Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα: Οδηγίες χρήσης
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΚΗΣΗ

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα: Οδηγίες χρήσης

April 21, 2019

author:

Parenting.gr

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα: Οδηγίες χρήσης

Μπορεί να μην είναι Ελληνική, μπορεί να μην είναι παραδοσιακή, μπορεί να μην είναι εύκολη υπόθεση, η γαλοπούλα όμως έχει κατορθώσει να γίνει η πρωταγωνίστρια του εορταστικού τραπεζιού!

Η στιγμή που η μαμά φέρνει στο τραπέζι τη στολισμένη πιατέλα με την καλοψημένη γαλοπούλα και την πεντανόστιμη γέμιση, και ο μπαμπάς σηκώνεται για το τελετουργικό είναι η στιγμή που ξεκινά η γιορτή.

Τα παιδιά λατρεύουν τη διαδικασία και τη γεύση γιατί τους θυμίζει το αγαπημένο τους κοτόπουλο. Οι διατροφολόγοι τη συστήνουν και προτρέπουν τους γονείς να τη μαγειρεύουν για τα παιδιά αλλά εξηγούν πως θέλει ιδιαίτερη μεταχείριση και προσοχή κατά την προετοιμασία, το μαγείρεμα και την κατανάλωσή της.

Ας δούμε παρακάτω μερικές οδηγίες καλής χρήσης:

shutterstock_250720444

Επιλέξτε σωστά προϊόντα και για τα παιδιά προτιμήστε βιολογικό κρέας

Τα προϊόντα που επιλέγετε θα πρέπει να έχουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας. Είναι καλό να γνωρίζετε την προέλευση τους και να εμπιστεύεστε τους προμηθευτές.
Ιδανικά, προτιμήστε το βιολογικό κρέας. Έχει την ίδια θρεπτική αξία με το συμβατικό κρέας αλλά δεν προσθέτει στον οργανισμό μας τις ουσίες που προκύπτουν από τις βιομηχανικές μεθόδους εκτροφής ζωών. Η γεύση του είναι ασύγκριτα καλύτερη και μπορεί να καταναλώνεται με ασφάλεια ακόμα και από μικρά παιδιά.

Ξεπαγώστε σωστά και χωρίς βιασύνη

Το ξεπάγωμα της γαλοπούλας πρέπει να γίνει στο ψυγείο. Ο χρόνος που ενδείκνυται είναι 12 ώρες για κάθε ένα κιλό. Συνεπώς, για μία γαλοπούλα τριών κιλών πρέπει να περιμένετε μιάμιση ημέρα! Κάντε υπομονή όμως γιατί εάν μείνουν παγωμένα σημεία, δε θα μαγειρευτεί σωστά κι έτσι δεν θα “σκοτωθούν” οι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί.

Μην πλένετε τη γαλοπούλα αλλά πλένετε καλά τα χέρια μας

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπλένουν τη γαλοπούλα κάτω από τρεχούμενο νερό, πιστεύοντας ότι τη καθαρίζουν από τα βακτήρια. Αντίθετα όμως το μόνο που καταφέρνουν είναι να “λερώνουν” με τις σταγόνες του νερού τις υπόλοιπες επιφάνειες που βρίσκονται κοντά στο νεροχύτη. Το μόνο που πρέπει να πλένετε καλά είναι τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία αλλά κυρίως κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με το ωμό πουλερικό.

Μαγειρέψτε τη γέμιση αλλά… μην γεμίσετε τη γαλοπούλα

Αποφύγετε να γεμίσετε τη γαλοπούλα γιατί κινδυνεύετε να καταλήξετε με άψητη γέμιση ή με στεγνή γαλοπούλα. Ο λόγος είναι ότι χρειάζονται διαφορετικό χρόνο και τρόπο μαγειρέματος. Είναι όμως σημαντικό να ψηθεί σωστά η γαλοπούλα όχι μόνο για να είναι νόστιμη αλλά γιατί με αυτόν τον τρόπο εξουδετερώνονται τα «επικίνδυνα» βακτήρια.

shutterstock_281118290

Ψήστε αργά και σωστά

Το ροδοκόκκινο χρώμα της πέτσας μπορεί να σας παρασύρει αλλά συνήθως δεν είναι ενδεικτικό. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιήστε το ειδικό θερμόμετρο κουζίνας για να σιγουρευτείτε ότι η γαλοπούλα σας έχει μαγειρευτεί εσωτερικά. Σύμφωνα με τους Αμερικάνους, που θεωρούνται αυθεντίες στο ψήσιμο της γαλοπούλας, το πουλερικό σας πρέπει να φτάσει τους 75 βαθμούς Κελσίου για να θεωρηθεί ασφαλές προς κατανάλωση.

Μαγειρέψτε ωραίες συνταγές με τη γαλοπούλα που έχει περισσέψει αλλά όχι για πολλές ημέρες μετά

Η μαγειρεμένη γαλοπούλα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για να χρησιμοποιηθεί σε φανταστικές συνταγές, αλλα για τρεις με τέσσερις ημέρες μόνο. Εάν δεν έχει καταναλωθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να εγκαταλείψετε την προσπάθεια και να την πετάξετε.

 

Originally posted 2016-12-19 07:30:33.