Ψέμα: θα μπορούσε να είναι ένα ουσιαστικό σημάδι ευφυΐας για τα παιδιά σας
Σύμφωνα με την κοινή λογική, οι γονείς θα έπρεπε να αποθαρρύνουν τα παιδιά τους από το να λένε ψέματα. Ωστόσο, μια μικρή «εξαπάτηση» σε αραιά χρονική διαστήματα, δεν θα ήταν και ένα τόσο κακό πράγμα, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ψυχολόγων.
Ένας ολοένα και αυξανόμενος όγκος πληροφοριών που προέρχεται από μια πληθώρα επιστημονικών ερευνών, υποδεικνύει πως το ψέμα αποτελεί και αυτό ένα σημάδι αναπτυξιακής προόδου στα παιδιά, το οποίο θα μπορούσε επίσης να υποδηλώσει υψηλότερα επίπεδα ευφυΐας αλλά και ενσυναίσθησης. (Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ψεύδονται τα παιδιά με ADHD.) Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της εφημερίδας Developmental Science, τα παιδιά που μπορούν να κατανοήσουν πως οι πεποιθήσεις μπορεί να είναι μια υποκειμενική υπόθεση, είναι περισσότερο πιθανό να πουν ψέματα σε σύγκριση με τα παιδιά που διαθέτουν μια πιο αντικειμενική οπτική γωνία για την πραγματικότητα.
Για τις ανάγκες της έρευνας, μια ομάδα ερευνητών, δημιουργούσε ένα διαφορετικό γκρουπ από παιδιά προσχολικής ηλικίας, κάθε ημέρα για 10 ημέρες στη σειρά. Κάθε συνεδρία περιελάμβανε ένα παιχνίδι κατά το οποίο τα παιδιά μπορούσαν να κερδίσουν βραβεία «παραπλανώντας» έναν ενήλικα σχετικά με το που βρίσκονται τα γλυκά, τα οποία τα ίδια τα παιδιά πρωτύτερα είχαν κρύψει στο δωμάτιο.
Μερικά από τα παιδιά μπήκαν γρήγορα στο νόημα του παιχνιδιού, παραπλανώντας συνεχώς τον ενήλικα προκειμένου να κερδίσουν όσο τον δυνατόν περισσότερα βραβεία μπορούσαν. Όσο για τα υπόλοιπα παιδιά που δεν ανέπτυξαν την ίδια στρατηγική, δεν ανακάλυψαν ποτέ τον τρόπο για να πουν ψέματα και «έχασαν» το παιχνίδι σε κάθε συνεδρία.
Οι ερευνητές θεωρούν πως τα παιδιά που κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν το παιχνίδι κατείχαν μια περισσότερο διαισθητική αντίληψη για το πως σκέπτονται και αντιλαμβάνονται τον κόσμο οι γύρω τους, καθώς και για το πως αυτές οι πεποιθήσεις μπορούν να μεταβληθούν από την είσοδο νέων δεδομένων (δηλαδή πληροφοριών που είχαν δημιουργήσει ψευδώς τα παιδιά). Όλα τα προηγούμενα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόκτηση μερικών ιδιαίτερα σημαντικών ικανοτήτων για τη μετέπειτα ζωή των παιδιών, σύμφωνα με την ερευνήτρια Marjorie Rhodes του NYU.
Κατανοώντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σχηματίζουν τις πεποιθήσεις τους, τα παιδιά μπορούν τόσο να επικοινωνούν με περισσότερο αποδοτικό τρόπο, όσο και να αναπτύσσουν καλύτερες σχέσεις με τους φίλους τους, συμμετέχοντας στις δραστηριότητες με έναν πιο περίτεχνο και συνεργατικό τρόπο, αναφέρει η Rhodes. Επίσης συμπληρώνει ότι τα παιδιά που διαθέτουν αυτές τις ικανότητες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μετέπειτα αποδοτικούς εκπαιδευτικούς ή ειδικούς των επικοινωνιών.
Για την ώρα, οι έρευνες σε αυτό τον τομέα παραμένουν μικρές και υπό τη μορφή παρατήρησης. Χρειάζονται ακόμη αρκετές περισσότερες μελέτες προκειμένου να καθοριστεί με ασφάλεια το πως αλλά και το γιατί θα μπορούσε να υπάρξει μια σύνδεση μεταξύ του ψέματος της ευφυΐας. Μην ξεχνάμε επίσης, πως ο κάθε γονιός θα ήθελε να είναι ικανός να διαχωρίζει την πραγματικότητα από την φαντασία τόσο στα λεγόμενα όσο και στη συμπεριφορά των παιδιών του. Αυτές οι προειδοποιητικές ενδείξεις, μπορούν να αποκαλύψουν με σχετική σιγουριά έναν επίδοξο «ψεύτη», ακόμη και αν πρόκειται για το ίδιο το παιδί σας.
Originally posted 2017-10-09 14:16:41.