4 βήματα για να μάθει το παιδί σας να γράφει το όνομά του
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

4 βήματα για να μάθει το παιδί σας να γράφει το όνομά του

August 12, 2022

author:

Parenting.gr

4 βήματα για να μάθει το παιδί σας να γράφει το όνομά του

Η γραφή του ονόματος είναι μια πολύ ωραία ιδέα για την εισαγωγή του παιδιού σας στη γραφή. Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη λέξη, το παιδί θέλει να μάθει να γράφει το όνομά του, συνεπώς αυτό από μόνο του μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον του. Δεν είναι ανάγκη να περιμένετε να μάθει το παιδί σας να γράφει το όνομά του στο νηπιαγωγείο. Μπορείτε αρκετά πριν από αυτό, να του μάθετε πώς να γράφει το όνομά του με 4 απλά βήματα.

-Τυπώστε το όνομά του σε μια εύκολη γραμματοσειρά

Το πρώτο βήμα είναι να δει το παιδί σας το όνομά του γραμμένο. Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να τυπώσετε το όνομα του παιδιού σας σε ένα χαρτί. Επιλέξτε μια μεγάλη και καθαρή –εύκολη δηλαδή- γραμματοσειρά. Ας έχει απλές γραμμές και λιτές ώστε να μην μπερδευτεί το παιδί σας. Δώστε του χρόνο να δει το όνομά του τυπωμένο, εξηγήστε του τα γράμματα, προφέρετε το όνομα συλλαβή προς συλλαβή και στη συνέχεια δώστε του ένα μολύβι και προτρέψτε το να ακολουθήσει τις γραμμές εσωτερικά των γραμμάτων χωρίς να βγαίνει από τα όρια του γράμματος. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει να σχηματίζει το κάθε γράμμα.

-Σχηματίζουμε τα γράμματα με τα δάχτυλά μας

Στην αρχή είναι σημαντικό να καταλάβει το παιδί σας ότι για κάθε ένα γράμμα πρέπει να ακολουθεί και διαφορετική κίνηση με τα δάχτυλά του. Προτρέψτε το να σχηματίσει με τον δείκτη του γράμματα πάνω σε ζάχαρη, αλεύρι ή βουτώντας το δάχτυλό του μέσα σε νερομπογιά. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος εξοικείωσης με την μορφή των γραμμάτων.

-Η κιμωλία πάντα…

Στα παιδιά αρέσει πολύ να παίζουν με τις κιμωλίες. Μπορείτε να πάρετε έναν μαυροπίνακα για το παιδί σας. Θα σας είναι έτσι κι αλλιώς πολύ χρήσιμος, όχι μόνο για να μάθει το παιδί σας να γράφει το όνομά του, αλλά και για αριθμητικές πράξεις που θα μάθει να κάνει αργότερα ή για τη γραφή άλλων λέξεων. Πάρτε από μια κιμωλία ο καθένας και δείξτε του πώς να σχηματίζει να γράμματα, ακολουθώντας το παράδειγμά σας. Αν εσείς έχετε συνηθίσει σε καλλιγραφικά γράμματα, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να απλοποιήσετε τη γραφή σας για να μην μπερδέψετε το παιδί.

-Ποια μαμά δεν έπιασε το χέρι του παιδιού της για να του μάθει να γράφει;

Όλα τα παιδιά στην αρχή δυσκολεύονται να πιάσουν το μολύβι και κυρίως να του δώσουν μια κατεύθυνση. Για λίγο, θα πρέπει να πιάσετε το χεράκι του για να του δείξετε πώς να στερεώνει και να κατευθύνει το μολύβι. Γράψτε πολλές φορές μαζί το όνομά του αλλά μην το παρακάνετε, προκειμένου να μάθει να κρατά το μολύβι και μόνο του.

Originally posted 2018-05-18 13:29:16.