4 τύποι γονέων και ο αντίκτυπός τους στα παιδιά

4 τύποι γονέων και ο αντίκτυπός τους στα παιδιά

June 27, 2018

author:

Parenting.gr

4 τύποι γονέων και ο αντίκτυπός τους στα παιδιά

Ο τρόπος που μεγαλώνει κανείς τα παιδιά του είναι αυτονόητο ότι έχει αντίκτυπο στα παιδιά. Μάλιστα, αυτό δεν είναι κάτι που σταματά στο σημείο της ενηλικίωσης. Ο τύπος του γονέα ακολουθεί το παιδί σε όλη τη ζωή του. Δεν είναι θέμα αρχών και Παιδείας μόνο. Από τον τύπο του γονέα εξαρτάται αν το παιδί θα γίνει ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση και χωρίς ανασφάλειες ή φοβικός και μίζερος. Ας δούμε ποιοι είναι οι 4 τύποι γονέων και ποιος είναι ο αντίκτυπός τους στα παιδιά.

-Ο απολυταρχικός

Σκληρός γονέας και δύσκαμπτος αν όχι άκαμπτος. Αρχή του είναι να μην «ακούει» το παιδί του αλλά να ακούγεται ο ίδιος στο παιδί του. Σπανίως λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του παιδιού. Δύσκολα κάνει στην άκρη τα δικά του θέλω προκειμένου να δώσει προτεραιότητα στα όνειρα και τις επιθυμίες του παιδιού του. Ένα σύνολο κανόνων διέπει το στιλ της γονικής του μέριμνας, οι οποίοι όταν «παραβιάζονται» -αν είναι δυνατόν μια τέτοια λέξη να υπάρχει μέσα στην οικογένεια!- υπάρχουν συνέπειες με τιμωρητική διάθεση. Ο απολυταρχικός πατέρας δεν δίνει επιλογές στο παιδί του. Τα πάντα είναι ο μονόδρομος που ο ίδιος έχει ορίσει για να κατευθύνει τα πράγματα. Δεν είναι ένας γονέας που δεν αγαπάει το παιδί του. Είναι όμως ένας γονέας που κάνει απανωτά λάθη από πολλή αγάπη. Θέλει το παιδί του τέλειο και δεν υπάρχει χώρος για οτιδήποτε λιγότερο. Το παιδί του απολυταρχικού γονέα διατρέχει τον κίνδυνο να αναπτύξει πρόβλημα μειωμένης αυτοεκτίμησης και να γίνει ένας άνθρωπος που με το παραμικρό αυτομαστιγώνεται. Δεν του συγχωρέθηκαν λάθη με αποτέλεσμα να μην ξέρει πώς να τα συγχωρέσει και ο ίδιος στον εαυτό του. Η αυστηρότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της σχέσης.

-Ο διαλλακτικός

Ο διαλλακτικός γονέας είναι αυτό που πολύ απλά θα ορίζαμε ως «δημοκρατικός». Ορίζει συγκεκριμένους κανόνες αλλά πάντα εξηγεί στο παιδί του γιατί και ποια είναι η αναγκαιότητά τους. Λαμβάνει πάντα υπόψη του τα συναισθήματα του παιδιού του και έχει ως γνώμονα αυτά για τις αποφάσεις του. Ο διαλλακτικός γονέας αφιερώνει πολύ από τον χρόνο του για να παρατηρήσει το παιδί του. Χτίζει τη σχέση τους ανάλογα με αυτό που βλέπει και όχι ανάλογα με όλα εκείνα που θα ήθελε να δει στο παιδί του. Το αγαπά ακριβώς για αυτό που είναι. Οι κανόνες πειθαρχίας του ακόμη είναι λογικοί και πάντα υπάρχει ένα σύστημα επιβράβευσης από πίσω. Το παιδί που μεγαλώνει ο διαλλακτικός γονέας είναι ένα ευτυχισμένο παιδί που μεγαλώνοντας θα γίνει ένας επιτυχημένος άνθρωπος. Ξέρει να παίρνει αποφάσεις και να αξιολογεί τα πράγματα με ορθή κρίση.

-Ο «ναι σε όλα»

Είναι ο γονέας εκείνος που δυσκολεύεται να τηρήσει τους κανόνες που ο ίδιος έχει επιβάλει. Δεν είναι ο γονέας που θα βάλει το παιδί του σε ένα πρόγραμμα ή που θα προσπαθήσει πολύ για να του μάθει κάτι. Παρεμβαίνει όταν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος και γενικά δεν ανακατεύεται και πολύ. Το μότο του είναι «Παιδί είναι τι να κάνουμε» και κάπως έτσι δικαιολογεί τα περισσότερα που αφορούν το παιδί του. Υποκύπτουν πανεύκολα στα παρακάλια των παιδιών με αποτέλεσμα να τους κάνει το παιδί τους ό,τι πραγματικά θέλει. Η παιδική ηλικία αυτών των παιδιών είναι όπως αντιλαμβάνεστε ευκολάκι. Μεγαλώνοντας όμως και αφού ποτέ δεν μπήκαν ουσιαστικά σε ένα πρόγραμμα, τα βρίσκουν δύσκολα. Δεν έχουν μάθει να συμμορφώνονται, να ακολουθούν πρόγραμμα ή να μην υπάρχουν απαγορεύσεις στη ζωή τους.

-Ο αποστασιοποιημένος

Είναι ο γονέας που φέρνει τα λεφτά στο σπίτι, πληρώνει με πάγια εντολή τα δίδακτρα και τις υποχρεώσεις και ως εκεί. Δεν θα ρωτήσει το παιδί του αν τελείωσε τις σχολικές εργασίες και δεν ασχολείται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Ο χρόνος που περνά με τα παιδιά του είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με αποστασιοποιημένους γονείς αυτονόητα δεν έχουν αναμνήσεις με εκείνους πέρα από λιγοστές θολές και σπάνιες. Έχουν μεγαλώνοντας μειωμένη αυτοεκτίμηση και δυσκολεύονται να ενταχθούν καλά στο κοινωνικό σύνολο αφού ως παιδιά δεν ακολούθησαν κανόνες πειθαρχίας.