές

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ένα κακομαθημένο παιδί είναι 9 στις 10 φορές αποτέλεσμα ενοχικών γονέων. Οι γονείς που νιώθουν ενοχές είναι σχεδόν βέβαιο πως με τη συμπεριφορά τους υιοθετούν προβληματικές πρακτικές πειθαρχίας όπως να κάνουν κάθε χατίρι του παιδιού τους. Κάτι τέτοιο τους «ανακουφίζει» για λίγο. Τι γίνεται όμως μετά που τα πράγματα δεν μαζεύονται; Εκείνο που θα πρέπει να ξέρεις αν είσαι μια ενοχική μαμά, είναι πως δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς και ότι συχνά αυτά που κάνεις και τα οποία σε οδηγούν στην ενοχή, δεν είναι παρά υποχρεώσεις της πραγματικής ζωής. Παρακάτω οι 5 πιο βασικοί λόγοι για τους οποίους κάποιοι γονείς έχουν ενοχές.

1. Η απαιτητική εργασία
Οι έρευνες λένε πως η συγκεκριμένη ενοχή είναι η πρώτη στη λίστα. Νιώθεις ενοχές που μένεις πολλές ώρες στη δουλειά και μονίμως αναρωτιέσαι αν θα μπορούσες να κάνεις κάτι για να τις μειώσεις. Νιώθεις ενοχές που χρειάζεσαι τον μισθό σου, πράγμα παράλογο. Νιώθεις ενοχές που το παιδί σου πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ή που μεγαλώνει χωρίς άλλα παιδιά της ηλικίας του, δηλαδή σε ένα άλλο σπίτι με τον παππού και την γιαγιά. Σκέψου τη ζωή χωρίς τον μισθό σου. Θα ήταν καλύτερα; Για να απαντήσεις στις ενοχές δεν χαλάς κανένα χατίρι. Συχνά επιστρέφεις από τη δουλειά με κάποιο δώρο. Τα δώρα δεν αναπληρώνουν τον χαμένο χρόνο. Προσπάθησε ώστε να έχετε ωφέλιμο χρόνο τα Σαββατοκύριακα και μην νιώθεις ενοχές.

2. Το παιδί συμπεριφέρεται άσχημα δημοσίως
Έχει συμβεί σε όλους τους γονείς κάποια στιγμή και χωρίς λόγο το παιδί τους να συμπεριφερθεί σαν το πιο κακομαθημένο παιδί. Αν είναι αρκετά μεγάλο ώστε να καταλαβαίνει, πρέπει να το κάνεις να καταλάβει τις συνέπειες αυτής της κακής συμπεριφοράς. Οι ενοχές σου και η αμηχανία απέναντι στους άλλους γονείς, δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Πρέπει να είσαι αυστηρή και αν συνεχίζεται η κακή συμπεριφορά του, τιμώρησέ το κόβοντας τις δημόσιες εμφανίσεις για ένα χρονικό διάστημα.

3. Τρώει οτιδήποτε είναι λάθος
Τρώει junk food, πατατάκια, γαριδάκια, καραμέλες, σοκολάτες και νιώθεις ενοχές τη στιγμή ακριβώς που ανοίγει το σακουλάκι. Δεν τρώει το ψάρι του και τα λαχανικά του και αυτό σε τρελαίνει. Ψυχραιμία και πρόγραμμα. Και πάλι με τις ενοχές δεν καταφέρνεις κάτι. Πρώτα τρώμε το φαγητό μας -όποιο και αν είναι- και μετά επιτρέπουμε και μια μικρή δόση σοκολάτας. Αν όχι φαγητό, τότε όχι και σοκολάτα. Εδώ που τα λέμε αραιά και πού κι εσύ αναζητάς να φας μια «βρωμιά». Μέτρο είναι η απάντηση…

4. Φωνάζεις
Όλοι οι γονείς φωνάζουν κάποια στιγμή. Αν βλέπεις ότι το παιδί σου φεύγει τρέχοντας προς τις κυλιόμενες σκάλες ενός εμπορικού κέντρου εννοείται πως θα φωνάξεις. Το πρόβλημα με τις φωνές είναι όταν δεν παύουν στη διάρκεια της μέρας. Εκεί είναι που θα πρέπει να ελέγξεις με κάποιον ειδικό την πιθανότητα να είσαι υπερβολικά αγχωμένη.

5. Η σύγκριση με άλλους γονείς
Είναι τεράστια παγίδα και θα θέλαμε να βγεις από αυτήν το συντομότερο. Το ότι ένα φιλικό σου ζευγάρι στέλνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο ή σε περισσότερες δραστηριότητες που απαιτούν χρήματα, δεν σημαίνει ότι είσαι χειρότερη μητέρα ή ότι δεν μεγαλώνεις σωστά το παιδί σου. Ακόμα κι αν μεγαλώσει αρκετά ώστε να κάνει μόνο του τη σύγκριση και κάποια στιγμή να σου το πει, πρέπει να παραμείνεις ψύχραιμη. Εξήγησέ του ότι δεν έχουν όλοι οι γονείς την ίδια οικονομική δυνατότητα και ότι υπάρχουν απίστευτα πολλά πράγματα που μπορεί να μάθει ή να ασχοληθεί χωρίς χρήματα. Σε καμία περίπτωση μην αφήσεις τις λάθος ενοχές σου να του περάσουν το μήνυμα ότι είναι ένα δύστυχο και άτυχο παιδί. Κάτι τέτοιο θα το κυνηγάει για όλη του τη ζωή.