Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τις διαταραχές στην ωορρηξία
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τις διαταραχές στην ωορρηξία

July 17, 2017

author:

Parenting.gr

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τις διαταραχές στην ωορρηξία

Όλο και περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας (Δείτε εδώ: Υπογονιμότητα και νεώτερα δεδομένα ) και παλεύουν κάθε μήνα με ένα αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης (Δείτε εδώ: Για τις μαμάδες που δεν τα κατάφεραν). Το όνειρο για ένα παιδάκι γίνεται άγχος, δάκρυα και απογοήτευση. Αλλά συνήθως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, όσο νομίζουν οι μελλοντικές μαμάδες και υπάρχουν πολλές και διάφορες λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Το πρώτο και σημαντικότερο που θα πρέπει να γίνει είναι να εντοπιστεί η αιτία της υπογονιμότητας. Είναι πολύ πιθανό το πρόβλημα να είναι διαχειρίσιμο και επίσης είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει καν πρόβλημα υγείας παρά μόνο ψυχολογίας.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά την πιο κοινή και συνηθισμένη αιτία γυναικείας υπογονιμότητας που είναι η διαταραχή της ωορρηξίας. 

Η ωορρηξία συμβαίνει όταν ένα ή περισσότερα ωάρια απελευθερώνονται από μία από τις ωοθήκες. Αυτό συμβαίνει προς το τέλος του χρόνου που μία γυναίκα είναι γόνιμη μεταξύ των περιόδων της (Δείτε εδώ αναλυτικά Πως λειτουργεί ο εμμηνορροϊκός κύκλος;). Κάθε μήνα, 15 με 20 ωάρια ωριμάζουν μέσα στις ωοθήκες κι ένα από αυτά απελευθερώνεται και κινείται μέσα από τις σάλπιγγες. Οι σάλπιγγες είναι αυτές που συνδέουν τις ωοθήκες με τη μήτρα. Για να μείνει έγκυος με φυσικό τρόπο μία γυναίκα ένα από τα ωάρια θα πρέπει να γονιμοποιηθεί από το σπέρμα του συντρόφου της. Στην εξωσωματική γονιμοποίηση (Δείτε εδώ:5+1 μύθοι για την εξωσωματική γονιμοποίηση ) όπως το περιγράφει και η λέξη, η γονιμοποίηση πραγματοποιείται έξω από το σώμα,  δηλαδή αντί να γίνει στη σάλπιγγα της γυναίκας, γίνεται στο ειδικό εμβρυολογικό εργαστήριο.

Περίπου το 25% των ζευγαριών που φτάνουν στην πόρτα του γιατρού δηλώνοντας ότι δυσκολεύονται να κάνουν παιδί, λαμβάνουν ως απάντηση ότι ο βασικός ένοχος είναι οι διαταραχές στην ωορρηξία της γυναίκας. Με την έννοια διαταραχές εννοούμε είτε την ανωοθυλακιορρηξία, δηλαδή όταν δεν πραγματοποιείται καθόλου ωορρηξία, είτε την ολιγοωορρηξία, δηλαδή όταν η ωορρηξία είναι ασταθής και χωρίς περιοδικότητα.  Οι λόγοι που προκαλούνται αυτές οι διαταραχές είναι είτε οι ελλείψεις στη ρύθμιση των αναπαραγωγικών ορμονών στον υποθάλαμο ή την υπόφυση είτε κάποια προβλήματα στην ίδια την ωοθήκη.

Οι αναπαραγωγικές ορμόνες που ενεργοποιούν την ωορρηξία κάθε μήνα και παράγονται κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, είναι η ορμόνη FSH (ωοθυλακιορρηκτική ορμόνη) και η ορμόνη LH (ωχρινοποιητική ορμόνη). Οι λόγοι που βλέπουμε διαταραχές σε αυτές τις δυο σημαντικές ορμόνες είναι κυρίως ψυχολογικής φύσεως δηλαδή άγχος ή υπερβολικό στρες. Αλλά σχετίζονται και με την αλλαγή του σωματότυπου της γυναίκας. Με απλά λόγια, μπορεί η ίδια η γυναίκα να τις προκαλέσει στο σώμα της είτε απότομη αύξηση  είτε απώλεια σωματικού βάρους.  Το σημαντικότερο σύμπτωμα αυτής της διαταραχής είναι η ακανόνιστη συχνότητα ή η πλήρης απουσία της περιόδου.  Πιο σπάνια οι διαταραχές αυτές συνδέονται με με ασθένειες της υπόφυσης ή άλλες ορμονικές ελλείψεις.

Για διαταραχές στην ωορρηξία ευθύνεται και το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (Δείτε εδώ: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ). Σύμφωνα με το συνεργάτη του mommy  Μαιευτήρα– Γυναικολόγο Θεοφάνη Κατερινάκη, τo Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μία συχνή παθολογική κατάσταση των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας, κατά την οποία παρουσιάζεται διαταραχή της λειτουργίας των ωοθηκών και των επινεφριδίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται το επίπεδο κάποιων ορμονών στο αίμα και έτσι να προκαλούνται μια σειρά από ορμονικά και μεταβολικά συμπτώματα. Εάν από αυτά είναι η διαταραχή στην έκκριση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) από την υπόφυση και κατά συνέπεια η διαταραχή ενεργοποίησης της ωορρηξίας.

Τέλος, για διαταραχές στη ωορρηξία ευθύνεται και η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (Premature Ovarian Failure – POF ή Premature Ovarian Insufficiency – POI).  Αποτέλεσμα  της POF είναι η αδυναμία παραγωγής οιστρογόνων, η αμηνόρροια και η αύξηση στα επίπεδα γοναδοτροπινών. Δυστυχώς, οι γυναίκες που λαμβάνουν τέτοια διάγνωση έχουν πολύ χαμηλές πιθανότητες τεκνοποίησης.