40 χρόνια μετά την πρώτη εξωσωματική έχουν γεννηθεί πάνω από 8 εκατ. παιδιά
Επικαιρότητα

40 χρόνια μετά την πρώτη εξωσωματική έχουν γεννηθεί πάνω από 8 εκατ. παιδιά

September 15, 2022

author:

Parenting.gr

40 χρόνια μετά την πρώτη εξωσωματική έχουν γεννηθεί πάνω από 8 εκατ. παιδιά

Η πρώτη γέννηση παιδιού με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου 1978. Πριν από 40 ακριβώς χρόνια. Το πρώτο «μωρό του σωλήνα» είναι η Λουίζ Μπράουν που γεννήθηκε σε νοσοκομείο της Μεγάλης Βρετανίας. Έκτοτε έχουν γεννηθεί 8 εκατομμύρια μωρά με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Βαρκελώνη, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο γεννιούνται περισσότερα από 500.000 μωρά με εξωσωματική γονιμοποίηση ενώ πραγματοποιούνται περισσότεροι από 2 εκατομμύρια κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης τον χρόνο.

Κάθε έναν χρόνο στην Ευρώπη πραγματοποιούνται διπλάσιες εφαρμογές της μικρογονιμοποίησης ή ενδοωαριακής έγχυσης σπερματοζωαρίου από ότι εφαρμογές της κλασικής μεθόδου εξωσωματικής γονιμοποίησης. Παρόμοια είναι η αναλογία που παρατηρείται και στον υπόλοιπο κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος της ενδοωαριακής έγχυσης σπερματοζωαρίου αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90 ως θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας. Αν αναρωτιέστε ποια είναι η χώρα που πραγματοποιεί τις περισσότερες εξωσωματικές, η απάντηση είναι η Ισπανία. Ακολουθούν η Ρωσία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Αύξηση παρατηρείται και στις κυήσεις μετά από δωρεά ωαρίων, οι οποίες πλέον έχουν φτάσεις τις μισές του συνόλου των εξωσωματικών. Οι κυήσεις διδύμων ωστόσο μετά από εξωσωματική μειώνονται στην Ευρώπη. Η ζήτηση για εξωσωματική γονιμοποίηση διεθνώς ολοένα και αυξάνεται και υπάρχει ανάγκη παγκοσμίως για περίπου 1.500 κύκλους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους ετησίως. Ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Δανία και το Βέλγιο, προσφέρουν πολύ περισσότερους κύκλους (άνω των 2.500 ανά εκατομμύριο πληθυσμού), την ίδια ώρα που άλλες, όπως είναι η Αυστρία και η Ιταλία, προσφέρουν σημαντικά λιγότερες σε σχέση με τη ζήτηση, που φαίνεται να αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 7%.

Originally posted 2018-07-03 19:31:51.