Υποχρεωτικά μαθήματα κολύμβησης σε μαθητές Δημοτικού
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Υποχρεωτικά μαθήματα κολύμβησης σε μαθητές Δημοτικού

December 9, 2019

author:

Parenting.gr

Υποχρεωτικά μαθήματα κολύμβησης σε μαθητές Δημοτικού

Το Υπουργείο Παιδείας με σχετική εγκύκλιο ανακοίνωσε ότι γίνεται υποχρεωτική η διδασκαλία της κολύμβησης σε παιδιά της Γ’ Δημοτικού και σε κάποιες περιπτώσεις της Δ’ Δημοτικού.
Σε αυτήν τη φάση, αφορά στα σχολεία που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και 25 χιλιόμετρα από κολυμβητήρια. Κάθε μάθημα θα υλοποιείται εντός ενός συνεχόμενου διδακτικού διώρου και το διδακτικό δίωρο θα περιλαμβάνει το χρόνο μετάβασης των μαθητών από και προς το χώρο διεξαγωγής του μαθήματος και τη χρονική διάρκεια διδασκαλίας του αντικειμένου.
Υπεύθυνοι για τη διδασκαλία της κολύμβησης θα είναι τρεις μόνιμοι εκπαιδευτικοί ή/και αδιόριστοι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής, με ειδικότητα στην κολύμβηση.

Πρόκειται για μια εξαιρετικη πρωτοβουλία, αν και εφόσον λειτουργήσει όπως περιγράφεται στην εγκύκλιο, καθώς θα βοηθήσει γονείς και παιδιά να μάθουν να αγαπούν αλλά και να σέβονται τη θάλασσα και το νερό.
“Η κολύμβηση είναι ένα από τα καλύτερα αθλήματα και αποτελεί ιδανική επιλογή για τα παιδιά, είπε στο mommy η Νίκη Μακρή, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στην κολύμβηση και υπεύθυνη στο Δήμο Πετρόπουλης για την εκπαίδευση παιδιών από 4 ετών, γιατί γυμναζει το σώμα χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις και παράλληλα ενισχύει το αναπνευστικο των παιδιών. Η κολυμβητική παιδεία/εξοικείωση αλλά η βιωματική γνώση είναι απαραίτητες για τα παιδιά καθώς προλαβαίνει κατάστασεις και αναπτύσσει την αυτοπεποίθησή τους μέσα στο νερό.”

Προφανώς κάθε παιδί δεν έχει τις ίδιες αντιστάσεις στην κλίμακα του φόβου αλλά με τη σωστή εκπαίδευση, την ενημέρωση σχετικά με τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και τη συμμετοχή των γονιών μπορούμε να επιτύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και να αποφύγουμε τα ατυχήματα.
shutterstock_137890742
Ο Αντιπρόεδρος του Safe Water Sports*, κος Απόστολος Καγκελάρης μίλησε στο mommy για τη «θλιβερή πρωτιά», που έχει η χώρα μας κατέχοντας την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ 27) στους θανάτους από πνιγμούς και στα ατυχήματα με θαλάσσια σπορ και δραστηριότητες με σκάφη.Κάθε χρόνο 50,000 Ευρωπαίοι πολίτες (EΕ 27) τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ ή και σε δραστηριότητες με σκάφη. Ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 14 ετών με περισσότερους από 5.000 θανάτους ετησίως (σε ευρωπαϊκό επίπεδο).”
Οσο μας σοκάρουν τα νούμερα άλλο τόσο μας σοκάρει η δήλωση της Νίκης Μακρή ότι η πλειοψηφία των γονέων, αγνοεί τις οδηγίες των εκπαιδευτών και πηγαίνει τα παιδιά στην πισίνα φαγωμένα ή όπως είπε χαρακτηριστικά, “το καλοκαίρι οι μαμάδες τα ταίζουν  κυριολεκτικά πάνω στο κύμα”.

Ισως εάν αυτές οι μαμάδες είχαν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση κι ενημέρωση θα μπορούσαν να κατανοήσουν την επιπολαιότητα αυτής της πράξης και θα σταματούσαν να θέτουν τη ζωή των παιδιών τους σε κίνδυνο.
Συνεπώς, η εκπαίδευση είναι απαραίτητη κι η απόφαση του Υπουργείου είναι ελπιδοφόρα καθώς δημιουργεί μια καλή βάση για τη συνέχεια.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε να λειτουργήσουν όλα σώστα και το επόμενο καλοκαίρι να είμαστε όλοι πιο ενημερωμένοι και πιο ασφαλείς!

* Η κοινωνική μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία Safe Water Sports ιδρύθηκε με βασικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό και τη θάλασσα,με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και την πρόληψη των ατυχημάτων.

Originally posted 2016-08-25 07:30:24.