Όταν το παιδί μας γίνεται επιθετικό
ΝΗΠΙΟ

Όταν το παιδί μας γίνεται επιθετικό

October 23, 2020

author:

Parenting.gr

Όταν το παιδί μας γίνεται επιθετικό

Υπάρχει  μια περίοδος στην ανάπτυξη του παιδιού που κυριαρχεί η επιθετική συμπεριφορά και η υπερβολική οργή.

Οι γονείς πανικοβαλλόμαστε και δε ξέρουμε ούτε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.
Δυστυχώς ορισμένοι γονείς νιώθουν ότι πρέπει να λάβουν  σκληρά μέτρα. Επιλέγουν τη λεκτική και ορισμένες φορές ακόμα και τη σωματική τιμωρία. Προφανώς, τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά καθώς η σωματική τιμωρία δεν υπήρξε ποτέ σωστή λύση. Το σύνηθες αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση της κατάστασης και η ώθηση των παιδιών σε ανάλογη ή ακόμα χειρότερη συμπεριφορά.

Το σημαντικότερο είναι να κατανοήσουμε την ψυχολογία του παιδιού μας και να αναλύσουμε τους λόγους που το κάνουν επιθετικό.
Ένα επιθετικό παιδί μπορεί απλά να νιώθει  αγχωμένο και πιεσμένο από τις υποχρέωσεις που του αναλογούν και να μην μπορεί να το εκφράσει διαφορετικά. Μπορεί να είναι ένα παιδί που νιώθει αδικημένο ή παραμελημένο. Μπορεί να αισθάνεται ότι δεν αναγνωρίζουμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες του και ότι αποφασίζουμε εμείς για τη ζωή του. Η απλά μπορεί να είναι ένα θυμωμένο παιδί που θέλει να εκφράσει την αγανάκτησή του.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές διαχείρισης επιθετικών παιδιών:

shutterstock_154760081

– Μετράμε
Πολλοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι αν μετρήσουμε ως το δέκα πριν ασχοληθούμε με την κακή συμπεριφορά του παιδιού μας, εκείνο θα αποπροσανατολιστεί. Το παιδί, θα μας δει να αναπνέουμε αργά και ενστικτωδώς θα κάνει το ίδιο.  Αυτό θα μας κάνει αμέσως πρότυπο ψυχραιμίας και υπομονής. Επίσης, με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουμε χρόνο για να ηρεμήσουμε και να σκεφτούμε πριν προχωρήσουμε σε πράξεις..
– Δεν αντιδράμε όταν το παιδί είναι σε κρίση
Δίνουμε χρόνο στο παιδί να ξεσπάσει. Εάν φωνάξουμε στο παιδί,εκείνο θα προσπαθήσει απλά να φωνάξει πιο δυνατά. Παραμένουμε ψύχραιμοι και χειριζόμαστε την κατάσταση με υπομονή.
– Δίνουμε το καλό παράδειγμα
Για να επιτύχουμε μία μη επιθετική συμπεριφορά του παιδιού μας, θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε και εμείς ανάλογα. Όταν το παιδί μας βλέπει να φερόμαστε ευγενικά και ήρεμα, γινόμαστε αυτόματα ένα καλό πρότυπο προς μίμηση. Τα παιδιά διδάσκονται από τις πράξεις μας όσο και από τα λόγια μας.
– Εξηγούμε με απλά λόγια
Τα παιδιά θέλουν απαντήσεις για κάθε ερώτημα που έχουν στο μυαλό τους. Όταν ζητάμε στο παιδί να μην γίνεται επιθετικό και να μην θυμώνει, οφείλουμε να του εξηγούμε και τους λόγους, όχι όμως με πολύ μπλα μπλα. Οι πολλές εξηγήσεις χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.
– Επαινούμε το παιδί μας
Είναι πολύ σημαντικό να επαινούμε το παιδί, όσο συχνότερα γίνεται, για τις προσπάθειές του να συμπεριφέρεται ήρεμα και να διαχειρίζεται το θυμό του. Είναι σημαντικό να το κάνουμε και σε ανύποπτο χρόνο, όταν δεν το περιμένει. Το “Μπράβο” μας θα έχει μεγαλύτερη αξία και θα αποτελέσει κίνητρο για το παιδί.

Κάνουμε υπομονή γιατί τα καλύτερα έρχονται…

Originally posted 2016-06-27 03:00:31.