Χορός: για την ψυχή αλλά και για το σώμα
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Χορός: για την ψυχή αλλά και για το σώμα

January 13, 2022

author:

Parenting.gr

Χορός: για την ψυχή αλλά και για το σώμα

Συχνά οι μητέρες πριν αποκτήσουν κοριτσάκια, τα ονειρεύονται σαν μικρές μπαλαρίνες. Μικρές χαριτωμένες χορεύτριες μέσα στα κορμάκια και τις τούλινες φούστες. Ο χορός όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι άσκηση και μάλιστα από τις πλέον απαιτητικές ανάλογα πάντα με το είδος του. Ο χορός μπορεί να γαληνέψει την ψυχή ενός παιδιού, μπορεί να το ψυχαγωγήσει και παράλληλα να το γυμνάσει. Μπορεί όμως και να το τραυματίσει ή να το παιδέψει αν κάτι δεν γίνεται σωστά.

Ο χορός γυμνάζει το σώμα ουσιαστικά αφού καταφέρνει να κινητοποιήσει όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος. Μάλιστα, ένα παιδί που από πολύ μικρό ασχολείται με τον χορό ξεχωρίζει συχνά και από μακριά. Έχει αυτό που θα λέγαμε ανάλαφρο πάτημα. Ο κορμός ενός παιδιού που κάνει χορό είναι δυνατός, ίσιος και ταυτόχρονα ευλύγιστος. Τα πόδια είναι γυμνασμένα και τεντωμένα. Τα χέρια δυνατά και καλλίγραμμα. Ο κλασικός χορός συγκεκριμένα, ενδείκνυται στην αντιμετώπιση της σκολίωσης, της κύφωσης, της λόρδωσης αλλά και της πλατυποδίας. Παράλληλα ο χορός ηρεμεί την ψυχή του παιδιού και του δίνει μια δυνατότητα έκφρασης που λίγες άλλες δραστηριότητες του τη δίνουν σε τέτοια έκταση. Ίσως η ζωγραφική ή η συγγραφή. Όμως καμία άλλη δραστηριότητα που να γυμνάζει παράλληλα το παιδί, δεν του δίνει και αυτήν την σπουδαία δυνατότητα έκφρασης που του δίνει ο χορός.

Πριν αποφασίσουμε ότι το παιδί μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα χορού πρέπει να εξεταστεί από γιατρό και συγκεκριμένα από ορθοπεδικό αφού όπως προαναφέραμε ο χορός είναι παράλληλα και μια πολύ σοβαρή άσκηση. Ο ορθοπεδικός θα εξετάσει τη μυϊκή ισχύ, τη σωματική κατασκευή, την ελαστικότητα του παιδιού και θα αξιολογήσει αν είναι ασφαλές για το παιδί να παρακολουθήσει μαθήματα χορού και ποιο είδος είναι κατάλληλο. Για παράδειγμα ένα πολύ ψηλό παιδί πιθανόν θα έχει πρόβλημα στα μαθήματα του μπαλέτου όπως και ένα παιδί με προβλήματα παχυσαρκίας.

Στο μυαλό μας πάντα θα πρέπει να έχουμε και τους τραυματισμούς που προκύπτουν από τον χορό. Υπάρχουν οι οξείς τραυματισμοί όπως είναι οι θλάσεις, τα κατάγματα, οι ρήξεις τενόντων και οι συνδεσμικές κακώσεις. Ελλοχεύουν όμως και οι χρόνοι τραυματισμοί όπως είναι οι τενοντίτιδες, οι περιοστίτιδες και άλλες επώδυνες καταστάσεις που προκαλούνται κυρίως από τεχνικά λάθη κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Για την αποφυγή τέτοιων τραυματισμών, απαραίτητο είναι το ζέσταμα πριν την εκτέλεση των ασκήσεων, ο σωστός εξοπλισμός (ρουχισμός, στρώματα κλπ) αλλά και η επάρκεια της δασκάλας του χορού.