Αφήστε τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη!
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αφήστε τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη!

April 7, 2021

author:

Parenting.gr

Αφήστε τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη!

Τα Χριστούγεννα είναι μια μαγική και παραμυθένια γιορτή. Είναι μια εποχή γεμάτη εικόνες, μυρωδιές και συναισθήματα, αλλά και στιγμές οικογενειακής θαλπωρής, ανεμελιάς και προσφοράς. Η μαγεία των Χριστουγέννων γεμίζει μικρούς και μεγάλους με αισιοδοξία και όνειρα και μας υπενθυμίζει έννοιες όπως γενναιοδωρία, ευγνωμοσύνη και προσφορά.

Για τα παιδιά, Χριστούγεννα σημαίνει και η προσμονή για την επίσκεψη του Άγιου Βασίλη με το έλκηθρο και τους ταράνδους του και τη σακούλα του που θα είναι γεμάτη δώρα! Το παραμύθι του Άγιου Βασίλη, είναι ίσως το πρώτο που μαθαίνουν τα παιδιά και αυτός ο γλυκός παππούς με τα άσπρα γένια και την κόκκινη στολή είναι ένας ήρωας που θέλουμε να υπάρχει για πάντα.

Τι συμβαίνει όμως όταν τα παιδιά ακούν τη σκληρή φράση “Δεν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης” ;

Για τα παιδιά, η φαντασία αποτελεί τη μεγαλύτερη άμυνα που έχουν απέναντι στη σκληρότητα αυτού του κόσμου και οποιαδήποτε φράση πληγώνει το όνειρο τους τα στενοχωρεί βαθιά.  Γι’ αυτό το λόγο, προσπαθήστε να κρατήσετε ζωντανό το όνειρο, όσο το δυνατόν περισσότερο.
Εξηγήστε τους ότι μπορεί κάποια παιδιά να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει, αλλά εάν εκείνα νιώθουν μέσα στην καρδιά τους ότι ο Αγιος Βασίλης είναι αληθινός, τότε θα πρέπει να συνεχίσουν να το πιστεύουν. Ακόμα και αν βαθιά μέσα τους κατανοούν την αλήθεια, θα χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους για να κρατήσουν στο μυαλό τους ζωντανό το παραμύθι.

Για να μην τους αφήσετε κανένα ενδεχομένο να σας αμφισβητήσουν, φροντίστε να ξεχωρίσετε τα δικά σας δώρα από εκείνα του Άγιου Βασίλη. Μοιράστε τα δικά σας την ημέρα των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά, αφήστε να βρουν μόνα τους, αυτό έφερε ο Άγιος Βασίλης. Αν βγείτε βόλτα και τα παιδιά δουν πως υπάρχει κι άλλοι Άγιοι Βασίληδες στο δρόμο που συμμετέχουν σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις , ξεκαθαρείστε ότι ο αληθινός Άγιος Βασίλης βρίσκεται αλλού και έρχεται μόνο το βράδυ όταν τα παιδιά κοιμούνται.

shutterstock_317361056

Αν πάλι αποφασίσετε να πείτε ανοιχτά την αλήθεια, προτιμήστε να το κάνετε με όμορφο και γλυκό τρόπο και αφηγηθείτε όλη την ιστορία από την αρχή.

Κάποτε ήταν ο Άγιος Νικόλαος που μοίραζε ρούχα και παιχνίδια σε παιδιά που είχαν ανάγκη και ο Άγιος Βασίλης που μοίραζε Βασιλόπιτες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε φτωχές οικογένειες. Με το πέρασμα των χρόνων, οι άγιοι αυτοί συνεργάστηκαν, οι ιστορίες ενώθηκαν και σήμερα μιλάμε μόνο για τον Άγιο Βασίλη.
Εξηγήστε τους πως είναι αδύνατον να πετάξει ένα έλκηθρο και να διασχίσει όλο τον κόσμο σε ένα βράδυ. Αλλά πολύς κόσμος ντυμένος με τη στολή Άγιος Βασίλης, αναλαμβάνει να μοιράσει τα δώρα σε παιδιά που έχουν ανάγκη και πως είναι μια ωραία ιδέα να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Η μαγεία βρίσκεται στην προσφορά αλλά κυρίως στην αγάπη που δίνουμε και παίρνουμε από αυτούς που υπάρχουν γύρω μας.

Όταν τα παιδιά μεγαλώσουν, συζητήστε μαζί τους και εξηγείστε τους πως τα παραμύθια υπάρχουν για να κρατούν τα όνειρα μας ζωντανά και να μας δίνουν δύναμη τις δύσκολες ημέρες. Προτρέψτε τα να κρατήσουν το μύθο ζωντανό για τα μικρά τους αδέρφιά ή για τους μικρότερους φίλους τους και φυσικά για τη στιγμή που θα κάνουν δικά τους παιδιά. Δώστε τους την ευθύνη να συνεχίσουν την παράδοση για να μη χαθεί αυτός ο μύθος ποτέ.

Το σημαντικό είναι να μην αφήσετε τα παιδιά να χάσουν τη μαγεία των γιορτών, είτε περιλαμβάνει το παραμύθι του Άγιου Βασίλη είτε όχι και να δημιουργήσετε σχέσεις εμπιστοσύνης και ζεστές αναμνήσεις. Αυτές είναι οι στιγμές που κρατούν τα παιδιά στην καρδιά τους και αυτά τα συναισθήματα ομορφαίνουν τη μετέπειτα ζωή τους.

Ακόμα κι έαν η λογική σβήνει το όνειρο του Άγιου Βασίλη, ας αφήσουμε την ευαισθησία να κρατά το παραμύθι ζωντανό!

Originally posted 2016-12-12 10:29:32.