Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις χειμωνιάτικες ιώσεις
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις χειμωνιάτικες ιώσεις

December 20, 2016

author:

Parenting.gr

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις χειμωνιάτικες ιώσεις

Γράφει η παιδίατρος
Αρετή Θεοχαρούδη

 

Με την αλλαγή του καιρού εμφανίζονται οι πρώτες ιώσεις  στα παιδιά και όσο η θερμοκρασία πέφτει όλο και περισσότεροι μαθητές “απουσιάζουν” από το σχολείο. Η παιδίατρος Αρετή Θεοχαρούδη απαντά στις απορίες μας σχετικά με τις ιώσεις.

  • Γιατί προσβάλλονται συχνότερα τα παιδιά από τις ιώσεις;

Η μεταβιβαζόμενη με το μητρικό θηλασμό ανοσία φθίνει σταδιακά μετά τους 6-12 μήνες. Παράλληλα έως περίπου την ηλικία των πέντε ετών τα παιδιά στερούνται ειδικών αμυντικών μηχανισμών κυρίως ως προς τη δυνατότητα παραγωγής αντισωμάτων απέναντι σε νέες λοιμώξεις .

  • Ποιες είναι οι συχνότερες ιώσεις του  χειμώνα;

Οι “συνήθεις ένοχοι” είναι οι αδενοιοί, ο ανθρώπινος μεταπνευμονοιός ο αναπνευστικός συγκυριακός ιός (RSV),οι ιοί της γρίπης τύπου Α και Β ,οι ιοί της παργρίππης , ενώ ο ρότα ιός ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων ιογενούς γαστρεντερίτιδας .

  • Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα τους;

Στις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις η συμπτωματολογία είναι ήπια . Συνάχι, μπούκωμα στη μύτη, φτέρνισμα, πονόλαιμος, βήχας ξηρός ή με απόχρεμψη και καταβολή δυνάμεων είναι κάποια από τα συνηθέστερα συμπτώματα. Το χαρακτηριστικό των ιώσεων είναι ότι ακόμη και με υψηλό πυρετό η εικόνα του παιδιού δεν επηρεάζεται.

  • Πώς μεταδίδονται οι ιογενείς λοιμώξεις; 

Δυστυχώς ένα άρρωστο παιδάκι μπορεί να μεταδώσει τον ιό 2-3 εικοσιτετράωρα πριν ακόμη να νοσήσει. Έως και 5 ημέρες μετά την εκδήλωση της νόσου η μετάδοση των ιώσεων γίνεται είτε με άμεση επαφή είτε με μεταφορά μέσω εκκρίσεων του αναπνευστικού. Ένα παιδί ή ενήλικας μολυσμένος από κάποιο ιό τον μεταφέρει στα χέρια του μετά από το σκούπισμα της μύτης του (ή μετά από χρήση της τουαλέτας σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας ) και μολύνει ότι αγγίζει (παιχνίδια , έπιπλα, διάφορα αντικείμενα κτλ). Στα μολυσμένα αντικείμενα οι ιοί του αναπνευστικού επιβιώνουν έως και τρία 24ωρα.

  • Ποιες είναι οι διαφορές της γρίπης από το κοινό κρυολόγημα; 

Πάνω από 200 είδη ιών μπορούν να προκαλέσουν κοινό κρυολόγημα, γι’ αυτό κι ένα άτομο μπορεί να περάσει δύο ή και παραπάνω κρυολογήματα καθώς αποκτάται προσωρινή ανοσία μόνο έναντι του ιού που προκάλεσε το συγκεκριμένο κρυολόγημα ενώ παραμένει ευαίσθητο στους υπόλοιπους.

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος διαρκούν συνήθως 7-10 ημέρες  και είναι συνάχι, δακρύρροια, φτέρνισμα , πονόλαιμος, βραχνάδα, ξερό βήχας, αίσθημα κακοτυχίας ακόμη και πυρετός.  Οι επιδημίες της γρίπης εκδηλώνονται συνήθως μεταξύ Δεκεμβρίου -Μαρτίου με αιφνίδια έναρξη πυρετού, ρίγους, βήχα, κεφαλαλγίας, κακουχίας, μυαλγίας ενώ προεξάρχουν τα συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως  φαρυγγαλγία,  μπούκωμα , καταρροή , βήχας  Τα μικρά παιδιά μπορεί να εμφανίσουν ναυτία, εμετούς και κοιλιακό άλγος.

  • Ποιες είναι οι επιπλοκές των ιώσεων; 

Αν και σπάνια,  όλες οι ιώσεις μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές. Η συνηθέστερη είναι οι βακτηριακές επιμολύνσεις λόγω μειωμένης άμυνας της νόσου του οργανισμού. Οξεία λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα ή βρογχιολίτιδα μπορεί να εμφανιστεί έπειτα από λοίμωξη με το ιό της γρίπης ενώ οι πιο συχνές επιπλοκές είναι η μυοσίτιδα , η σηψαιμία και η πνευμονία.

  • Πότε πρέπει ένας γονιός να ανησυχήσει; 

Σε πυρετό που δεν υποχωρεί με τη λήψη αντιπυρετικών και συνοδεύεται με ρίγος ,ανορεξία ,νωθρότητα ,επηρεασμένη γενική κατάσταση ,υπνηλία, κεφαλαλγία , εμετούς ή και εξάνθημα απευθυνόμαστε άμεσα στον παιδίατρο.
Όταν το παιδί εμφανίσει ταχύπνοια ή αναπνέει γρήγορα με θορυβώδη αναπνοή
Όταν ο βήχας ακόμη και χωρίς πυρετό διαρκεί πάνω από 7-10 ημέρες.
Όταν το παιδιά παραπονιέται για πόνους στα πόδια και δυσκολία να περπατήσει ( μυοσίτιδα).
Όταν η σίτιση είναι κάτω από το μισό των αναγκών του ενώ παράλληλα κάνει διάρροιες .

  • Υπάρχει τρόπος να προφυλαχτούν τα παιδιά;

Ο θηλασμός τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο της ζωής ενός παιδιού είναι πολύ σημαντικός . Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο συχνό αερισμό των χωρών και στο πλύσιμο των παιχνιδιών και των χεριών.

  • Η διατροφή παίζει ρόλο;

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή ,πράσινα λαχανικά ,δημητριακά) ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι βιταμίνες Α, D,B6 καθώς και τα ιχνοστοιχεία ψευδάργυρος και σελήνιο φαίνεται πως παρέχουν προστασία από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επίσης φαίνεται πως βοηθούν το γάλα ,το γιαούρτι, το τυρί , το ψάρι , το κοτόπουλο ,το μοσχάρι, τα όσπρια, το καρότο, το λάχανο, το σπανάκι ,οι μπανάνες, τα μήλα ,τα πορτοκάλια, το ρύζι, οι πατάτες.

  • Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις;

Ειδική θεραπεία δεν υπάρχει ενώ είναι σημαντική η ξεκούραση , η αποφυγή της κόπωσης και η σωστή διατροφή. Τα παιδιά καλό είναι να παραμείνουν στο σπίτι μέχρι η ίωση να κάνει τον κύκλο της , περίπου 3-6 ημέρες. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στη θεραπεία των ιώσεων.
Στη γρίπη προτείνεται έναρξη ειδικής αντιιικής αγωγής τα πρώτα δυο 24ωρα.

Αρετή Θεοχαρούδη
Παιδίατρος – Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού
Τηλ: 30 210 6132593, 6970967374
www.kidshealthcare.gr