Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα τεστ ωορρηξίας
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα τεστ ωορρηξίας

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα τεστ ωορρηξίας

Η ανακοίνωση μιας εγκυμοσύνης είναι μια χαρούμενη και συγκινητική στιγμή. Είναι μια στιγμή που αλλάζει τις ζωές πολλών ανθρώπων και κυρίως των γονιών. Δυστυχώς όμως για πολλούς γονείς είναι μια στιγμή που δεν έρχεται εύκολα. Υπάρχουν ζευγάρια που προσπαθούν και απογοητεύονται κάθε μήνα και που χάνουν την αισιοδοξία τους. Εάν είστε κι εσείς ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους, δεν πρέπει να αντιδράτε με αυτόν τον τρόπο. Πλέον υπάρχουν πολλοί τρόποι για να λύσετε πιθανά προβλήματα (Δείτε εδώ: Μύθοι και αλήθειες για την εξωσωματική), πάντα σε συνεργασία με τους ειδικούς και το γιατρό σας.

Εάν πάλι είστε από αυτούς που τώρα ξεκινάτε τις προσπάθειες μπορείτε να βοηθήσετε  (ή να επιταχύνετε) τη διαδικασία και να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες φυσικής σύλληψης, χρησιμοποιώντας τεστ ωορρηξίας .

Τι είναι το τεστ ωορρηξίας; 

Το τεστ ωορρηξίας εντοπίζει την αύξηση της  ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) που είναι η βασική ορμόνη της γονιμότητας. Η ωχινοτρόπος ορμόνη απαιτείται για να αρχίσουν τα ωοθυλάκια στην ωοθήκη να παράγουν τα απαραίτητα οιστρογόνα. Περίπου την 14 ημέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου (Δείτε εδώ: Πως λειτουργεί ο εμμηνορροϊκός κύκλος;), μία απότομη αύξηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης προκαλεί την ωορρηξία.

Πως θα με βοηθήσει το τεστ ωορρηξίας; 

Το τεστ, υπολογίζοντας τις αλλαγές στο επίπεδο της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τις 2 πιο γόνιμες ημέρες του κάθε κύκλου. Η ωορρηξία συμβαίνει μέσα σε ένα διάστημα 36 ωρών από την άνοδο της LH.  Συγκεκριμένα, το ωάριο, αφού ελευθερωθεί από την ωοθήκη, ταξιδεύει προς τη σάλπιγγα για περίπου 24 ώρες.  Με δεδομένο ότι η σύλληψη μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον μέσα σε ένα καθορισμένο και συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, η πρόβλεψη των 2 πιο γόνιμων ημερών είναι εξαιρετικής σημασίας.

Το τεστ βοηθά ιδιαίτερα ζευγάρια που ο ένας από τους δυο συντρόφους ταξιδεύει ή λείπει πολλές ώρες εκτός σπιτιού λόγω δουλειάς. Επίσης, διευκολύνει γυναίκες που έχουν ακανόνιστο κύκλο να φτιάξουν εάν “χάρτη γονιμότητας”.

Τι θα πρέπει να κάνω πριν από τη χρήση;

Πριν από τη χρήση του τεστ θα πρέπει να γνωρίζετε τη συνηθισμένη διάρκεια του κύκλου.   Δηλαδή να γνωρίζετε πόσες ημέρες είναι από την ημέρα που αρχίζει η περίοδός σας έως την ημέρα ΠΡΙΝ από την έναρξη της επόμενης περιόδου. Εάν έχετε ακανόνιστο κύκλο, θα πρέπει να υπολογίσετε τον μικρότερο χρονικά κύκλο ως βάση. Θα πρέπει επίσης να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες στη συσκευασία (όποια μάρκα κι αν επιλέξετε) αλλά και στο φύλλο οδηγιών.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι εκτός από το τεστ ωορρηξίας, μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία και τεστ γυναικείας γονιμότητας. Το τεστ γονιμότητας εντοπίζει την ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH) στα ούρα και σας βοηθά να καταλάβετε εάν η γονιμότητα σας έχει μειωθεί ή εάν ο οργανισμός σας βρίσκεται σε περι-εμμηνοπαυσιακό στάδιο (Δείτε εδώ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση).

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η χρήση ενός τεστ γονιμότητας ή ωορρηξίας μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητές μιας εγκυμοσύνης με φυσικό τρόπο. Αντίθετα, οι τακτικές σεξουαλικές επαφές καθ’όλη τη διάρκεια του κύκλου, είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές μιας σύλληψης. Επίσης, μια σειρά εξετάσεων πριν από την “έναρξη” των προσπαθειών, θα σας βοηθήσει να βρείτε εγκαίρως ένα πιθανό πρόβλημα που θα μπορούσε να σας καθυστερήσει και να σας απογοητεύσει.