2 σούπες απαραίτητες στη διατροφή των παιδιών
ΠΑΙΔΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

2 σούπες απαραίτητες στη διατροφή των παιδιών

January 13, 2022

author:

Parenting.gr

2 σούπες απαραίτητες στη διατροφή των παιδιών

Όσο κρυώνει ο καιρός, στο μενού μας προστίθενται οι γευστικές ζεστές σούπες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σούπες είναι καθησυχαστικό φαγητό. Ηρεμεί αλλά και δυναμώνει. Παρακάτω δύο σούπες που πρέπει να τρώνε τα παιδιά. Κολοκυθόσουπα και μανιταρόσουπα. Ειδικά τώρα που είναι η εποχή της κολοκύθας, πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Η κολοκύθα είναι μία από τις τροφές που είναι στην κορυφή σε διατροφική αξία. Τα δε μανιτάρια, τα βρίσκουμε κάθε εποχή και μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τον πεσμένο σίδηρο.

Κολοκυθόσουπα

Υλικά για 4 άτομα
Το ¼ από μια μεγάλη κολοκύθα ή το ½ από μια μικρή
6 καρότα
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 μάτσο σέλινο
4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ
ελαιόλαδο

Παίρνουμε τη σάρκα από την κολοκύθα. Χρειάζεται πολλή προσοχή καθώς γλιστράει και μπορεί να τραυματιστούμε κατά τον τεμαχισμό της. Οι μικρές κολοκύθες είναι συνήθως γλυκές και δεν τις προτιμάμε για σούπες. Οι μεγάλες κολοκύθες είναι αυτό που χρειαζόμαστε για τις αλμυρές εκδοχές. Εκείνο που θα περισσέψει δεν το πετάμε βεβαίως. Μπορούμε να το διατηρήσουμε για καιρό, καλυμμένο με μεμβράνη στο ψυγείο. Ή αν θέλουμε να το διατηρήσουμε για περισσότερο ακόμη καιρό, το διατηρούμε στην κατάψυξη ελαφρώς βρασμένο σε μικρά κομμάτια.
Παίρνουμε, λοιπόν, το ¼ της κολοκύθας και το κόβουμε σε κύβους. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε και αυτά σε μικρότερα κομμάτια. Ομοίως τα κρεμμύδια και το σέλινο.
Τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε την κολοκύθα. Τσιγαρίζουμε για περίπου 5 λεπτά και μετά προσθέτουμε τα καρότα και το σέλινο.
Αραιώνουμε τον ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών μέσα σε 4 κούπες βρασμένο νερό. Καλό είναι ο ζωμός να είναι σπιτικός. Αφού έχουμε τσιγαρίσει για περίπου 10 λεπτά όλα τα υλικά μαζί, σβήνουμε με τον ζωμό. Προσοχή γιατί θα πετάξει ατμούς… Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί μέχρι να μαλακώσουν η κολοκύθα και τα καρότα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ένα κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο και τζίντζερ.

Όταν έχουν πια βράσει, τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά και πολτοποιούμε με τον πολτοποιητή. Στην περίπτωση που έχει βγει αρκετά παχύρευστο, μπορούμε να αραιώσουμε προσθέτοντας ζωμό.
Σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι μέσα στη σούπα και μερικά φρισκοψημένα κρουτόν.

Μανιταρόσουπα

Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
250 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κούπες κρέμα γάλακτος
3 κούπες ζωμό κοτόπουλο
Ελάχιστο λευκό κρασί (*)
Αλάτι, πιπέρι, γλυκό κάρυ
Ελαιόλαδο

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο. Κόβουμε τα μανιτάρια σε μικρά κομματάκια. Τσιγαρίζουμε πρώτα τα πλευρώτους γιατί βγάζουν περισσότερο νερό. Μόλις εξατμιστούν τα νερά προσθέτουμε τα πορτομπέλο ομοίως κομμένα σε μικρά κομματάκια. Σβήνουμε με ελάχιστο κρασί. *Η ποσότητα είναι τόσο μικρή –στο πάτο του ποτηριού- που δεν είναι επικίνδυνη για το παιδί. Σε κάθε περίπτωση όμως καλό είναι να έχετε συμβουλευθεί πρώτα τον παιδίατρο και αν το φοβάστε να το παραλείψετε. Προσθέτουμε τον ζωμό από το κοτόπουλο και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κάρυ. Η κρέμα γάλακτος δεν είναι αγαπημένη μας συνήθεια ειδικά για την διατροφή ενός παιδιού. Θα μπορούσε να αντικατασταθεί από φρέσκο γάλα. Θα βγει πιο αραιή η συνταγή μας αλλά αξίζει προκειμένου να μην δώσουμε συντηρητικά στο παιδί. Αφαιρούμε από την φωτιά για να μην κόψει το γάλα και το προσθέτουμε στη σούπα. Ανακατεύουμε για να δέσουν τα υλικά.

Σερβίρουμε με μια μπρουσκέτα με λιωμένη παρμεζάνα.