Όλα όσα ΔΕΝ πρέπει να πείτε σε μια γυναίκα που προσπαθεί να κάνει παιδί
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Όλα όσα ΔΕΝ πρέπει να πείτε σε μια γυναίκα που προσπαθεί να κάνει παιδί

January 13, 2022

author:

Parenting.gr

Όλα όσα ΔΕΝ πρέπει να πείτε σε μια γυναίκα που προσπαθεί να κάνει παιδί

 

Οι γυναίκες που πολεμάνε με την υπογονιμότητα είναι βαθιά πληγωμένες γυναίκες. Συχνά χάνουν τη υπομονή τους, εκνευρίζονται, απελπίζονται και την ίδια στιγμή βρίσκουν τη δύναμη να ξαναπροσπαθήσουν. Όπως είναι αναμενόμενο, χρειάζονται τη στήριξη και τη βοήθεια μας. Και όχι δεν χρειάζονται μια σειρά από συμβουλές και κάθε λεπτομέρεια της δικής μας εμπειρίας. 

Δεν ξέρω τί πιάνει τον κόσμο, όταν μαθαίνει ότι μια γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος και γίνονται όλοι ειδικοί! Νομίζουν ότι γνωρίζουν τους λόγους (σωματικούς και ψυχικούς) για τους οποίους δεν έχει ακόμα καταφέρει να κάνει παιδί αλλά και αρκετές λύσεις που θα μπορούσαν να τη  βοηθήσουν. Και λέγοντας όλοι, εννοώ από την κολλητή φίλη που νιώθει την υποχρέωση να αναφέρει τη δική της ανάμνηση, μέχρι το καφενείο της περιοχής.

Καταλαβαίνω την αμηχανία και κατανοώ ότι είναι αρκετά δύσκολο να γνωρίζει κάποιος τις κατάλληλες ή σωστές λέξεις που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει σε ανάλογες καταστάσεις, αλλά λίγη διακριτικότητα είναι απαραίτητη. Εάν νιώθετε ότι δεν ξέρετε τί να πείτε, επιλέξτε να μην πείτε τίποτα. Αποτελεί κι αυτό έναν τρόπο αντίδρασης -υποστήριξης. Δεν χρειάζεται πάντα να έχετε μια λύση για όλα. Έτσι κι αλλιώς, όσο και να το θέλετε δεν είναι στο χέρι σας να βοηθήσετε καθώς τα προβλήματα γονιμότητας είναι καθαρά θέματα ιατρικής φύσεως τα οποία είναι πάντα καλύτερο να αντιμετωπίζονται από επαγγελματίες του είδους.

Οπότε, εάν κάποια γυναίκα που πραγματικά νοιάζεστε φαίνεται να περνά δύσκολες στιγμές προσπαθώντας να μείνει έγκυος, αποφύγετε να πείτε ή να αναφέρετε τα παρακάτω. Εκείνη θα το εκτιμήσει.

Απλά χαλάρωσε –  Είναι ψυχολογικό

 Η συγκεκριμένη φράση είναι πλέον τόσο κοινή, που έχει σχεδόν μετατραπεί σε κλισέ.  Και κυρίως δεν βοηθάει. Προφανώς υπάρχει άγχος όταν γίνεται μια προσπάθεια και προφανώς προσπαθεί να το ελέγξει. Αλλά κάνοντας συνέχεια αναφορά σε αυτό, η γυναίκα νιώθει ότι εκείνη ευθύνεται για την έκβαση του αποτελέσματος. Επίσης ποτέ κανένας δεν ηρέμησε, επειδή του είπε κάποιος  να ηρεμήσει.

Κάνε κουράγιο, η εγκυμοσύνη είναι μια δύσκολη περίοδος ούτως ή άλλως

Σίγουρα μια εγκυμοσύνη δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Πραγματικά όμως γιατί θα μπορούσε να πει κάποιος μια τέτοια κουβέντα σε ένα άνθρωπο που θέλει τόσο πολύ να βιώσει αυτήν την εμπειρία;   Η εγκυμοσύνη θα μπορούσε να είναι η πιο βασανιστική και δύσκολη εμπειρία (και είναι για μερικούς ανθρώπους), ωστόσο, κάποιος που λαχταρά ένα μωρό όσο οτιδήποτε άλλο στη ζωή του δεν νοιάζεται για μια δύσκολη αλλά μικρή περίοδο πόνου.

Ίσως δεν είναι γραφτό να αποκτήσεις ένα μωρό 

Όλη αυτή η θεωρία που υποστηρίζει πως «όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο», μπορεί να αποβεί πραγματικά πολύ επίπονη. Υπάρχουν φορές που το σώμα μας δεν βοηθάει και αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένα προβλήματα,  ωστόσο αυτό δεν σημαίνει και πως ένας άνθρωπος δεν είναι γραφτό γίνει γονιός! Είναι πολύ σκληρές αυτές οι κουβέντες.

Αυτή η διατροφή/φαγητό/βιταμίνη/ξόρκι θα λύσει το πρόβλημά σου

Όσο καλοπροαίρετοι κι αν είστε, μην το κάνετε αυτό. Μην γεμίζετε το μυαλό ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε συνεχή προσπάθεια, με αβάσιμες προτάσεις που έχετε διαβάσει στο internet ή που σας έχει πει η ξαδέρφη σας από την Αμερική. Μην δίνετε σε αυτήν τη γυναίκα φρούδες ελπίδες ή ακόμα και φαρμακευτικές συμβουλές που είχαν αποτέλεσμα σε εσάς. Και κυρίως μην αμφισβητείτε τις επιλογές στις οποίες έχει καταλήξει που μετά από κόπο και δάκρυα. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική όπως και κάθε εγκυμοσύνη, άλλωστε.

Ίσως θα έπρεπε να σταματήσεις να προσπαθείς

Ποτέ! Μην πείτε ποτέ ότι ο κόπος είναι μάταιος. Μην υπονοήσετε ότι η προσπάθεια είναι χαμένη και ότι άδικα παλεύουν. Οι μόνοι που μπορούν να ορίσουν τη λήξη της προσπάθειας είναι ο γιατρός για λόγους υγείας κι η ίδια η γυναίκα, εάν κι εφόσον κουραστεί.  Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει πως οι γυναίκες που σταμάτησαν την προσπάθεια ή που έσκισαν τα ημερολόγια γονιμότητας, τα κατάφεραν. Δεν σας πέφτει λόγος!

Τόσα παιδάκια είναι στα Ιδρύματα, γιατί δεν σκέφτεστε την υιοθεσία

 Η υιοθεσία είναι κάτι πραγματικά υπέροχο και βοηθά όχι μόνο τα ζευγάρια που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά αλλά σώζει και τα παιδιά και τα βοηθά να ενταχθούν σε ένα οικογενειακό πλαίσιο. Ωστόσο, είναι και μια πολύ σοβαρή απόφαση, την οποία μόνο το ίδιο το ζευγάρι μπορεί να πάρει. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι κάτι το οποίο χρησιμοποιείς για να κάνεις τον συνομιλητή σου να νιώσει καλύτερα. Δεν μπορείτε να γνωρίζετε το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκετε ένα ζευγάρι κατά το ταξίδι του σε αυτή την περιπέτεια αλλά και τη δύσκολη διαδρομή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μιας υιοθεσίας.

Κλείνοντας, λοιπόν, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την γονιμότητα δεν έχουν ανάγκη από κουβέντες. Έχουν ανάγκη από ενσυναίσθηση. Έχουν ανάγκη από έναν ώμο πάνω στον οποίο θα μπορέσουν να κλάψουν. Αφήστε τους να ξεσπάσουν και να βγάλουν από επάνω τους αυτό το βαρύ φορτίο. Γίνεται καλοί ακροατές. Χαρίστε τους μια μεγάλη αγκαλιά. Και σίγουρα, μην τους δίνετε ανυπόστατες συμβουλές που κάνουν τον κόπο τους να φαίνεται μάταιος.