1 στις 20 έγκυες γυναίκες θα εμφανίσει διαβήτη κύησης
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

1 στις 20 έγκυες γυναίκες θα εμφανίσει διαβήτη κύησης

April 2, 2021

author:

Parenting.gr

1 στις 20 έγκυες γυναίκες θα εμφανίσει διαβήτη κύησης

Η 14η Νοέμβρη είναι αφιερωμένη στο Διαβήτη κι έχει σκοπό να ενημερώσει το κοινό για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της πάθησης αυτής.

Το φετινό σύνθημα είναι Eyes on Diabetes – Με το βλέμμα στραμμένο στον διαβήτη και εστιάζει στη σημασία του προληπτικού ελέγχου ώστε η διάγνωση για τον διαβήτη να γίνεται έγκαιρα και η θεραπεία να ξεκινά αμέσως για να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (IDF) παρουσιάζει τα εξής στατιστικά στοιχεία για το 2015:
– 415 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από διαβήτη παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευθεί στα 642 εκατομμύρια –ένας στους δέκα ενήλικες– έως το 2040.
– Έως και το 70% των περιστατικών διαβήτη τύπου 2 είναι δυνατό να προληφθούν ή να καθυστερήσουν να εκδηλωθούν χάρη στην υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών.
– Ένα στα δύο άτομα που δεν λαμβάνει έγκαιρη διάγνωση είναι επιρρεπές σε επιπλοκές που προκαλούν σημαντικές αναπηρίες και πρόωρο θάνατο.
– Σε πολλές χώρες ο διαβήτης αποτελεί βασική αιτία τύφλωσης, καρδιαγγειακών παθήσεων, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμών των κάτω άκρων.
– Από τα 415 εκατομμύρια ενήλικων διαβητικών στον κόσμο, πάνω από το ένα τρίτο θα εκδηλώσουν κάποια μορφή διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιώσεις στην όραση ή και τύφλωση.
– Πάνω από 93 εκατομμύρια ενήλικες διαβητικούς (ένας στους τρεις διαβητικούς) πάσχουν από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
– Ο έγκαιρος εντοπισμός και η έγκαιρη παρέμβαση προς αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, είναι δυνατό να αποτρέψουν την απώλεια της όρασης και να περιορίσουν τον αντίκτυπο του διαβήτη στον ασθενή.

shutterstock_141951463

Ο διαβήτης αφορά άμεσα τις μέλλουσες μητέρες καθώς σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, μια στις είκοσι εγκύους γυναίκες θα εμφανίσει κατά τη διάρκεια της κύησης σακχαρώδη διαβήτη.

Αυτό συμβαίνει διότι η εγκυμοσύνη αυξάνει την ανάγκη για ινσουλίνη και μερικές γυναίκες δεν έχουν τα αποθέματα για να παράξουν την επιπλέον ινσουλίνη.  Συχνά το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα της μητέρας είναι μόνο ελάχιστα αυξημένο και έτσι πιθανό να μην έχει συμπτώματα. Ήπια συμπτώματα είναι δύσκολο να εκτιμηθούν λόγω του ότι πολλές μη διαβητικές έγκυες νοιώθουν κούραση, δίψα και έχουν ούτως ή άλλως συχνοουρία.

Κλειδί για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης αποτελεί τόσο η έγκαιρη διάγνωση όσο και η διατροφή. Είναι σημαντικό, κυρίως για το καλό του μωρού, οι μέλλουσες μητέρες να κάνουν το απαραίτητο τεστ της καμπύλης της γλυκόζης και να φροντίζουν να είναι η γλυκόζη στο αίμα σε κανονικά επίπεδα. Το μόνο που απαιτείται είναι να σταματήσουν να τρώνε γλυκές τροφές και να αυξήσουν την πρόσληψη τροφών με ίνες στη δίαιτα τους.  Αν μετά τη σωστή διατροφή, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα παραμείνουν υψηλά, τότε ίσως χρειάζεται ινσουλίνη για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, η πλεοψηφία των γυναικών, 6 εβδομάδες μετά τη γέννα εμφανίζουν κανονικό τεστ αντοχής της γλυκόζης .

Πηγή IDF: ΚΕΑΤ