Όταν στηριζόμαστε στην οικογένειά μας για τη φροντίδα των παιδιών μας
7hmeres ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Όταν στηριζόμαστε στην οικογένειά μας για τη φροντίδα των παιδιών μας

July 10, 2020

author:

Parenting.gr

Όταν στηριζόμαστε στην οικογένειά μας για τη φροντίδα των παιδιών μας

shutterstock_326363600

Όταν στηριζόμαστε στην οικογένειά μας για τη φροντίδα των παιδιών μας

Τί γίνεται όταν ένας από τους συγγενείς σας – παππούς και γιαγιά, αδελφή, θεία, ο θείος, ή ο δεύτερος ξάδερφος – φροντίζει το παιδί σας τις ώρες που δεν μπορείτε εσείς;

Η βοήθεια από την οικογένεια σε θέματα φροντίδας παιδιών είναι πολύ δημοφιλής σε όλες τις κουλτούρες και γίνεται από τότε που υπάρχει ανθρωπότητα. Παραμένει ακόμα και σήμερα μια δημοφιλής λύση για πολλούς γονείς, ειδικά στην Ελλάδα που ο θεσμός της οικογένειας είναι ιδιαίτερα ισχυρός.

“Δεν νομίζω ότι θα είχα επιστρέψει στη δουλειά, αν η αδελφή μου – ή άλλος συγγενής – δεν ήταν διαθέσιμη,» λέει μία νέα μητέρα. «Πήγα πίσω, όταν ο μικρός μου ήταν μόλις τεσσάρων μηνών, και δεν υπάρχει κανένας τρόπος που θα τον είχα αφήσει με έναν ξένο σε αυτή την ηλικία.”

Η συγκυρία αυτή έχει συν της – συνήθως μπορείτε να είστε αρκετά βέβαιοι ότι οι συγγενείς σας θα φροντίσουν το παιδί σας όπως θα το κάνατε εσείς, για παράδειγμα. Αλλά υπάρχουν και τα πλην: Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να συμβουλέψετε την ίδια σας τη μητέρα για το πώς να φροντίσει το παιδί σας και το εγγόνι της και να της δώσετε υποδείξεις για όλα.

Η λύση αυτή λειτουργεί καλύτερα για τους ανθρώπους που έχουν καλές σχέσεις με τους συγγενείς τους που, με τη σειρά τους, έχουν ευέλικτο ωράριο και είναι πρόθυμοι και ικανοί να βοηθήσουν. Αν η αδερφή σας συμφωνεί να προσέχει το μωρό αλλά σχετικά απρόθυμα, για παράδειγμα, είναι μάλλον καλύτερο να ακολουθήσετε μια άλλη λύση.

Οι οικογένειες όμως που έχουν αυτήν την επιλογή (της βοήθειας από συγγενείς τους) θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς, γιατί πιστεύουν ότι οι συγγενείς θα παρέχουν πιο ζεστή, πιο αληθινή φροντίδα για το παιδί τους.

Τι πιστεύουν οι ειδικοί;

Δυστυχώς, πολύ λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τη φροντίδα των παιδιών σε σχέση με το ποιός την παρέχει. Αλλά οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι όταν η φροντίδα γίνεται με αγάπη, αφοσίωση και προθυμία είναι το ιδανικό σενάριο για την ανάπτυξη του παιδιού.  Μία εν εξελίξει μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβεβαιώνει τη σημασία της ποιότητας της φροντίδας των παιδιών, ανεξάρτητα από το ποιός παρέχει τη φροντίδα, συγγενής, φίλος ή επαγγελματίας.

Εάν έχετε ένα μέλος της οικογένειας πρόθυμο και ικανό να ασχοληθεί με το παιδί σας, το οποίο συμμερίζεται τις αξίες σας και την φιλοσοφία σας στην ανατροφή των παιδιών σας, θεωρήστε τον εαυτό σας τυχερό. Εφ ‘όσον υπάρχει συνεννόηση και συμφωνία στα σημαντικά ζητήματα, η φροντίδα του είναι πιθανό να παρέχει στο παιδί σας περισσότερη αγάπη και ασφάλεια από οποιαδήποτε άλλη λύση.

Διαβάστε επίσης:

7 σημάδια που δείχνουν ότι δεν έχετε τη σωστή νταντά

Πώς να επιλέξετε τη σωστή νταντά

Γιατί είναι το δίχρονό μου τόσο προκλητικό, και πώς μπορώ να το κάνω να με ακούει;

Originally posted 2015-10-14 10:17:54.