Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

February 17, 2017

author:

Parenting.gr

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Γράφει ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Θεοφάνης Κατερινάκης

To Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μία συχνή παθολογική κατάσταση των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας, κατά την οποία παρουσιάζεται διαταραχή της λειτουργίας των ωοθηκών και των επινεφριδίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται το επίπεδο κάποιων ορμονών στο αίμα και έτσι να προκαλούνται μια σειρά από ορμονικά και μεταβολικά συμπτώματα.

Περίπου 1 στις 10 γυναίκες πάσχει από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια.

 

Συμπτώματα:

Τα συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (Σ.Π.Ω) ξεκινούν συνήθως με την αρχή της έμμηνης ρύσης της γυναίκας. Σε κάποιες περιπτώσεις αναπτύσσεται αργότερα κατά την αναπαραγωγική ηλικία σαν απάντηση σε διάφορες καταστάσεις, όπως σε σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους.
Το Σ.Π.Ω. έχει πολλά σημεία και κλινικά ευρήματα που ο γιατρός σας αλλά και εσείς μπορείτε εύκολα να αναγνωρίσετε. Ειδικότερα:

Διαταραχή περιόδου. Είναι το πιο συχνό σύμπτωμα και περιλαμβάνει διάφορες μορφές όπως για παράδειγμα κύκλο μεγαλύτερο των 35 ημερών ή μόλις 8 κύκλους τον τελευταίο χρόνο.

Αμηνόρροια για 4 μήνες ή και περισσότερο.

Υπερανδρογοναιμία : αυξημένα επίπεδα των ανδρικών ορμονών (ανδρογόνα) τα οποία μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα συμπτώματα όπως υπερτριχοφυία προσώπου, ακμή, τριχόπτωση κ.ά.

 

Kύρια χαρακτηριστικά:

Υπερηχογραφική απεικόνιση ωοθηκών με πολλαπλές κύστεις (τουλάχιστον 10-12) εντοπισμένες στην περιφέρεια της ωοθήκης, ενώ τουλάχιστον 2 από αυτές με διάμετρο πάνω από 8 mm.

Υπερανδρογοναιμία διαπιστωμένη από βιοχημικό έλεγχο ή κλινική εικόνα.

Οι ωοθήκες αδυνατούν να απελευθερώσουν τα ωάρια, δηλαδή τα ώριμα ωοθυλάκια, με τον σωστό τρόπο. Τα ώριμα ωοθυλάκια απελευθερώνονται με πιο βραδείς ρυθμούς από τους φυσιολογικούς ή δεν απελευθερώνονται καθόλου (ανωοθυλακιορρηκτικοί κύκλοι), με αποτέλεσμα να υπάρχει υπογονιμότητα.

Σημείωση: εάν πληρούνται 2 από τα 3 παραπάνω κριτήρια, τότε πρόκειται για σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

 

Πιθανές αιτίες:

Η αιτία των πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι γνωστή. Ωστόσο υπάρχει κοινή παραδοχή για τη συνδρομή κάποιων παραγόντων στην εμφάνιση του συνδρόμου όπως:

Υπερινσουλιναιμία

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και επιτρέπει την χρήση της γλυκόζης από τους μύες. Ως γνωστόν, το σώμα μας χρησιμοποιεί σαν κύριο καύσιμο τη γλυκοζη. Σε περίπτωση αντίστασης στην ινσουλίνη, μειώνεται η δραστικότητα αυτής στο μεταβολισμό της γλυκόζης με αποτέλεσμα το πάγκρεας να παράγει ακόμη περισσότερη. Όταν αυξάνεται η ινσουλίνη οι ωοθήκες παράγουν περισσότερα ανδρογόνα, τα οποία βγαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν τα συμπτώματα που περιγράφηκαν. Επιπλέον, η ινσουλίνη μειώνει την παραγωγή της SHGB από το ήπαρ, μιας πρωτεΐνης που ρόλος της είναι να μεταφέρει τα ανδρογόνα που παράγονται, ώστε αυτά να μεταβολιστούν και να καταστούν ανενεργά. Αυτό οδηγεί σε περίσσεια ανδρογόνων στην κυκλοφορία του αίματος.

Διαταραχή στην έκκριση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) από την υπόφυση

Η LH ουσιαστικά προετοιμάζει το ωάριο, ώστε αυτό να εξελιχθεί σε ώριμο ωοθυλάκιο. Στη φάση της εκκριτικής αιχμής της LH, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδό της, γίνεται η ωοθυλακιορρηξία. Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών όμως αυτή η αλληλουχία δε συμβαίνει με φυσιολογικό τρόπο. Η LH εκκρίνεται από την υπόφυση σε μεγαλύτερο βαθμό απ’  ό,τι πρέπει και επιδρά στις ωοθήκες με αποτέλεσμα αυτές να εκκρίνουν περισσότερα ανδρογόνα. Επίσης, τα ωοθυλάκια αυξάνουν σε μέγεθος, γίνονται κυστικά, όμως αδυνατούν να ραγούν κάτω από την επίδραση των αυξημένων επιπέδων της LH.
Τέλος δεν πρέπει να παραλείψουμε τον παράγοντα της κληρονομικότητας, καθώς έαν είχε η μητέρα ή η αδερφή  Σ.Π.Ω., υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης.

 

Θεραπευτική προσέγγιση:

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για το σύνδρομο που θα επιφέρει μόνιμη ίαση. Εάν διαπιστώσετε ότι πάσχετε από πολυκυστικές ωοθήκες , τότε θα πρέπει να θέσετε στο γιατρό σας τις επιθυμίες σας και σε συνδυασμό με την κλινική σας εικόνα, να επιλέξετε την καταλληλότερη θεραπευτική προσέγγιση για εσάς.

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, μία πολύ επιτυχημένη θεραπευτική προσέγγιση είναι η χορήγηση μετφορμίνης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται κατά κόρον στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ (διαβήτης των ενηλίκων).  Η μετφορμίνη δρα μειώνοντας την παραγόμενη ινσουλίνη και την αντίσταση αυτής από τους ιστούς και έτσι μπορεί να αναστείλει την υπέρμετρη παραγωγή ανδρογόνων, να βοηθήσει στην απώλεια του περιττού βάρους και να βελτιώσει τη γονιμότητα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμα και μια μείωση του σωματικού βάρους κατά 5% μπορεί να επιφέρει μεγάλη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Μία άλλη θεραπευτική προσέγγιση αφορά στη χορήγηση αντισυλληπτικών δισκίων τα οποία αποκαθιστούν τον τρόπο έκκρισης τον ορμονών, αλλά ενδείκνυται στην περίπτωση που δεν είναι στα άμεσα σχέδιά σας η εγκυμοσύνη και η δημιουργία οικογένειας.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και εγκυμοσύνη:

Εάν επιδιώκετε εγκυμοσύνη τότε η θεραπευτική προσέγγιση είναι η χορήγηση μετφορμίνης ή αντιδιαβητικών δισκίων. Μπορεί να προστεθεί και κλομιφαίνη, ένα φάρμακο που επάγει την ωοθυλακιορρηξία.  Χειρουργικά μπορεί να γίνει λαπαροσκοπική διάτρηση των κύστεων αλλά με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.
Τέλος, υπάρχει η επιλογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης με τη δημιουργία τεχνιτών ωοθυλακιορηξιών με καλά ποσοστά επιτυχίας.

Σαν συμπέρασμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η  έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με μια αλλαγή του τρόπου ζωής της γυναίκας και εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση,  μπορεί να επιφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

 

Θεοφάνης Κατερινάκης
Μαιευτήρας-Γυναικολογος
fanis@katerinakis.gr
www.katerinakis.gr