4 τροφές που πρέπει να προσέχετε όταν θηλάζετε
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

4 τροφές που πρέπει να προσέχετε όταν θηλάζετε

March 2, 2019

author:

Parenting.gr

4 τροφές που πρέπει να προσέχετε όταν θηλάζετε

Γράφει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βασιλική Γρηγορίου

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός είναι μια σημαντική περίοδος στη ζωής της γυναίκας. Η διατροφή πριν την εγκυμοσύνη, κατά της διάρκεια της και κατά τον θηλασμό θα αποτελέσουν τον πιο σημαντικό παράγοντα για την ομαλή και υγιή ανάπτυξη του παιδιού. Το νεογνό τους πρώτους 6 μήνες τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα, οπότε η διατροφή της θηλάζουσας πρέπει να είναι ισορροπημένη και ποιοτική. Κατά την διάρκεια του θηλασμού, υπάρχουν κάποιες τροφές που ίσως να αποδειχτούν ότι επηρεάζουν αρνητικά το βρέφος.

Καφεΐνη

shutterstock_67587466-1
Η καφεΐνη ήδη από του πρώτους μήνες της κύησης περιορίζεται. Όσο για το θηλασμό επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ απέδειξαν ότι το πεπτικό σύστημα των βρεφών δεν είναι σε θέση να μεταβολίσει ή να αποβάλλει επαρκώς. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης από τη θηλάζουσα μητέρα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευσή της και άρα σε συνέπειες όπως υπερβολική εγρήγορση και ευερεθιστότητα στα μωρά. Η καφεΐνη δεν περιέχεται μόνο στον καφέ, αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως αναψυκτικά, σοκολάτες, τσάι. Η μετριοπαθής, όμως, κατανάλωση καφέ έως 2 φλιτζάνια ανά ήμερα δεν δείχνει να επηρεάζει.

Αλκοόλ shutterstock_140728465
Σύμφωνα με τις συστάσεις από την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, οι παρενέργειες από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ περιλαμβάνουν υπνηλία ή λήθαργο, αδυναμία, διαταραχές στην πρόσληψη βάρους και μείωση στην παραγωγή μητρικού γάλακτος. Το αλκοόλ διαπερνά στο μητρικό γάλα και κατ΄ ουσίαν στο νεογνό, συνεπώς είναι προτιμότερο η θηλάζουσα να το αποφύγει ειδικά στους πρώτους μήνες. Εάν η θηλάζουσα επιλέξει να πιει, συνίσταται 1 ποτήρι μπύρα ή κρασί την ημέρα, 2-3 ώρες πριν τον θηλασμό.

Ψάρια shutterstock_237542944
Συνήθως στις θηλάζουσες απαγορεύεται η κατανάλωση ψαριού, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε υδράργυρο και σε βαρέα μέταλλα που απεκκρίνονται στο μητρικό γάλα. Τα μέταλλα αυτά περιέχονται σε μεγάλα λιπαρά ψάρια όπως ξιφίας, καρχαρίας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, οι γυναίκες που θηλάζουν δεν θα πρέπει να καταναλώνουν πάνω από μία φορά την εβδομάδα ψάρια και θαλασσινά. Ασφαλείς επιλογές ψαριών είναι η γλώσσα, η πέρκα, η τσιπούρα, το λαβράκι, οι σαρδέλες και ο γάβρος, λόγω απουσίας βαρέων μετάλλων και μεγάλης περιεκτικότητας σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Γαλακτοκομικά shutterstock_307019252
Συστήνονται 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα,όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί, ώστε να εξασφαλιστούν τα επαρκή αποθέματα ασβεστίου. Μερικές φορές κάποια νεογνά μπορεί να εμφανίζουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνει η ίδια η θηλάζουσα, παρουσιάζοντας αντιδράσεις στα αλλεργιογόνα που εισέρχονται στο μητρικό γάλα. Τα συχνότερα συμπτώματα αλλεργίας ή δυσανεξίας που εμφανίζονται στα μωρά είναι οι κολικοί, οι εμετοί και το έκζεμα και σπανιότερα η παρουσία αιμορραγικών κενώσεων. Σε περίπτωση που εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα συμβουλευτείτε άμεσα τον παιδίατρο σας.

Συμπερασματικά

Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού συντελεί στην επαρκή θρέψη του νεογνού και της θηλάζουσας μητέρας. Η διατροφή της θηλάζουσας θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Βασιλική Γρηγορίου, MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Web: www.nutricenter.gr
Email: diet@nutricenter.gr / Τηλ : 693.726.4915

Originally posted 2016-10-08 04:30:02.