Όταν η φίλη σου περνά επιλόχειο κατάθλιψη
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Όταν η φίλη σου περνά επιλόχειο κατάθλιψη

December 10, 2021

author:

Parenting.gr

Όταν η φίλη σου περνά επιλόχειο κατάθλιψη

Η καλύτερή σου φίλη έχει μόλις γεννήσει και εσύ που την ξέρεις καλύτερα από οποιονδήποτε, καταλαβαίνεις ότι μόνο ευτυχισμένη δεν δείχνει. Είναι αλλά η επιλόχειος κατάθλιψη την κάνει να μην το απολαμβάνει. Μέχρι να έρθουν στη θέση τους οι ορμόνες της και να συνηθίσει τη νέα πραγματικότητα με το μωρό, δες πώς μπορείς να την βοηθήσεις.

Ξεκίνα μια συζήτηση

Σε εσένα δεν θα κλείσει ποτέ την πόρτα. Την έχεις δει άλλωστε και στα καλύτερά της και στα χειρότερά της. Πήγαινε στο σπίτι να δεις μαμά και νεογέννητο και φτιάξε της καφέ ή όποιο άλλο ρόφημα. Χαλαρώστε λίγο στον καναπέ και κάτσε να την ακούσεις. Μόνο σε εσένα μπορεί να πει ό,τι στην πραγματικότητα την απασχολεί. Που ακόμα κι αν δεν είναι πολύ συγκεκριμένο στο κεφάλι της ώστε να το εκφράσει, σε εσένα μπορεί άνετα να πει ακόμα κι αυτό «δεν ξέρω τι φταίει». Οποιοσδήποτε άλλος θα το έπαιρνε διαφορετικά. Ο σύντροφος θα νόμιζε πως φταίει ο ίδιος ενώ η μαμά της θα άρχιζε τα «πώς» και τα «σύνελθε»…

Βοήθησέ την με το μωρό

Σ’ αυτή τη φάση, η φίλη σου είναι δραματικά κουρασμένη. Προθυμοποιήσου να πας στο σπίτι να φροντίσεις το μωρό δίνοντάς της τον χρόνο να ρίξει έναν υπνάκο. Ακόμη, μείνε εσύ στο σπίτι με το μωρό για να πεταχτεί εκείνη ως το κομμωτήριο να ανανεωθεί λιγάκι. Φυσικά, προσφέρσου να κρατήσεις το μωρό το βράδυ του Σαββάτου για να βγει με τον σύντροφό της. Ή πήγαινέ της ένα ταψί από το αγαπημένο της φαγητό και βάλε σκούπα στο σπίτι. Οποιαδήποτε βοήθεια τέτοια σε μια γυναίκα που μόλις έγινε μαμά, είναι πολύτιμη.

Καθησύχασέ την

Αν πάλι βλέπεις ότι δεν μιλάει ούτε καν σε εσένα και αντιθέτως παραμένει βαθιά μελαγχολική, πρέπει εσύ να ανοίξεις τη συζήτηση και να την καθησυχάσεις. Πες της ότι είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες και ότι όσο δυσάρεστο και αν είναι τώρα, σύντομα θα αποτελεί παρελθόν. Τέλος, αν κρίνεις από αυτό που βλέπεις ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλύτερα με τη διάθεσή της και κάτι στο βάθος σε ανησυχεί, θα πρέπει να μιλήσεις στην οικογένειά της αν όχι στην ίδια. Η βοήθεια ενός ειδικού μπορεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο «τέχνασμα» να την βοηθήσει να ξαναβρεί την χαμένη ισορροπία της.

 

Originally posted 2017-10-20 12:00:20.