Φτιάξτε ένα παιδικό δωμάτιο με την ψυχή σας
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΠΑΙΔΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Φτιάξτε ένα παιδικό δωμάτιο με την ψυχή σας

August 17, 2020

author:

Parenting.gr

Φτιάξτε ένα παιδικό δωμάτιο με την ψυχή σας

Θυμάμαι, ακόμα, με νοσταλγία τις ημέρες που οργανώναμε το παιδικό δωμάτιο στο σπίτι μας και ταξιδεύαμε σε ιδέες, χρώματα, υφάσματα, ζωγραφιές και μικρά επιπλάκια.
Ήταν μια μοναδική, δύσκολη, ακριβή(!) αλλά και τόσο δημιουργική διαδικασία.

Είναι γεγονός, ότι οι μαμάδες αντιμετωπίζουμε το παιδικό δωμάτιο σαν ένα πολύτιμο κόσμημα που θα αγκαλιάσει το μωρό μας. Συχνά είμαστε διατεθειμένες να υπερβούμε εαυτόν για να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που ονειρευόμαστε και να δημιουργήσουμε έναν όμορφο και πρακτικό χώρο.

Η σωστή οργάνωση του δωματίου είναι πολλή σημαντική, ειδικά τις πρώτες ημέρες της μητρότητας που μας είναι όλα άγνωστα και φαντάζουν ακατόρθωτα.
Πραγματικά, πόσο τραυματική εμπειρία ήταν η πρώτη προσπάθεια αλλαγής πάνας! Νομίζω δεν είχα τόσο άγχος ούτε στις εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο. Το γεγονός ότι τα “απαραίτητα αξεσουάρ” βρισκόντουσαν γύρω μου άψογα τοποθετημένα, μου έλυσε πολλά προβλήματα.
Στη συνέχεια, όσο μεγάλωνε το μωρό και αυξάνονταν τα παιχνίδια του, χρειαζόμουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο και έξυπνες ιδέες οργάνωσης. Γιατί μεταξύ μας, ο πόνος που κάνει ένα αεροπλάνακι στη γυμνή πατούσα δεν περιγράφεται!

shutterstock_63322462

Εκτός όμως από την οργάνωση, αυτό που αποδείχθηκε πολύ σημαντικό για εμένα ήταν η διακόσμηση του χώρου.
Κάθισα αμέτρητες φορές στην αναπαυτική καρέκλα θηλασμού αγναντεύοντας τους παιδικούς τοίχους σαν να ήταν το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη.
Ο εγκέφαλός μας είναι “προγραμματισμένος” να αναγνωρίζει και να αντιδρά στα χρώματα και εκείνα είναι ικανά να επηρεάζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Άλλωστε, η φύση από μόνη της, είναι ένας ζωγραφικός πίνακας γεμάτος από αποχρώσεις. Το πράσινο των δέντρων, το κίτρινο του ήλιου, το μπλε του ουρανού, το λευκό στα σύννεφα, το κόκκινο στο ηλιοβασίλεμα αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Οι τοίχοι σε ένα δωμάτιο που φιλοξενεί παιδιά, είναι σαν λευκά χαρτιά που ανυπομονούν να ζωντανέψουν και να διηγηθούν την ιστορία τους.
Σας προτείνω, πριν προχωρήσετε στο σχεδιασμό του δωματίου του παιδιού σας, να αφήσετε την ενέργεια του να σας κατευθύνει. Σταθείτε στον άδειο χώρο, κλείστε τα μάτια σας και «αντιγράψτε» το συναίσθημα που νιώθετε.  Αυτό το συναίσθημα «επικολλήστε» στο δωμάτιο και ντύστε το με τα δικά σας παραμύθια. Εμπνευστείτε από την προσμονή του νέου μωρού αλλά και από την αγωνία για το άγνωστο και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα αυθεντικό και αληθινό.

Κάθε καινούργια προσπάθεια και νέα δημιουργία κρύβει μέσα της φόβο και τόλμη!
Τολμήστε, λοιπόν, να ζωγραφίσετε το δωμάτιο του παιδιού σας με χρώματα από την παλέτα της ψυχής σας.
Ο τολμών νικά!

Originally posted 2016-06-17 07:00:34.