5 αποτελεσματικές συνταγές για σπιτικά απορρυπαντικά
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

5 αποτελεσματικές συνταγές για σπιτικά απορρυπαντικά

December 13, 2019

author:

Parenting.gr

5 αποτελεσματικές συνταγές για σπιτικά απορρυπαντικά

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξοικονομήσουμε χρήματα, αλλά και για να πετύχουμε πιο οικολογικές λύσεις για τον καθαρισμό των χώρων μας είναι να φτιάξουμε τα δικά μας χειροποίητα απορρυπαντικά με απλά υλικά. Τα απορρυπαντικά του εμπορίου έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές για σύσταση από επικίνδυνα συστατικά, που βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία και ακόμα περισσότερο την υγεία των μικρών παιδιών που είναι ακόμα πιο ευαίσθητα σε αλλεργίες και όχι μόνο. Πολλές από εμάς ωστόσο, όταν σκεφτόμαστε να αντικαταστήσουμε τα απορρυπαντικά του εμπορίου με δικά μας παρασκευάσματα, αναρωτιόμαστε κατά πόσο τα σπιτικά απορρυπαντικά θα είναι και αποτελεσματικά για την καθαριότητα του σπιτιού. Εμείς, προτείνουμε 5 εύκολες συνταγές καθαριστικών, οι οποίες πραγματικά λειτουργούν:

1. Υγρό καθαριστικό για όλες τις χρήσεις
Είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τα ‘αντιβακτηριακά’ καθαριστικά, καθώς περιέχουν ενεργά συστατικά συνδεδεμένα με βλάβες του θυρεοειδούς, με τη ρύπανση των υδάτων, καθώς και με την εμφάνιση ανθεκτικών στα φάρμακα μικροβίων όπως ο MRSA. Αντίθετα, είναι προτιμότερο να αντιμετωπίσουμε τα μικρόβια με ένα διάλυμα ξυδιού, που θα λειτουργήσει σαν καθαριστικό για όλες τις χρήσεις και που θα μας πάρει μόνο περίπου 20 λεπτά για να το ετοιμάσουμε!

Υλικά
9 μέρη νερό
1 μέρος λευκό ξύδι

Αναμιγνύουμε τα συστατικά μέσα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ανακινούμε καλά.
Για πιο απαιτητικές καταστάσεις, όπως ο καθαρισμός ενός πάγκου όπου επεξεργαστήκαμε ωμό κρέας, ψεκάζουμε κατευθείαν με λευκό ξύδι στην επιφάνεια και στη συνέχεια περνάμε με μια ποσότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου για να εξολοθρεύσουμε όλα τα μικρόβια. Δεν ξεχνάμε να κάνουμε αρχικά μια δοκιμή κηλίδας σε κρυμμένο σημείο, για να βεβαιωθούμε ότι η επιφάνεια δεν αποχρωματίζεται ή δεν φθείρεται από την αλληλεπίδραση.

2. Καθαριστικό για τα πλακάκια
Τα κοινά καθαριστικά πλακιδίων περιέχουν δεκάδες προσμείξεις, συμπεριλαμβανομένων και χημικών ουσιών που σχετίζονται με καρκινικές βλάβες και αναπαραγωγικές και ορμονικές δυσλειτουργίες. Σε διάφορους ελέγχους, έχουν ανιχνευτεί σε δημοφιλή καθαριστικά ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, το τολουόλιο, το βενζόλιο και συστατικά βενζίνης. Έτσι, για πιο οικολογικό καθάρισμα, μπορούμε να παρασκευάσουμε το δικό μας καθαριστικό για τα πλακάκια.

Υλικά
½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα
Υγρό σαπούνι
5 με 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή δεντρολίβανου (προαιρετικό)

Τοποθετούμε τη μαγειρική σόδα σε ένα μπολ και σιγά σιγά προσθέτουμε το υγρό σαπούνι, ανακατεύοντας καλά. Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο για αρωματισμό. Για να το χρησιμοποιήσουμε, ρίχνουμε μερικές σταγόνες σε ένα σφουγγάρι, τρίβουμε τα πλακάκια και ξεπλένουμε.

shutterstock_420460504

3. Καθαριστικό για τον φούρνο

Καλύτερα να αποφεύγουμε να επιβαρύνουμε το εσωτερικό του φούρνου μας με τα βαριά συστατικά των προϊόντων που κυκλοφορούν στο εμπόριο, παρασκευάζοντας το δικό μας καθαριστικό μείγμα.

Υλικά
2 φλιτζάνια ζεστό νερό
1 κ.σ. υγρό πιάτων
1 κ.γ. βόρακας

Αναμιγνύουμε τα υλικά και ψεκάζουμε την επιφάνεια. Αφήνουμε για 20 λεπτά να δράσει και τρίβουμε με ένα κομμάτι ύφασμα. Για πολύ απαιτητικούς λεκέδες, τρίβουμε αρχικά την επιφάνεια με εφημερίδες και στη συνέχεια εφαρμόζουμε το υγρό καθαριστικό στον φούρνο.

4. Καθαριστικό τζαμιών
Παρασκευάζουμε ένα καθαριστικό τζαμιών το οποίο δεν θα ερεθίζει το άσθμα ή τις αλλεργίες μας, όπως συνηθίζεται να γίνεται με τα καθαριστικά των γυάλινων επιφανειών.

Υλικά
¼ φλιτζάνι ξίδι
½ κ.γ. υγρό σαπούνι
2 φλιτζάνια νερό

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ανακινούμε για να αναμειχθούν καλά. Για να χρησιμοποιήσουμε το καθαριστικό, ψεκάζουμε τη γυάλινη επιφάνεια, τρίβουμε για λίγα λεπτά και σκουπίζουμε με ένα μαλακό ύφασμα.

shutterstock_126826667

5. Καθαριστικό για το ξεσκόνισμα

Επειδή η οικιακή σκόνη μπορεί να περιέχει βλαβερές ουσίες, όπως αλλεργιογόνα, φυτοφάρμακα και χημικά, είναι σημαντικό να κρατήσουμε το σπίτι μας όσο το δυνατόν πιο καθαρό. Ωστόσο, πολλά καθαριστικά για την απομάκρυνση της σκόνης περιέχουν προσμίξεις χημικών ουσιών που είναι υπεύθυνες για ορμονικές διαταραχές. Ένας τρόπος για να εξασφαλίσουμε μια πιο υγιεινή εναλλακτική καθαριστικού για την σκόνη, είναι η παρασκευή ενός δικού μας, που θα χρησιμοποιήσουμε για να ξεσκονίσουμε τα έπιπλα και άλλες επιφάνειες στο σπίτι μας.

Υλικά
10 σταγόνες καθαρό έλαιο λεμονιού
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο

Χρησιμοποιούμε ένα μαλακό βαμβακερό πανί, για να ξεσκονίσουμε τις επιφάνειες του σπιτιού, αφού τις ραντίσουμε με λίγες σταγόνες από το μείγμα μας.

Διάβασε επίσης: 10 συμβουλές για να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού ακόμα πιο γρήγορα!

Originally posted 2015-04-25 05:09:08.