Όταν το παιδί σου είναι «επιλεκτικό» στο φαγητό
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Όταν το παιδί σου είναι «επιλεκτικό» στο φαγητό

September 6, 2017

author:

Parenting.gr

Όταν το παιδί σου είναι «επιλεκτικό» στο φαγητό

Είναι παράξενο αλλά τόσο συνηθισμένο τα μικρά παιδιά να είναι επιλεκτικά στο φαγητό σε σημείο να σου σπάνε τα νεύρα. Τους βάζεις το πιάτο με το φαγητό μπροστά του και περνούν ώρες να περιεργάζονται ό,τι υπάρχει μέσα. Πασπατεύουν τα κομματάκια με το πιρούνι ενώ με τα άλλο χέρι κρατούν το μάγουλό τους σαν να βαριούνται απελπιστικά. Περιεργάζονται το σχήμα, σχολιάζουν το χρώμα, προσποιούνται ότι το μυρίζουν και αναφωνούν με γκριμάτσα αηδίας «μπλιάάάάάάάχ»…

Αντιθέτως, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τρώνε κάθε μέρα, πρωί, μεσημέρι, βράδυ το ίδιο φαγητό. Έστω ότι τους έχουν κολλήσει οι τηγανιτές πατάτες. Θέλουν να τρώνε συνέχεια τηγανιτές πατάτες. Δεν βαριούνται, δεν θέλουν κάτι άλλο και μόνο έτσι τρώνε κάτι. Είναι απελπιστικό αλλά αυτό συμβαίνει με τα περισσότερα παιδιά και δεν θα έπρεπε να σε στενοχωρεί. Όσο κι αν είναι λογικό να ανησυχείς ότι δεν τρέφεται σωστά.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι ο φόβος τους για νέα πράγματα. Ναι, μπορεί να μην φοβάται να σκαρφαλώσει στη βιβλιοθήκη, αλλά το να δοκιμάσει φακές είναι ένα ζήτημα. Και το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να τις σερβίρεις κάθε τόσο, περιμένοντας τη στιγμή που θα θελήσει να δοκιμάσει. Είναι βέβαια και συμπεριφορά που δείχνει πείσμα. Στην πραγματικότητα εκείνη τη στιγμή σου λέει «Δεν θα με κάνεις να το φάω αυτό». Και πάλι δεν μπορείς να πιέσεις να το φάει. Κάτι τέτοιο θα σας έφερνε σε καθημερινή μάχη την ώρα του φαγητού.

Εκείνο που μπορείς να κάνεις είναι να παίξεις λίγο με το φαγητό του. Δοκίμασε ευφάνταστες παρουσιάσεις στα πιάτα. Βέβαια, πόσο ευφάνταστα μπορείς να σερβίρεις τις φακές; Ναι, αυτό είναι ένα θέμα. Ίσως σε κάποιο παιδικό πιάτο και σε ποσότητα δοκιμής… Τα υπόλοιπα φαγητά μπορείς να τα σερβίρεις σε σχήματα. Για παράδειγμα το τυρί σε τριγωνάκι, με χαμογελάκι από ντοματούλα και ματάκια από ελιά. Χαζομάρες που μπορεί να λειτουργήσουν… Σε κάθε περίπτωση, είτε σερβίρεις κάτι που είναι πιθανό να το δοκιμάσει είτε κάτι που ούτε στα πιο τρελά σου όνειρα, οι ποσότητες θα πρέπει να είναι παιδικές. Αν του αρέσει αυτό που δοκίμασε, θα ζητήσει κι άλλο και κάπως έτσι έχεις κερδίσει μια μικρή μάχη!