Φτιάξτε μόνοι σας τον χαρταετό σας
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Φτιάξτε μόνοι σας τον χαρταετό σας

February 22, 2017

author:

Parenting.gr

Φτιάξτε μόνοι σας τον χαρταετό σας

Ο Απόκριες φτάνουν στο τέλος τους και η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει. Οι εκδηλώσεις των ημερών κορυφώνονται με το πέταγμα του χαρταετού που συνοδεύεται από ξεχωριστές γεύσεις και παραδοσιακούς χορούς. Τα παιδιά φορούν για τελευταία φορά την αποκριάτικη στολή τους, επισκέπτονται ξεχωριστά μέρη εντός και εκτός Αττικής και ανυπομονούν να δουν το χαρταετό τους να φτάνει πιο ψηλά από όλους.

Αυτές οι ημέρες είναι και μια ωραία αφορμή να κάνετε κοινές δραστηριότητες με τα παιδιά και να τους αφιερώσετε περισσότερο χρόνο. Άλλωστε, εσάς χρειάζονται περισσότερο από οποιαδήποτε δραστηριότητα.  Στα παιδιά αρέσει πολύ η διαδικασία της επιλογής του αγαπημένου τους χαρταετού αλλά εκτός από μία βόλτα στα μαγαζιά, θα απολαύσουν πολύ περισσότερο να φτιάξουν μαζί σας το δικό τους χειροποίητο, μοναδικό χαρταετό. Οι χειροτεχνίες είναι εξαιρετικές ασχολίες για τα παιδιά για να εξασκούν το μυαλό τους αλλά και για να εξοικειώνονται με τεχνικές και υλικά.

Ας δούμε μερικές βασικές οδηγίες: 

Συγκεντρώστε όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε: 3 βέργες ή καλάμια, σπάγκο, κόλλα,  χαρτί γλασέ της επιλογής σας, λεπτό σύρμα, κολλητική ταινία και χρωματιστά χαρτιά κι εφημερίδες για την ουρά.

Στη συνέχεια ξεκινήστε την κατασκευή του. Τα ξύλα που θα επιλέξετε θα πρέπει να έχουν όλα το ίδιο μέγεθος (60 με 80 εκατοστά). Αν δεν θέλετε να τα κόψετε εσείς και φοβάστε τα ατυχήματα με τα παιδιά, αγοράστε τα έτοιμα από ένα ξυλουργό ή από μεγάλα πολυκαταστήματα που πουλάνε είδη δόμησης. Τοποθετήστε τα το ένα πάνω στο άλλο και ενώστε τα στη μέση δένοντας με σπάγκο πολύ σφιχτά, αφήνοντας περίπου μισό μέτρο απόσταση μεταξύ τους. Με ένα μαχαιράκι κάντε εγκοπές σε κάθε ξυλαράκι για να περάσετε περιμετρικά το σύρμα. Πρέπει οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων να είναι ίσες για να έχετε στο τέλος ένα κανονικό εξάγωνο. Τοποθετήστε το χαρτί που έχετε επιλέξει πάνω από την κατασκευή με τα ξύλα και κόψτε το περιμετρικά προκειμένου να εφαρμόσει, αφήνοντας μόνο 5 εκατοστά περιθώριο.

Και φτάσατε στο πιο δημιουργικό κομμάτι της διαδικασίας που μπορούν να αναλάβουν εξ’ ολοκλήρου τα παιδιά. Ζωγραφίστε, κολλήστε αυτοκόλλητα και ό,τι άλλο θέλετε, απλά προσέξτε να μην προσθέσετε πολύ βάρος στο χαρταετό σας. Όταν τελειώσετε με το καλλιτεχνικό κομμάτι , διπλώστε τις άκρες που έχετε αφήσει να περισσεύουν προς τα μέσα και κολλήστε με την κόλλα ή τις κολλητικές ταινίες για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Κρατήστε τον χαρταετό και από το κέντρο (σημείο α’) και τις δυο άκρες του του εξαγώνου (σημεία β’ και γ’) στερεώστε το σπάγκο για να φτιάξετε την ουρά. Η ουρά είναι ένα πολύ σημαντική και από αυτήν κρίνεται η επιτυχία στο πέταγμα! Πρέπει να είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τον χαρταετό σας. Κατασκευάστε τη με εφημερίδες και χρωματιστά χαρτιά που θα έχουν τουλάχιστον 20 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους.

Τέλος, για να έχει  ισορροπία ο χαρταετός  και να μπορέσετε να τον καμαρώσουμε να πετάει ψηλά,  μην ξεχάσετε να δέσετε ζύγια,  στις αντίθετες άκρες από εκεί που κρεμάσατε την ουρά. Δένετε δυο κομμάτια σπάγκου σε αυτές τις άκρες και τα ενώνετε με το κομμάτι του σπάγκου που έχει μείνει στο σημείο α’. Τα ζύγια θα πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο, και στο σημείο της ένωσης να δέσετε την καλούμπα σας.

Όποιο κι εάν είναι το “εικαστικό” αποτέλεσμα, η ουσία είναι ότι έχετε δημιουργήσει κάτι δικό σας με τη συμμετοχή και την καλή διάθεση των παιδιών. Είναι βέβαιο ότι θα φτάσει ψηλά και θα εντυπωσιάσει.

Καλές Πτήσεις!