3 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε σημαντικά την αδερφική σχέση των παιδιών μας
ΑΔΕΡΦΙΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

3 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε σημαντικά την αδερφική σχέση των παιδιών μας

June 4, 2021

author:

Parenting.gr

3 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε σημαντικά την αδερφική σχέση των παιδιών μας

Ανάγνωση σε 2,5′

Όλα τα αδέρφια ανταγωνίζονται το ένα το άλλο. Αυτός ο διαρκής ανταγωνισμός μπορεί να είναι εξαντλητικός για τα παιδιά, και να στέκεται εμπόδιο στη σύναψη μίας αρμονικής σχέσης μεταξύ τους.

Τα αδέρφια θα έχουν ανταγωνισμό μεταξύ τους ό,τι και αν κάνουμε εμείς οι γονείς, δε μπορούμε να τον μηδενίσουμε. Μπορούμε όμως να τον μειώσουμε σημαντικά και να κάνουμε τις εκδηλώσεις του πιο υποφερτές, βελτιώνοντας σημαντικά τη σχέση των παιδιών μας μεταξύ τους.

Όλοι όσοι έχουμε αδέρφια ξέρουμε πόσο συντριπτικά είναι κάποια από τα συναισθήματα που είχαμε σαν παιδιά, σε σχέση με τα αδέρφια μας. Μπορεί οι γονείς μας να μάς συνέκριναν με τα αδέρφια μας, μπορεί να μάς έφερναν αντιμέτωπους σε αγώνες του τύπου ‘για να δω ποιος θα βάλει πρώτος τα παπούτσια του’ προκειμένου να μάς κάνουν να βιαστούμε – εντείνοντας έτσι περαιτέρω τον ανταγωνισμό, μπορεί να νιώθαμε ότι δεν είχαμε καμία αξία αν κατάφερνε το αδερφάκι μας να είναι πρώτο σε κάτι, ή αν κατάφερνε να κάτσει δίπλα στη μαμά ενώ το θέλαμε κι εμείς, και κάθε μικρή ή μεγάλη επιτυχία τους μπορεί να ήταν για εμάς δυσβάσταχτη.

Τα αδέρφια έχουν πολλαπλά συναισθήματα μέσα στην αδερφική τους σχέση και εμείς οι γονείς εστιάζουμε συνήθως και αναμένουμε από αυτά μόνο ένα σετ συναισθημάτων που είναι τα αισθήματα αγάπης του ενός για τον άλλο. Πολλές φορές δεν κάνουμε τίποτα για όλα τα άλλα συναισθήματα, απλώς τους υπενθυμίζουμε πόσο πολύ θα έπρεπε να αγαπούν το ένα το άλλο, κάθε φορά που συγκρούονται.

Τί θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε για τα δύσκολα συναισθήματα που προκύπτουν αναπόφευκτα σε κάθε αδερφική σχέση; Όπως η ζήλεια, η ένταση στους τσακωμούς, το αίσθημα αδικίας που μπορεί να νιώσουν σε αμέτρητες περιστάσεις, το πλήγμα στον εγωισμό τους ή στην αίσθηση της προσωπικής τους αξίας όταν το αδερφάκι ξεχωρίζει σε κάτι, και τόσα άλλα.

  1. Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να εξασφαλίσουμε ότι το κάθε παιδί νιώθει ασφάλεια και αγάπη μέσα στην οικογένεια. Όσο καλύτερα νιώθει ένα παιδί για τον εαυτό του, όσο περισσότερες εκδηλώσεις αγάπης λαμβάνει από τους γονείς και όσο περισσότερο νιώθει ότι έχει αξία ως μέλος της οικογένειας, τόσο λιγότερο απειλητικό γίνεται για αυτό το αδερφάκι του, τόσο μετριάζονται τα δύσκολα συναισθήματα που προκαλεί ο ανταγωνισμός μεταξύ τους.
  2. Το δεύτερο είναι να προσπαθήσουμε να επικυρώνουμε τα δύσκολα συναισθήματα που νιώθει ένα παιδί σε σχέση με το αδερφάκι του. Το να πούμε στο παιδί μας ότι το καταλαβαίνουμε πως τού είναι δύσκολο όταν για παράδειγμα το αδερφάκι του κατακτά νέες δεξιότητες, κάνει το αίσθημα της απειλής που νιώθει ότι το αδερφάκι του θα το φτάσει, πιο υποφερτό, και δικαιώνει το παιδί που νιώθει έτσι. Είναι σαν να του λέμε ότι είναι ανθρώπινο που νιώθει άβολα και σίγουρα όχι κακό. Μπορούμε να του πούμε ότι το νιώθαμε και εμείς σαν παιδιά και να δώσουμε ένα σχετικό παράδειγμα.
  3. Τέλος, μπορούμε με μία απλή αφήγηση να επαναφέρουμε στην προσοχή του παιδιού μας κάποιο συμβάν που ξέρουμε ότι ήταν δύσκολο για αυτό σε σχέση με το αδερφάκι του. Για παράδειγμα, ‘όταν μπήκα στο δωμάτιο και είπα στον αδερφό σου μπράβο για το τεστ των μαθηματικών, σκέφτηκα ότι αυτό μπορεί να ήταν δύσκολο για εσένα και να σε έκανε να νιώσεις περίεργα. Μπορείς πάντα να μου μιλήσεις αν νιώθεις έτσι.’ Μετά μπορούμε να αφήσουμε το παιδί μας να συνεχίσει τη συζήτηση αν θέλει. Αν δεν θέλει, η αναφορά και μόνο απαλύνει τον πόνο που μπορεί να νιώθει το παιδί μας, ή οποιοδήποτε πιθανό αίσθημα ανεπάρκειας, και το ίδιο νιώθει πως το καταλαβαίνουμε και είμαστε κοντά του.

Όσο πιο εύκολο το κάνουμε για τα παιδιά μας να συμβιώνουν μαζί αρμονικά σαν αδέρφια, νιώθοντας πως το κάθε ένα είναι ξεχωριστό στην καρδιά μας και πως τα δύσκολα συναισθήματα που αντιμετωπίζουν είναι ανθρώπινα και κατανοητά, τόσο περισσότερο θα τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν τη στοργική σχέση αγάπης μεταξύ τους για μια ζωή, που τόσο επιθυμούμε για τα παιδιά μας.